odrobiny zagniatania?! Przecież rękawy aż same się zakasują, żeby rozgrzać dłonie uściskiem zlepionym z mąką! A jednak można bez tego. Ba, nawet trzeba! Wszelki nadmiar dobrych chęci, by ciasto dopieścić jest to absolutnie zabroniony. Wyjątkowa w swej prostocie metoda Jima Laheya na chleb bez zagniatania wzbudziła już wiele emocji. Najpierw niedowierzanie, potem euforię, że to możliwe. A jakże(...)Jest Stecca . Po włosku "listewki", a po piekarsku podłużne cieniutkie chlebki nadziane z wierzchu oliwkami, pomidorkami lub czosnkiem. Trochę jak płaskie bagietki, z cudownie chrupką skórką i mocno dziurkowanym, delikatnym i lekko wilgotnym miąższem. Nie muszę chyba pisać, że najlepiej smakują jeszcze gorące, urywane po kawałku. To coś pomiędzy focaccią a najprostszą pizzą. Pyszne. Proste. Stecca
KUCHARNIACalzone czyli złożona pizza. :) Ta popularna włoska przekąska była dziś u mnie serwowana na obiad. :) Nadzienia calzone mogą być, podobne jak w przypadku pizzy, różne. Ja wybrałam jedną z najprostszych wersji. Dodałam do środka mozzarellę, szynkę, pomidorki suszone i starty ser. Efekt? Powiem tylko tyle, że to był bardzo smaczny obiad.. Ale takie obiadki to tylko w wolne soboty(...)Calzone{4 porcje} Temperatura piekarnika: 210oC | Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto {wg przepisu na calzone w książce "Wypieki" Anneka Manning} spora szczypta cukru 250 ml ciepłej wody 7 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 350 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 200 g cienko pokrojonej mozzarelli 200 g pokrojonej szynki
coolinarnastrefa.blogspot.compostradałam. Nie ukrywam, że jego kuzynostwo też jest pociągające, bo taki pekan czy laskowy potrafi zawrócić w głowie, ale to do włoskiego mam prawdziwą słabość. Pewne jest, że wybierając lody zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka(...)rozkochało? Swoją nazwę, jak część z Was pewnie się domyśla, zawdzięcza połączeniu słów pizza i cookie . Pomysłodawcą Pizookie jest amerykańska sieć restauracyjna BJ's Restaurants and Brewery , która jako pierwsza przygotowała ciastko z białą czekoladą i orzechami makademia zapieczone w miniaturowej formie na pizzę i podała je na ciepło z gałką lodów waniliowych. Deser szybko zyskał zasłużoną popularność
KUCHARNIAMojego ulubionego bakłażanka postanowiłam wrzucić na pizzę. Do towarzystwa dorzuciłam mu ostatnie już własne pomidorki oraz mozzarellę. Przyznam szczerze, że pizza z bakłażanem jest przepyszna i zagości u nas jeszcze nie raz. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 łyżka oregano 2 łyżki oleju dodatki 3 łyżki(...)ajwaru 1 bakłażan (ok 350 g) ok 30 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie mozzarelli małe kulki 4-5 plastrów szynki dojrzewającej ser żółty do posypania olej do skropienia bakłażana zioła włoskie Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Delikatnie posolić i odstawić na ok 30 minut aby bakłażan puścił sok. Potem bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem
Monia miesza i gotujeJestem ogromną fanką kuchni włoskiej Kilka razy miałam okazję odwiedzić Włochy i za każdym razem jestem zachwycona tym krajem. Na pewno nie raz tam jeszcze wrócę. Uwielbiam pizzę i spaghetti, a to danie jest ich wspaniałym połączeniem. Bodźcem do przygotowania tej „pizzy” był makaron do spaghetti, który ugotowałam w nadmiarze, a że jestem osobą która nie lubi marnować(...)jedzenia, musiałam coś wymyślić Danie przygotowuje się szybko (nie trzeba czekać jak w tradycyjnej pizzy na wyrośnięcie ciasta) i jest bardzo sycące. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” 150 g makaronu (użyłam Lubella nr 4 Spaghetti) 100 g mozzarelli 2 małe pieczarki 1/3 małej papryki 4 małe plastry wędliny 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego
BullioJestem ogromną fanką kuchni włoskiej Kilka razy miałam okazję odwiedzić Włochy i za każdym razem jestem zachwycona tym krajem. Na pewno nie raz tam jeszcze wrócę. Uwielbiam pizzę i spaghetti, a to danie jest ich wspaniałym połączeniem. Bodźcem do przygotowania tej „pizzy” był makaron do spaghetti, który ugotowałam w nadmiarze, a że jestem osobą która nie lubi marnować(...)jedzenia, musiałam coś wymyślić Danie przygotowuje się szybko (nie trzeba czekać jak w tradycyjnej pizzy na wyrośnięcie ciasta) i jest bardzo sycące. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” 150 g makaronu (użyłam Lubella nr 4 Spaghetti) 100 g mozzarelli 2 małe pieczarki 1/3 małej papryki 4 małe plastry wędliny 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego
