włoskie ciasto na pizzę - 679 przepisów (strona:16/46)

"Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja książki 167

rybę. Mnóstwo podstawowych w kuchni czynności opisanych jest krok po kroku - np. przygotowanie owoców, warzyw, ryb i mięsa do dalszej obróbki. Makarony, faworki, jajka w koszulkach czy kruche ciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu, kto w kuchni jest zielony.  Dowiemy się jak pozbawić migdały czy orzechy ciemnych skórek, jak łatwo obrać brzoskwinię i pomidora albo(...)tortelli. Pizza, focaccia, nadziewane kopytka... mogłabym tak jeszcze długo wymieniać, bo jest to naprawdę ciężkie tomisko!:) 500 stron i twarda okładka naprawdę nie ważą mało!Oprócz mnóstwa pomysłów na obiady - nie tylko z makaronem w roli głównej - znajdziemy tu też pyszne sałatki oraz ciasta i desery. Jest to naprawdę inspirująca książka dla każdego kto chciałby lepiej poznać kuchnię włoską.Dostępność

Kraina Tysiąca Smaków
Pizza na zakwasie, z mozzarella i salami 206

Nie miałam nigdy odwagi upiec pizzy na zakwasie i co tydzień zagniatałam ciasto na drożdżach. Mimo to pizza pizzy równa nie była, raz wychodziła lepiej a

Dzieje kuchennej Wiewióry
Etlie Pide - turecka pizza 235

się bogactwem aromatów i dbałością o najwyższą jakość produktów. Przygotowałam pizzę turecką, która wcale nie przypomina popularnej, okrągłej włoskiej pizzy. Nadzienie składa się głównie z mięsa i pomidorów oraz dużej ilości ziół i przypraw. Szczególnie przypadła do gustu mojemu mężowi:) Ciasto:  200g mąki pszennej,  150ml wody,  4 łyżki oleju rzepakowego,  15g świeżych drożdży,  1/2 łyżeczki

Z miłości do słodkości
Pizza bianca z ziołowym pesto, serem z niebieską pleśnią, szparagami i botwiną 129

Prosta i pyszna pizza bianca. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. Idealnie chrupiąca, gdyż ciasto jest odpowiednio cienkie. Bez sosu, bez nadzienia, wszystko skupione jest

Mango Papaja
PIZZA CARBONARA 152

Moja pierwsza carbonara... Zazwyczaj robiłam pizzę peperoni -  ale czas na coś nowego. Ciasto jak do każdej pizzy 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z

potrawyregionalne
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 258

Ciasto smaruję grubą warstwą sosu pomidorowego, układam na nim szparagi, a na nich plasterki wędzonego boczku i mozzarelli. Posypuję słonecznikiem. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 10-15 minut (niestety mój piekarnik jest słaby, dlatego raczej jest to 15 minut, u Was może być to 10, dlatego warto po 10 minutach sprawdzić, czy to przypadkiem nie "już"). Pizzę(...)wbijam bezpośrednio na pizzę. Jedno po drugim, dając im swobodę rozlewania się po składnikach. Wkładam pizzę z powrotem do piekarnika i daję jej jeszcze 3-5 minut (do momentu aż jaka się zetną). Upieczoną pizzę podaję na dużych talerzach. Uzupełnieniem dzieła może być oliwa z oliwek. Kilka kropel na wierzch sprawi, że poczujemy się jak we włoskiej pizzerii

Ale Proste
Mini pizze bez ciasta 1670

starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja pizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo. Składniki 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości

My Chcemy Jeść
Pizza z szynką 130

duże cebule mieszanka przypraw do potraw włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy – wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Ciasto przełożyć do dużej miski, którą wcześniej(...)czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę. Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki

Kocham Czekoladę
Pizza z camembertem, orzechami i miodem. 187

pizzę z camembertem, orzechami włoskimi i miodem. Na pierwszy rzut oka, przynajmniej dla mnie, wypiek wcale nie przypomina pizzy, ale mniejsza o nazwę ;) Przygotowując ją obawiałam się bardzo o smak dania, bo choć lubię eksperymentować, to zawsze przed podaniem odczuwam dreszczyk emocji, zastanawiając się czy i tym razem smak mnie zachwyci? Otóż okazało się, że pizza jest pyszna i genialna(...)camembert z ziołami (choć polecam dać 1,5 opakowania) 2 garście orzechów włoskich (posiekanych w duże kawałki) 1-2 łyżeczek miodu oliwa z oliwek (polecam tę z czosnkiem)      Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy około 28 cm lub trochę mniejszy jeśli wolimy pizzę na grubszym cieście. Następnie skrapiamy ją oliwą, równomiernie rozkładamy pokrojony ser camembert, posypujemy

Rozpustne gotowanie
Pizza z ziemniakami suszonymi pomidorami z bazylią, rozmarynem i mozzarellą. 151

ziemniakami, suszonymi pomidorami z bazylią , rozmarynem i mozzarella. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 180 ml ciepłej wody 2 i 1/4 szklanki  pszennej na pizzę włoską typ 00 Młynów Stoisław 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki(...)ziemniaki  Blaszka o wymiarach 36/31 Wykonanie : Do miski wlać ciepłą wodę, dodać suche drożdże, łyżeczkę cukru i odstawić do wyrośnięcia, następnie dodać przesianą mąkę, sól i oliwę.Zagnieść ciasto, przełożyć na stolnicę i wyrabiać około 5 minut.Następnie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i ostawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na prostokąt

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza z serowym brzegiem 352

Domowa pizza z ciągnącym serowym brzegiem, smakiem upieczonej papryki i słodkiej kukurydzy. Domowy fast food jest najlepszy! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0

VioletoweKucharzenie
Calzone 314

Calzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g mąki240 ml ciepłej wody30 g drożdży świeżych2 łyżki miodułyżka oleju lub oliwyłyżeczka solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprzsos pomidorowy (passata)przyprawy

Słodka Strona
Pizza orkiszowa z karczochami 166

szałwia) 12,5 dag mozzarelli w zalewie 2 plastry sera gouda 0,5 puszki serc karczochów w zalewie kilka plasterków salami pepperoni czarne oliwki przyprawę do pizzy i karczochy kupiłam tutaj podczas włoskiego tygodnia WYKONANIE: Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać w dużym kubeczku z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki letnie wody, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia(...)gładkie ciasto, włożyć je do miski, naciąć na krzyż. Miskę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować placek o średnicy 32 cm, ułożyć na oprószonej mąką blaszce. Wierzch posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy. Obsypać pokrojoną goudą i kawałkami mozzarelli. Na serze rozłożyć plasterki pepperoni i oliwek oraz pokrojone na mniejsze kawałki

Kuchenne zapiski Edyty
pizza na cienkim spodzie 174

na podstawie przepisu Jamie'go Olivera z " Naked cheff"Ciasto wychodzi cienkie i chrupiące.SkładnikiCiasto1 kg mąki chlebowej 0,5 l letniej wody21 g suchych

Stare Gary