prostu) mleko 1/2 szklanki mleka 100 g namoczonych wcześniej rodzynek (chyba że ciasto było już z bakaliami) 1 aromat rumowy lub trochę rumu 3/4 słoika dżemu (ja użyłam wiśniowego) ewentualnie trochę cukru pudru (jeśli użyte ciasta były mało słodkie) Do polewy: 200 g dowolnej czekolady (u mnie 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej) 50 ml słodkiej śmietanki
Ratunku obiadśmietaną oraz rozpuszczone masło. Mieszając, stopniowo dolewamy mleko. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy od razu. Najlepiej smakują ciepłe, oprószone tylko cukrem pudrem, chociaż z dżemem wiśniowym i prażonymi jabłuszkami również były pyszne :) Placuszki nie są tak lekkie jak te z samej białej mąki,ale są zdrowsze i wciąż grubiutkie i puchate :) Smacznego! PS. Placuszki robi się
Ratunku obiadpatelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Ja uwielbiam racuchy także z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym. Fajnym dodatkiem jest także bita śmietana
Pasja Smakujest to potrawa regionalna. Do domu przywiozłam kawałek chleba orkiszowego i pierogu biłgorajskiego, który uwielbiam. Skusiłam się także na dwie nalewki 25%: śliwkową i miętową. Spróbowałam także: wiśniowej, truskawkowej, akacjowej i morelowej. "Ulik" - zapraszam! Pieróg biłgorajski Kiełbasa z dzika i chleb ze smalcem
Pasja Smakuprzyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka Do dania głównego zaproponowano nam wino czerwone, kelner polecił Luxor Tempranillo – wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem
Pasja Smakunadszedł czas na zakupy do domu: sztućce ze stoisk z targu staroci, ceramiczny talerzyk oraz jedzenie: oscypki, panierowany ser z mleka krowiego wędzony na zimno w dymie z drzewa wiśniowego, miód pitny dwójniak czy ciemny chleb. Za rok też z pewnością się wybiorę, bo warto. Mimo cen, które są dość spore na niektórych stoiskach. Teraz pozostaje mi jedynie wyczyszczenie łyżeczek
Pasja Smakusobie to coś... Pierwszy kęs- ot tak sobie ale następne wciągają coraz bardziej. Ja potraktowałam to ciasto jak chlebek, idealnie smakuje z powidłami bez cukru (najlepiej własnymi) lub konfiturą wiśniową, malinową itp. Samo jest troszkę zbyt wytrawne, jak dla mnie oczywiście (a lubię niezbyt słodkie ciasta), więc gdy ktoś preferuje bardzo słodkie wypieki proponuję dać więcej rodzynek lub dosłodzić
Smaczne Zdrowecukru Krem czekoladowy 4 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki ciemnego kakao 250 g masła lub margaryny 2 galaretki wiśniowe 0,7 l wody Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia
Ala piecze i gotujeśrodek nałożyć kopiastą łyżeczkę dżemu. Już sprawdziłam, że najlepiej pod mój smak pasuje tu nadzienie w postaci dżemu z przetartej czarnej porzeczki lub wiśniowy z kawałkami owoców. Złożyć na kształt pieroga i zlepić brzegi, tworząc szerokie na ok 1,5cm krawędzie. Można też dodatkowo pomóc tu sobie widelcem i podociskać nim brzegi, aby mieć pewność, iż dżem
Grunt to przepis!mogą jednocześnie się rozpaść, a kropla syropu spuszczona na zimny talerzyk krzepnie, nie rozpływając się. Mi zajęło to 1,5 godziny. Kolor dżemu zrobił się dosyć ciemny, prawie wiśniowy, Gorący dżem wlewamy do wyparzonych, zakręcanych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 30 minut w piekarniku w temp. 100 stopni. Studzimy w piekarniku. The post Dżem truskawkowy niskosłodzony appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając do miski jajka i dodając do nich mąkę, szczyptę soli , proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką do omletów ( widelcem
Buniabaje w kuchnimoich babeczek. Można dodać do ciasta kakao albo wanilię by zmienić smak. Dekoracja to już Wasza inwencja twórcza. Na pewno każdy zaszaleje na swój sposób. babeczki z dżemem wiśniowym Składniki : * 2 szklanki maki tortowej * pół szklanki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * szklanka mleka * 100ml oleju * 2 jajka Przygotowanie :Połączyć ze sobą
Magiczne Życie MartyMakiem- Biała z Orzechami Laskowymi i Rodzynkami - Biała Klasyczna- Mleczna Klasyczna - Mleczna z Chrupkami- Mleczna z Anyżem- Mleczna z Orzechami Laskowymi- Mleczna z Kokosem- Mleczna z Wiśnią (z nadzieniem wiśniowym) - Mleczna z Migdałami (całe kawałki) INNE:np. migdały w czekoladzie lub pojedyncze, wyjątkowe pralinki w wydaniu de luxe, już zapakowaneczy też czekoladowe pudełka z czekoladowymi cukierkami Poza
W kuchni Karmel-itkipochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym,malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy oraz mleczneciasteczka z żurawiną, muśnięte delikatnie czekoladą od spodu (przepisy pojawią się na blogu). Chantel (PRZY KUBKU KAWY) częstowała pysznym ciastem czekoladowym. Marta (RYBKA ZWANA MARTĄ
W kuchni Karmel-itkisekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu. Dodatkowo: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami 45 g czekolady gorzkiej 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny
Blondynka Gotuje