Bullioudało się - pizza jest znana i chyba uwielbiana na całym świecie. Czy to w klasycznej włoskiej wersji, czy po amerykańsku na bogato, czy w przeróżnych lokalnych wariacjach. I nawet drożdżowe placki ze słonym nadzieniem, które występowały wcześniej w różnych lokalnych kuchniach, także zaczęto nazywać pizzami. Danie stało się tak swojskie, że nie sposób wyobrazić sobie polskiego osiedla bez kilku (nastu(...)pizzerii i śmigających ulicami pizzowozów. I jakoś wciąż się to nie nudzi ;) No i dobrze - my też mamy okazję sprawdzić się w produkcji pizzowego ciasta i sosu i pobawić się w układanie na nim ulubionych składników. Zobaczymy, w którą stronę nas pociągnie - tradycyjną, klasyczną i ascetyczną, czy może fantazyjnie rozbuchaną? ;) (Mam swoje podejrzenia). PS Pamiętacie swoją pierwszą pizzę
zadanie-gotowanieksiążki „The Italian Baker” autorstwa Carol Field a znalazłam go na blogu http://www.amuamu.eu/amu/wloski-chleb-z-como-pane-di-como/ Zdecydowanie ten włoski chleb z Como jest wart aby go upiec nie raz… :)!Włoski chleb z Como (Pane di Como)Składniki (na 2 bochenki):Zaczyn:1 łyżeczka suchych drożdży1 łyżeczka syropu słodowego (dodałam 1 łyżeczkę miodu)1/3 szklanki ciepłej wody2/3 szklanki mleka1 szklanka mąki(...)odstawiamy na całą noc. 2. Zaczyn mieszamy z wodą. Dodajemy mąkę i sól i mieszamy 5-8 minut w mikserze (lub ręcznie). Ciasto lekko smarujemy oliwą, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1.5 godziny.3. Ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat i dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy bochenek. Wkładamy do koszyka do wyrastania
UgotujmyTo.plPizza jest ulubioną przekąską moją i mojego męża i często jak wracamy z wyjazdów weekendowych to potem ją zamawiamy Jednak wszystko było do czasu kiedy to
Kuchenne Wariacjejest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek do wielu dań. Według mnie(...)oddzielny posiłek jeśli dodacie do niego swoje ulubione dodatki. Ja przygotowałam go w 2 odsłonach, ale możecie dowolnie go modyfikować, a efekt zawsze będzie oszałamiający - wierzcie mi! Przepis na ciasto zapożyczyłam od Kingi Paruzel i lekko go zmodyfikowałam. Focaccia: 475 g mąki pszennej tortowej 7 g suszonych drożdży (1 saszetka) 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli
Cooking MonsterW tym roku dynie wyhodowałam sobie we własnym ogródku. Przyznaję bez bicia, że zasiałyśmy je razem z mamą absolutnie nie dowierzając w powodzenie jej plonów i
Ostra na SłodkoNieskromnie przyznam, że jest to najlepsza pizza jaką miałam okazję jeść i dodam również, że jestem dumna iż taki właśnie przepis mogę zamieścić dla Was na
Mango PapajaWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam(...)razie udało mi się zwiedzić tylko północ Włoch. Jest jeszcze wiele miejsc, które koniecznie chciałabym zobaczyć. Przede wszystkim Rzym, Mediolan i Florencję. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne włoskie pierożki, czyli ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto
Bulliopolecam to jeść lub z czym. Osobiście zaserwowałem pastę na naleśnikach z ciecierzycy oraz z delikatnymi w smaku warzywami. Świetnie też sprawdzi się na kanapkach, cieście francuskim czy nawet jako sos do pizzy. Pasta z pieczonej papryki naprawdę wymiata! Pieczona papryka, suszone pomidory jak i papryczki czereśniowe zostały mi dostarczone z firmy Rolnik, linia produktów „Premium(...)papryka – 215g (cały słoiczek po odsączeniu) Suszone pomidory – 5 sztuk Papryka czereśniowa ostra – 5 sztuk (można zastąpić papryczkami chilli) Orzechy laskowe – 100g (można zastąpić np. włoskimi) Olej spod suszonych pomidorów – 2 łyżki Sok z cytryny – 1 łyżka Sos sojowy – do smaku Wykonanie: Paprykę odsącz z zalewy i umieść w dzbanku. Do papryki dodaj
Blendmanciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje). Pamiętajcie, że ciecierzycę też warto namoczyć około 12 godzin wcześniej ! Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 1 czerwona cebula – pokrojona w drobną(...)praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, przyprawa – mieszanka ziołowo-warzywna z oregano, czosnkiem, bazylią i czerwoną papryką w stylu włoskim 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki: 500 – 600 g liści świeżego szpinaku 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
Moja pasja smakuWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam(...)razie udało mi się zwiedzić tylko północ Włoch. Jest jeszcze wiele miejsc, które koniecznie chciałabym zobaczyć. Przede wszystkim Rzym, Mediolan i Florencję. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne włoskie pierożki, czyli ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto
Bullio