Włochy , tak cudownie rozciągnięte geograficznie, jako jedyne chyba państwo oferują sobą wszystko, co człowiek mógłby sobie wyśnić. Swoim magnetyzmem, radością i gwarem, przyciągają rzesze ludzi spragnionych
Z Kuchni Do KuchniPizza jest dobra na różne okazje, ale przygotować ją można na setki sposobów. Dziś przedstawiam muffinrollsy, czyli mini pizze zwijane z nadzieniem i upieczone w formie
Kolorowy PrzepisownikKilka dni temu dotarł do mnie ORYGINALNY SER KORYCIŃSKI . Ser Koryciński Swojski to produkt całkowicie naturalny, nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników
Z Kuchni Do Kuchniczas-nie-do-zapomnienia . Dużo rozmów. Słów. Mądrych i nie. Prawd i kłamstw. Przerysowań i stereotypów. Rozważań. Odkryć. Zachwytów. Dużo emocji. Sobota o smaku piernika i nocnej pizzy. Pełna dźwięków niezwykłej muzyki. Prostych i szczerych słów. Sobota. Dobry dzień. NIEDZIELA: Nareszcie się wysypiam. Nie daję się ponieść porannej gonitwie, by zdążyć tu i tam. Długie i leniwe śniadanie(...)garść maku Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki. Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną pękać są dobre
KUCHARNIANajprostszy sposób na wykorzystanie zalegających lodówkę artykułów spożywczych, na które jakoś nie ma się ani ochoty
Kuchnia PrezydentowejFocaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją
Poezja smakuciasto duńskie czy francuskie – składając na siebie warstwy ciasta, obracając je i ponownie wałkując. Wałkujemy ciasto na lekko podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt i składamy jak list, na trzy części – najpierw zakładamy na środek naszego prostokąta jego dół, a później górę. Jeśli gdzieś na cieście zostało za dużo mąki – usuńcie ją szczeciniastym pędzlem. Poskładane ciasto obróćcie krótszym bokiem(...)ciasto podsypać do wałkowania mąką, róbcie to bardzo, bardzo oszczędnie a resztki mąki zdejmijcie z rozwałkowanego ciasta szczeciniastym pędzlem. Im więcej mąki zostanie na cieście, tym więcej opadnie jej przy smażeniu na dno. Tłuszcz szybko zacznie robić się ciemny i może zacząć się palić. Ciasto tniemy na wąskie paski nożem, ozdobnym radełkiem lub – jeśli macie –nożem do pizzy
Karo in the KitchenPierogi piemonckie nie są zwykłymi pierogami. Są to pierogi z żółtkiem, które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos
Pociąg Do KuchniBardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe oleje Oliwa z oliwek Awokado Łosoś (zaliczam go tutaj, gdyż ma bardzo dużą zawartość tłuszczu) Warzyw nie wliczam do bilansu(...)mój dzień wygląda tak...: 1. Ciasto z ciecierzycy 2 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 3 posilek (po treningu): dorsz, kasza gryczana, ogorki 4 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 5 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 8 1. Owsianka z malinami i orzechami 2. Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 3. Penne
Czarnawisienkaokoło 1 szklanki ciepłej wody Na farsz: 1 cebula 40 dag dyni 3 dag orzechów włoskich sól, pieprz, cukier kminek (pominęłam) Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sporą szczyptę soli i wbijamy jajko. Wlewamy niepełną szklankę ciepłej wody i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Farsz: Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na rumiano na maśle lub oleju. Obraną i pozbawioną miąższu(...)czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki i na każdym kłaść farsz. Brzegi ciasta zlepić. Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Można polać je np. śmietaną lub zrumienioną cebulką. A teraz pora na bardzo miłą
My simple kitchenrozety liściowe czy nawet całe rośliny są jedzona na surowo (sałatki) lub gotowane (do zup, pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki(...)minut. Dodajemy do zaczynu resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto by stało się elastyczne i odchodziło od reki. Wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych kawałków. Z każdego formujemy kulkę
Dzieje kuchennej Wiewiórytosty. Taki serek możesz wykorzystać także we wszystkich przepisach, zamiast kupnego kremowego serka czy ricotty. Np. posmarować kromki bagietki i przybrać warzywami (np. zrobić takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki . Z labneh(...)ziemniaków, grillowanych czy pieczonych warzyw lub w bardziej orientalnej wersji - posmarować nim płaski chlebek typu flatbread i posypać za'atarem lub ułożyć na nim grillowane warzywa, otrzymując rodzaj oryginalnej pizzy. Co zrobić z oliwą pozostałą po marynowaniu labneh ? Gdy wyjesz już cały labneh , w słoiczku pozostanie oliwa z przyprawami. Pod żadnym pozorem jej nie wylewaj! To Twoja darmowa oliwa aromatyzowana
Chilli Czosnek i OliwaZdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone w ścianach dzielących 2 sale. Serwowane są tu dania kuchni włoskiej. Wybraliśmy się do restauracji we czwórkę (a w zasadzie szóstkę, jeśli liczyć dzieci ;)), więc i paru rzeczy udało nam się spróbować. Przystawki Caprese z mozarellą, pomidorami i bazylią - sałatka(...)mojej strony, ale... ja robię lepszy! Naprawdę! I ciut za mało sosu malinowego, który był pyszny! Pizza Pizz próbowaliśmy parę (w końcu stołowaliśmy się w Trattorii przez 3 dni ;)) i każda była wyś-mie-ni-ta! Taka, jaką lubimy: na cienkim cieście, z wyważoną liczbą składników. Po prostu cudna! I plus dla obsługi, że pozwolili nam brać pizze pół
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!