włoskie ciasto na pizzę - 679 przepisów (strona:22/46)

Włoskie pyszności- czyli pizza rustica z ricottą i szpinakiem 226

niż zwykle, coś oryginalnego. I znalazłam, wśród przepisów włoskiej aktorki, twórczyni książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Całkiem niedawno dowiedziałam się, że Silvia Colloca to także kucharka, miła niespodzianka. Jeden z jej przepisów zaintrygował mnie najbardziej. Pizza rustica w jej wersji ma bardzo ciekawe wypełnienie, ale jeszcze ciekawszy rodzaj ciasta, którego, przyznaję, do tej pory nie robiłam. Oto moja

Pichceniomania
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 226

Pizza to jedna najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. I kto czyta nasz blog zdążył zauważyć, że pizza często gości na naszym stole. Pizza u mnie ma różną postać: pizza rolls, czy też ma formę małych owalnych krążków, czy też jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
13 przepisów z wykorzystaniem drożdży 151

Drożdże muszą być u mnie w domu, przynajmniej w weekendy. Wtedy zamykam się w kuchni  i piekę coś pysznego, drożdżowego i aromatycznego. Ciasto na pizzę

Moja smaczna kuchnia
Pizza "POMODORO" z łososiem! /ryba 182

PIZZA Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM I PRZEPYSZNYM SOSEM POMIDOROWYM! WIWAT ITALIA! ;-) Co nam będzie potrzebne: SOS: - koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy

SMYKWKUCHNI
Pizzerinki 126

prawdziwa włoska pizza ma cienki spód, natomiast amerykańskie typu Pizza Hut są grubasami. Szukając kompromisu stworzyliśmy z Młodym coś pośredniego, nie za grube i nie za cienkie. Koniecznie musicie dzisiaj zjeść pizzę! Ale nie dzwońcie do pizzerii tylko zróbcie sami. Sekret tkwi w chrupiącym i delikatnym cieście. A więc smacznego świętowania

To co kocham
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 170

smaku i niekoniecznym jest dodawanie sosów. Prawdziwe włoskie pizze jada się same, bądź tylko skroplone odrobiną oliwy z oliwek, sercem jest farsz. Jeśli jednak macie swój ulubiony sos nic nie stoi na przeszkodzie by go użyć. Wszystkie przepisy zostały przez nas przetestowane, zjedzone i sfotografowane. Jak wiadomo bazą pizzy jest pyszne ciasto. Oto przepis numer '1': puszyste, chrupiące

KreatywnePiny
Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem 182

A miało być tak pięknie i bogato.....ale pizza się zjarała ;/ nie dopilnowałam jej ponieważ w ogrodzie grabiłam liście :) ale to nic, dodatki do pizzy były

Bon Appetit Małgorzaty
Buraczana pizza z chrzanem 129

Pizzy nigdy dość w naszym domu a do tego z takimi dodatkami jak buraki i chrzan, prawie pasuje na wielkanocny stół ha ha, jak ktoś lubi

Moje Małe Czarowanie
Pizza z jeżynami, fenkułem, kozim serem i świeżym tymiankiem 127

przed pieczeniem ! Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje). Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 200 g śmietany 18 % 100 g koziego sera Składniki – dodatki: garść jeżyn 150 g koziego sera w roladce 1 mały fenkuł (koper włoski) 2 łyżki świeżego tymianku garść ulubionych orzechów

Moja pasja smaku
Focaccia z czarnymi oliwkami 106

drożdży znaczenie ma mąka, najlepiej wybrać włoską, doskonałej jakości, podobnie z oliwą z oliwek.  Smak jest doskonały! Takie pieczywo można zamrozić, ale jest tak pyszne, że nie gwarantuję, że coś zostanie! Focaccię upiekłam w tradycyjnej formie do keksu, jednak można użyć także prostokątnej blachy do ciasta lub okrągłej blachy do pizzy. Najlepiej odpowiada mi jednak kształt chlebka

Moja smaczna kuchnia
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 155

rzymska nie jest równoznaczna z kuchnią włoską. Na pewno bardzo prosta z użyciem małej ilości składników. Smakowo mnie nie powaliła, jednak sam styl lekkiego gotowania na pewno mnie zainteresował. Tak więc co możemy zjeść w Rzymie? Pizza, pizza i jeszcze raz pizza. Zupełnie nie taka jak ta nasza. Na cieniutki bardzo chrupiącym cieście z minimalną ilością składników ale jakich składników

Brzuszki Łakomczuszki
Mini pizze na zaczynie poolish 135

 Dzisiaj przepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej pory, czyli pizza na zaczynie drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z mozzarellą, suszonymi pomidorami i rukolą 177

 Postanowiłam zaszaleć i wypróbować dosyć nietypowe dla mnie zestawienie składników. Zazwyczaj pizzę jem z mięsem, cebulą i pieczarkami, ale dziś będzie pyszna pizza w wersji

W poszukiwaniu inspiracji
Orzechowe trójkąty do kawy 131

orzechy laskowe. Znałam je od dawna, ale w tym roku robiłam z nimi i nutellę i używałam do kremów i ciast. Mają po podpieczeniu naprawdę głęboki smak. Dodatkowo, łuska się je zdecydowanie przyjemniej i efektywniej niż np. orzechy włoskie. Drukuj Orzechowe trójkąty do kawy window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Góra 200 g dowolnych posiekanych orzechów 3 łyżki miodu(...)rozdrobnionych) 3 łyżki miodu 1 jajko 2-4 łyżki mleka Sposób przygotowania Ciasto Orzechy podpiec ok 20 min w 180 stopniach. Część zmielić, część posiekać. Masło rozpuścić. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je na kształt okręgu. Pociąć ciasto po przekątnych jak pizze. Góra Wszystkie składniki wrzucić do rondelka, czekać, aż zrobi się dość gęsta masa. Masę orzechową wyłożyć

Mieszam w Garnku