włoskie ciasto na pizzę - 679 przepisów (strona:27/46)

Ravioli ze szpinakiem i ricottą 167

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoskąpizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam(...)razie udało mi się zwiedzić tylko północ Włoch. Jest jeszcze wiele miejsc, które koniecznie chciałabym zobaczyć. Przede wszystkim Rzym, Mediolan i Florencję. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne włoskie pierożki, czyli ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto

Bullio
Pasta z pieczonej papryki 102

polecam to jeść lub z czym. Osobiście zaserwowałem pastę na naleśnikach z ciecierzycy oraz z delikatnymi w smaku warzywami. Świetnie też sprawdzi się na kanapkach, cieście francuskim czy nawet jako sos do pizzy. Pasta z pieczonej papryki naprawdę wymiata! Pieczona papryka, suszone pomidory jak i papryczki czereśniowe zostały mi dostarczone z firmy Rolnik, linia produktów „Premium(...)papryka – 215g (cały słoiczek po odsączeniu) Suszone pomidory – 5 sztuk Papryka czereśniowa ostra – 5 sztuk (można zastąpić papryczkami chilli) Orzechy laskowe – 100g (można zastąpić np. włoskimi) Olej spod suszonych pomidorów – 2 łyżki Sok z cytryny – 1 łyżka Sos sojowy – do smaku Wykonanie: Paprykę odsącz z zalewy i umieść w dzbanku. Do papryki dodaj

Blendman
Pizza z ciecierzycą, szpinakiem i czerwoną cebulą 158

ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje). Pamiętajcie, że ciecierzycę też warto namoczyć około 12 godzin wcześniej ! Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 1 czerwona cebula – pokrojona w drobną(...)praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, przyprawa – mieszanka ziołowo-warzywna z oregano, czosnkiem, bazylią i czerwoną papryką w stylu włoskim 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki: 500 – 600 g liści świeżego szpinaku 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka masła

Moja pasja smaku
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 179

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoskąpizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam(...)razie udało mi się zwiedzić tylko północ Włoch. Jest jeszcze wiele miejsc, które koniecznie chciałabym zobaczyć. Przede wszystkim Rzym, Mediolan i Florencję. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne włoskie pierożki, czyli ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto

Bullio
25 praktycznych prezentów do kuchni 171

tart, muffinek czy fartuszki, bądź te mniejsze gadżety, które oprócz swojego ciekawego zastosowania są urocze. Nie raz zdarzało mi się oglądać na przykład piękne, stylowe karafki czy patery do ciast, a jednak nigdy żadnej nie kupiłam, bo nie była to rzecz pierwszej potrzeby. Bardzo lubię designerskie kubki na herbatę, czajniczki, mieszadła, łyżki, które tak w zasadzie nie są niezbędne(...)mechanizm mielący. Kolorowe miski przydatne szczególnie na grillach czy przyjęciach w ogrodzie. Praktyczne także do codziennego użytku i łatwe w przechowywaniu. Pizza pieczona na kamieniu posiada zupełnie inny smak. Dzięki takiemu gadżetowi poczujemy taki smak, jak we włoskiej pizzerii. Praktyczna silikonowa mata, której sama często używam to must have w każdej kuchni. Zastępuje ciężką stolnice. Łatwa w użytkowaniu i myciu

Kuchnia Bazylii
Ziołowe paluchy z serem żółtym 115

Paluchy są bardzo mięciutkie, zioła prowansalskie nadają im wspaniałego smaku i aromatu. Stanowią doskonałą przekąskę, możemy je rónież zabrać do pracy. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej na pizzę włoską Młyny Stoisław 1,5 szklanki letniej wody 4 łyżki oleju 40 gram świeżych drożdży 1 płaska łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 2 łyżki ziół prowansalskich Dodatkowo: 200 gram sera żółtego(...)niewielkiej ilości wody z cukrem, odstawiamy na kilka minut żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła prowansalskie, wodę oraz olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką, ponownie zagniatamy, dzielimy na małe kawałki i formujemy z ciasta wałeczki. Układamy na blasze wyłożonej

Bajeczna Kuchnia
Pissalediere czyli francuska pizza 103

połowę mostu na którym podobno się tańczy. Choć pewnie po prostu nazwa dobrze się rymuje :)  Podobno papieżom stacjonującym we Francji brakowało włoskkiego jedzenia, dlatego kucharze przygotowywali im włoską pizzę z francuskich składników. Co prawda ta historia wydaje się być wiarygodna w kontekście tego, że faktycznie Włosi nauczyli Francuzów gotować, ale dopiero 200 lat później.. Ponad to ci papieże(...)drożdże - olej  - ocet - cebula - zioła prowansalskie, których nie może zabraknąć, bo to w końcu danie z Prowansji :) - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy mąkę. Ugniatamy ciasto regulując wodą lub mąką jego konsystencję. Chcemy aby nie kleiło się do rąk. Dodajemy trochę oleju, zeby nie było suche. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na małym ogniu

