bejkon na bogato. przepis na dwie porcje 500 gram chudego boczku 200 gram ugotowanej brukwi 2 słodkie gruszki 2 białe cebule średnia czerwona cebula 2 szklanki wina wiśniowego półwytrawnego 2 łyżki śmietany kremówki 2 garście wiśni 2 łyżki miodu pieprz biały gałązka rozmarynu szczypta kurkumy sól kiełki oliwa Boczek obsmażamy na oliwie na złoty kolor z posiekaną białą cebulą
na gaziebiałka 40 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao dodatki: jogurt naturalny, banan, dżem "galaretkowaty" wiśniowy
Zdrowie na języku :Plekka, prosta w przygotowaniu słodka, owocowa przekąska idealna na wizytę niespodziewanych gości. Ciasto można upiec wcześniej (lub w ostateczności kupić gotowe, czego nie polecam) i zostaje nam tylko zrobić wiśniową piankę. W biszkopcie zastosowano tylko mąkę ziemniaczaną, bez pszennej więc ciasto jest bezglutenowe
Milion SmakówUlubione w mojej rodzinie i przygotowywane nie tylko w Tłusty Czwartek tradycyjne pączki z nadzieniem powidłowym lub wiśniowym to istne niebo w gębie. Mimo, że to prawdziwe bomby kaloryczne, ciężko się od nich oderwać... Najlepsze robi oczywiście Teściowa
Milion SmakówWłaśnie dziś nastąpił dzień rozlania nalewki wiśniowej do butelek... najlepsze alkohole robi mój tata, nic tu nie jest wedle przepisu, u niego wszystko łączy się z wszystkim i za każdym razem wychodzi wielkie pozytywne zaskoczenie, tym razem była wiśniówka .... tradycyjna... aromatyczna... z własnych powiedziałabym przejrzałych wiśni... mmm pycha. Koniecznie musiałam skorzystać i spróbować, wiem, że gdy już ją rozleje będzie
Kuchenne aromatyKisiel zrobiony samodzielnie ....tym razem wiśniowy..pycha..polecam.. 1 szkl. soku z wiśni Rolnik 1 szkl. wody 2 łyżki cukru [ wedle własnego gustu] 2 łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie Rolnik 0,5 szkl. wody i cukier oraz sok zagotować . W pozostałej zimnej wodzie wymieszać mąkę ziemniaczaną i pomału wlewać do gotującego się wody z cukrem
Moje domowe kucharzeniestopniach przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Poncz: 125 ml kompotu z wiśni woda Kompot rozcieńczyć wodą w ilości dowolnej. Frużelina wiśniowa: 150 ml kompotu z wiśni 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka esencji waniliowej 700 g wiśni z kompotu Wszystko składniki (z wyjątkiem wiśni) dokładnie połączyć. Przelać
kulinarnyswiatdomigofry studzić na kratce, nie układać ich jeden na drugim by nie zmiękły. Z przepisu wychodzi 12 gofrów. Podawać według upodobań, kto co lubi. U mnie były z dżemem wiśniowym, bananem, kiwi i bitą śmietaną. Dobre są również same lub posypane tylko cukrem pudrem. bita śmietana: Do zimnej śmietany dodać cukier i miksować do uzyskania puszystej, sztywnej pianki
Kuchcik gotujewaniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki ciemnego kakao - niecałe pół szklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji - 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (nie używałam miksera) przekładamy na blaszkę 30x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp 190 stopni. (polewa, opcjonalnie
upichconałyżek spirytus - 1 łyżka masło - 200 g mleko - 1 l żółtka jaj - 3 szt cukier - 0,5 szkl Dodatkowo: herbatniki jasne - 25 szt herbatniki czekoladowe - 50 szt galaretki wiśniowe - 2 opak płatki migdałowe masa krówka - 1 puszka woda gotowana do galaretek - 800 ml Sposób przygotowania: Masa budyniowa: Do rondla wlać pół litra mleka, dodać cukier, zagotować. Mąki wsypać
Kuchnia DanusiDziś coś na słodko, waflowa roladka z bananem !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Waflowa roladka z bananem Składniki : 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki kakao (najlepiej to z młynem) 2 opakowania herbatników Margaryna Szklanka cukru 2-3 banany (możliwie proste) paczka wafli z wypustkami Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Sprawdzone przepisy kulinarnemąki 130g jogurtu 40g oleju 200 g chałwy ( u mnie jak zawsze waniliowa- Odra ) 50 ml mleka 125g deserku sojowego-można zastąpić gęstym budyniem (u mnie Alpro - waniliowy) konfitura wiśniowa Sposób przygotowania: Nic prostszego mieszamy łyżką wszystkie składniki poza chałwą( kroimy ją na kawałki i wtykamy w surowe ciasto).Chałwa wpadnie nam do środka i powstanie dziurka na konfiturę
Wielki apetytserka kremowego typu Philadelphia 230 g cukru kryształu 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 200 ml śmietany kwaśnej 18% 200 g konfitury truskawkowej (lub wiśniowej, porzeczkowej itp.) 50 g płatków migdałów Ser ucieramy. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo cukier. Kolejno wsypujemy mąkę, ekstrakt z wanilii. Ucieramy krótko. Następnie dodajemy jajka i śmietanę. Ucieramy do połączenia się
Made By Mom And Sonszklanki mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 1 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel wiśniowy Masa 600 ml śmietanki 30% 3 galaretki agrestowe Ponadto 1 tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto
kgwjanczewoAcciughe – anchovies Basilico – bazylia Capperi – kapary Cilegino – pomidorki wiśniowe Cipolle – cebule Frutti di mare – owoce morza Funghi – grzyby Mozzarella – ser z mleka krowiego Mozzarella di bufala – mozzarella zrobiona z mleka bawolic Olio – oliwa Olive – oliwki (verde – zielone / nere – czarne) Origano – oregano Peperoncini – ostre papryczki Peperoni – ostra odmiana salami Prosciutto
Bon Ton Italia