pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki rumu 1 słoik ulubionej konfitury (różanej, morelowej, wiśniowej) lub powideł śliwkowych Do smażenia: 1-1.5 kg smalcu (ewentualnie smalcu wymieszanego z olejem w proporcji 2:1) Na lukier: szklanka cukru pudru przesianego przez sito
Moja Delicjabezmięsne :) Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie: Chleb z roladą serową z papryką :) Do picia tradycyjnie z rana zielona herbata :) Obiad: Indyjska zupa krem z dyni. Deser: Wiśniowa galaretka z wiśniami, ananasem i bitą śmietanką :) Kolacja: Pyszne dyniowe racuszki z dżemem. Do picia rooibos R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video
Smakowy RajNalewka wiśniowa jedna z obowiązkowych nalewek jakie robi się w mojej rodzinie :) Za każdym razem nalewkę przyrządzamy w słoju, by owoce można było łatwo wyciągnąć. Są przepyszne i stanowią doskonały dodatek do ciast (np. Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej alkoholu niż w samej nalewce, więc łatwo złapać
Smakowy Rajsera szczypta soli 1 szkl. cukru pudru łyżka kaszki manny budyń waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g suchej żurawiny łyżka mąki 100ml rumu(ja użyłam nalewki wiśniowej) płatki migdałowe WYKONANIE: Żurawinę namoczyć w rumie(lub innym alkoholu), oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę, gdy kogel-mogel zrobi się
Kuchnia BeatyNiesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek. Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :) Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego :) Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgodzin. Przed zjedzeniem dekorujemy paschę wisienkami i kandyzowaną pomarańczą. Nie radzę kroić dużych kawałków. Mimo, że jestem słodkożerna, to słodycz paschy mnie powaliła. Jest pyszna z gorzką herbatą, np. wiśniowo-migdałową. Tak ją zareklamowałam, że chyba idę zjeść jeszcze kawałek...:) Wielkanocne przedawkowanie cukru:) Triduum paschalne- od worka z gazy po dekoracje
les mirabellesowocami. Jestem wierna ruskim, ewentualnie toleruję te wigilijne z grzybami i kapustą. Ogólnie nie darzę sympatią owocowych obiadów- może to trauma z przedszkola, gdzie raczyli nas szarą zupą wiśniową, a może po prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna, bo jeśli w obiedzie jest ziemniak to jestem w pełni usatysfakcjonowana. KonQbek jednak wyrósł na babcinych pierogach i takie sezonowe rarytasy
les mirabellesCzasami przepisy rodzą się w momencie desperacji. Na przykład, kiedy tniemy i układamy wiśniowe gałęzie i usilnie zastanawiamy się " Co by tu zrobić na obiad?". Tak było kilka dni temu i kiedy rozglądałam się dookoła ogródka w poszukiwaniu czegoś zjadliwego w oczy rzucił mi się szczawik. Szczawik z wyglądu przypomina koniczynę, ale ma bardziej regularne listki i kiedy ich spróbujemy
les mirabellestemu. Nazywały się Dafne i z tego co widzę na ich stronie to dalej jej produkują, ale dodali rodzynki. Ja bym sobie rodzynki darowała. Pierwszym dodatkiem była konfitura wiśniowa. Zrobiłam ją jakiś tydzień temu z naszych wiśni. Ten rok nie obszedł się dobrze z wiśniami u nas w ogrodzie. Mimo, że pięknie kwitły, prawie nic ich nie zapyliło
les mirabellesMożna też zebrać płatki i spróbować samemu - ja użyłam około półtora takiego słoiczka naszych, zrobionych latem. Ale rogaliki będą też smaczne z innymi nadzieniami- z powidłami śliwkowymi czy konfiturą wiśniową. Ważne, żeby nadzienie było dość słodkie, bo samo ciasto jest bardzo łagodne w smaku. No i jeszcze jedna kwestia- kim jest tajemnicza Majka? To moja mieszkająca w Opolu ciocia, która
les mirabellesCIASTECZKA FRANCUSKIE Z WIŚNIĄ Składniki: - 300g ciasta francuskiego - 100g konfitury wiśniowej - 1 jajko - cukier puder Sposób przygotowania: Przygotowujemy cienko rozwałkowane ciasto francuskie, które kroimy w trójkąty prostokątne o wymiarach wysokość 12cm oraz szerokość u podstawy 6cm. Na środku najszerszej podstawy umieszczamy jedną wiśnię z naszej konfitury oraz zawijamy w kierunku najwęższej części trójkąta, zaś boku modelujemy w formę rogala
Mentor Smakuśpiewa Mrozu :) Kiedyś klasyczne koszyczki białe robiłam ze strony Moje Wypieki , te zmodyfikowałam w smaku :) A tu moja poprzednia wersja Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 12 koszyczków bezowych wielkości dłoni
Blondynka GotujeSkład galaretki wiśniowej: cukier bio, substancja żelująca: agar bio, sproszkowany burak czerwony bio, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat naturalny. Firma: Amylon (Czechy). Cena: 3,80 zł. Masa netto: 40g. Po długich poszukiwaniach znalazłam w końcu galaretkę w proszku z agarem. Jest bardzo smaczna i nie zawiera żelatyny ani karagenu. Nie jest też jakoś specjalnie droga, jak na produkt bio. Szkoda
Qlinarnie i Qlinarniemoich niedzielnych śniadań. Tak, jestem łasuchem ;) Śniadanie składa się z maślanych naleśników polanych syropem klonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi 8-10 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 2 jajka
Codzienna kuchnia niecodziennaKawowe naleśniki z kakaową ricottą*; dżemem wiśniowym i wiśniami *ricotta+kakao, swoją drogą genialne Obłędne. A teraz wracam do lektury :P Faceb
More food, love and dreams