Kryzysowa Książka Kucharska
Pizza z pieczarkami i kurczakiem na Dzień Pizzy 171

Dawno nie piekłam pizzy, bo jak się już ją upiecze to można jeść, jeść....jeść, a przecież wiecie że u nas ostatnio dietetycznie. Biorąc pod uwagę

Gotuj Sam!
Stecca 155

Stecca to rodzaj włoskiego pieczywa. Płaskie, podłużne chlebki, które w smaku zbliżone są do pizzy lub focacci. Najlepsze tuż po upieczeniu jedzone na ciepło w towarzystwie dipów. W przepisie podaję zaledwie kilka dodatków, którymi można urozmaicić to pieczywo. Oprócz pomidorków, oliwek, mozzarelli czy soli, można użyć czosnku, ziół prowansalskich i wielu innych składników, które akurat mamy(...)Serdecznie polecam!       Składniki: (na 4 sztuki)   Zaczyn: 5 g świeżych drożdży 50 ml letniej wody 50 g mąki pszennej typ 750   Ciasto właściwe: 200 ml wody 350 g mąki pszennej 1,5 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli (dałam troszkę więcej) Dodatki: 5 pomidorków koktajlowych (zastąpiłam zwykłymi) 10 dużych oliwek

Nastoletnie Wypiekanie
Focaccia z parmezanem i pomidorami 83

Pyszna, miękka a z zewnątrz chrupiąca focaccia to rodzaj pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej, będącego podstawą do pizzy. Może być z dodatkami: pomidorami, oliwkami, ziołami lub bez. Podaje się ją na ciepło lub na zimno z dodatkiem oliwy z oliwek. Będąc we Włoszech zajadłam się nią każdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest lekko(...)mleczna i słodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody

Mango Papaja
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 116

myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą(...)wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam risotto z kaszy jaglanej – pęczotto znam, ale jaglotto chyba nigdzie nie widziałam. Chciałam, żeby jaglotto było idealnie kremowe, takie jak w mojej

Fill The Bowl
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 153

myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą(...)wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam risotto z kaszy jaglanej – pęczotto znam, ale jaglotto chyba nigdzie nie widziałam. Chciałam, żeby jaglotto było idealnie kremowe, takie jak w mojej

Fill The Bowl
Pizza 131

Pizzę robiłam już kilka razy. Przyznaję się, nie potrafię jej robić. Zawsze się boję, że będzie za bardzo surowa i za długo piecze się w piekarniku

Pobite gary Barbary
Pizza margharita 112

Dziś pierwszy dzień wiosny z tej okazji coś kojarzącego się z ciepłem i słońcem czyli pizza. Nie znam nikogo kto jej nie lubi. Myślę, że sekret

Smaki Przyprawy i Kolory
Pizza margharita 153

Dziś pierwszy dzień wiosny z tej okazji coś kojarzącego się z ciepłem i słońcem czyli pizza. Nie znam nikogo kto jej nie lubi. Myślę, że sekret

Kulinarna rozmowa
Calzone ze szparagami 124

"Ostatni w tym roku przepis ze szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny

Słodkie Przyjemności
Bułeczki z ciasta na pizzę z czarnuszką i ostrą pappryką 105

Dzisiaj po całym domu roznosił się zapach pesto bazyliowo - miętowego, które podczas moich kuchennych wypieków, sprawiało, że czułam się jak na wakacjach, w ciepłych krajach. Idealne

Moja smaczna kuchnia
Grecka pizza. 137

włoskiej pizzy z tłustym, ciężkim żółtym serem, a mianowicie pizzę w greckim wydaniu. Zaręczam, że na "żywo" wygląda o wiele lepiej ;) i smakuje wybornie. Za nadzienie posłużył mi świeży szpinak i ser feta, a wszystko to doprawione czosnkiem, smażoną cebulą, porem i miętą. Choć takie połączenie może się wydawać kontrowersyjne, zaręczam, że mięta nadaje całości wyjątkowości i orzeźwienia. Pizzę podałam(...)oczywiście z domowym sosem czosnkowym (bardzo lubimy czosnek :D). Pizza zniknęła w mgnieniu oka, co potwierdza, że świetnie smakuje! Bardzo polecam! Składniki na grecką pizzę: CIASTO: 250 g mąki pszennej 40 ml ciepłej wody 6-7 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 1 i 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli      Mąkę przesiewamy

Rozpustne gotowanie
Pizza z chorizo, oliwkami kalamata i mozzarellą 144

Czasem warto zamiast obiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycąca Tym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską

Wanilia i Kardamon