Pomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym. Puszysta i wilgotna w środku, o wspaniałym korzennym zapachu. Całość dopełnia pyszny, domowy karmel oraz płatki migdałowe, dzięki temu ma ona oryginalny charakter. Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo szybki oraz prosty w przygotowaniu(...)zawodzi. Natomiast domowy karmel to jedynie 4 składniki i niecałe 10 minut pracy. Przepis jest bardzo prosty i tani, a otrzymujemy pyszny karmel bez konserwantów i sztucznych dodatków. Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju
Kuchnia MagdaLenysię, że jest na majonezie - bezcenna. Spróbujcie i się przekonajcie, że nie jest taka zła. Jest puszysta i delikatnie wilgotna w środku. "Mamo ! - tak w tym roku też ją upiekę :) Te ze zdjęcia, powędrowały już w dobre ręce ;) " 'babka majonezowa / baba z majonezem' Składniki: - 4 jajka - 0,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
CookYourselfucierane na maśle z dodatkiem jogurtu, cytrynowego soku i maku. Uwielbiam cytrynowe wypieki z makiem. Są wilgotne, mocno aromatyczne i po prostu przesmaczne! Mam słabość do ucieranego ciasta. Zazwyczaj piekę je w podłużnej foremce lub foremce z kominkiem. Będzie to wtedy popularna babka cytrynowa . Ciasto cytrynowe jogurtowe zawiera nieco mniej masła ale dodałam tłustego jogurtu. Ciasto zyskało jeszcze bardziej
codojedzeniamojprzepisna.pl | Czekoladowa babka na białkach Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy
moj przepis naDzisiaj bardzo pyszna i aromatyczna babka z konfiturą z płatków róży i konfiturą malinową. Do tego delikatnie cytrynowa i waniliowa. Polana polewą z białej czekolady i oleju kokosowego. Smaczna, wilgotna i na jednym kawałku nie można poprzestać. Bardzo mi smakowała, zrobiłam ją moim bliskim na walentynki. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Mała CukierenkaBabka gotowana. Chociaż bardzo ją lubię, zawsze chciałam ją ulepszyć. I udało się. Jest wyjątkowo pyszna, wilgotna, po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 rozpuszczona margaryna Kasia 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kieliszki wódki lub spirytusu(...)proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo, delikatnie dodajemy do ciasta. Na koniec wlewamy alkohol i sok z cytryny. Ciasto przekładamy do formy (forma do babek gotowanych) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Formę wkładamy do garnka wypełnionego wodą. Gotujemy ok. 90 minut. Smacznego
Pyszności Słodkościczasu na mozolny proces przygotowywania babki drożdżowej. Sięgnęłam więc po prosty przepis z Moich wypieków na zwykłą babkę ucieraną. Duża ilość masła nadaje jej wyjątkowego, maślanego smaku, który doskonale przełamuje kwaskowa nuta limonki. Babeczka jest cudownie mięciutka, pachnie bajecznie i pozostaje wilgotna przez kilka dni. Swoją posypałam po prostu cukrem pudrem, a i tak wygląda pięknie. Choć nic nie stoi
Pożeraczka, czyli raz adobrzemazurki, otóż natknęłam się ostatnio w jednej z moich ulubionych książek Billa Granegra “Nakarm mnie” na korzenną babkę bardzo nadzianą jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi i wiedziałam, że muszę ją zrobić. Wyszła absolutnie przepyszna, aż ciężka od nadzienia, wilgotna i doskonale przetrwała kilka dni. Miałam nawet wrażenie, że z dnia na dzień jest jeszcze smaczniejsza. Jest bardzo łatwa
karmelowyNajlepsza babka (poza drożdżowymi oczywiście, bo to inna bajka) jaką piekłam i najstarszy przepis na babkę jaki posiadam. Przepis dostałam od mojej Mamy, "wieki temu". Piekę ją od lat i zawsze wychodzi równie smaczna. Bardzo długo pozostaje świeża, jest bardzo wilgotna i meeega smaczna. Tą dzisiejszą wersję troszkę zmodyfikowałam, do starego przepisu dodałam więcej wanilii, a także dodałam kakao, wyszła
Smaczne ZdroweDzisiaj babka kakaowa z dodatkiem szampana cała oblana czekoladą. Ma bardzo ciekawy smak, puszysta, aromatyczna i lekko wilgotna. Źródło Moje wypieki . Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 9 łyżek kakao 2 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 duże jajka 250 ml oleju rzepakowego 300 ml szampana 200 g czekolady mlecznej(...)stopni. Po upieczeniu wyjąć z pieca a po około 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną babkę polać polewą czekoladową. Babka jest na dużą formę o pojemności 2,5 litra
Ala piecze i gotujeżadnej okazji, ponieważ jest naprawdę bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Uwielbiam te mięciutkie oraz nieco wilgotne wnętrze ciasta. Nutę herbaty i miodu możecie wzbogacić o ulubione dodatki. Ja dotychczas dodawałam imbir, aromat waniliowy, cytrynowy bądź pomarańczowy. Tym razem w mojej babce znalazł się miód pomarańczowy. Wyszło pysznie! Babka herbaciano-miodowa - składniki: 1 szklanka mleka (1 szklanka
Di gotujeCiasto jest bardzo wilgotne, ale zarazem puszyste. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Czereśnie świetnie tutaj smakują. U mnie w wersji z ogonkami :) Składniki: 150g twarogu półtłustego 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka 50g masła szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 250g czereśni cukier puder Masło rozpuścić(...)ciasto. U mnie czereśnie z pestkami i ogonkami, ale można wydrylować. Piec w temperaturze 180*C przez 50 min. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Na wynos Tagged: czereśnie , twaróg
https:KKuchniaMniamczuć tego majonezu w ogóle! - Ale ona jest dobra! To ja jestem w domu tą, która nie przepada za babkami. Reszta bardzo lubi, zwłaszcza piaskowe, marmurkowe, a ta ma w sobie coś z piaskowej, ale jest bardziej wilgotna. A majonez? No cóż... zastępuje w cieście tłuszcz. Nie próbowałam podmieniać na olej lub masło, ale podejrzewam, że też byłaby dobra(...)szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 6 łyżek majonezu (mam słabość do Winiar) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny forma na babkę o pojemności ok. 1,7 l Przygotowanie: Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie
bistro mamaRobiłam już wiele ciast ucieranych i babek z dodatkiem śmietany, czy śmietanki, ale nigdy wcześniej w takiej postaci. Ubita wcześniej śmietana sprawia, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i lekkie. A do tego delikatnie wilgotne, a to już ideał :-) Dodam jeszcze, że ciasto jest proste i szybkie do wykonania. Nie trzeba czekać, aż składniki się ogrzeją - wręcz przeciwnie, mają być zimne
Arabeska waniliowa