serniku, i pomyślałam sobie, że to idealny pomysł. C. uwielbia wszystko, co kokosowe, więc byłam pewna, że zje z przyjemnością.Babka rzeczywiście jest bardzo intensywna w smaku - wiórki i mleko robią swoje. Pachnie ślicznie. Jest sycąca i wilgotna, zjedzenie całej porcji na raz okazało się nie lada wyzwaniem.Najpierw chciałam polać ją białą czekoladą, ale stwierdziłam, że będzie za słodko. Jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzemistrzowski wypiek. Jest wilgotna w środku, powiedziałabym że listkuje się jak croissanty. Jest wytrawna w smaku ale jak trafi sie przypieczony kawałek białej czekolady wówczas słodycz rozlewa się wokół. Moja baba jest polana czekoladą mleczną, było pysznie, w oryginale jest czekolada biała zabarwiona zieloną herbatą Matcha i taką też zrobię. Japońska sproszkowana zielona herbata Matcha nadaje babce głębokiego smaku. Przepis
Moje Małe CzarowanieAromatyczne, wilgotny i długo świeży ❤ Cóż chcieć więcej? Chyba nic ... bo właśnie taki powinien być idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Podobnie jak wszelakie babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie" 😊 Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których
Walijskie PichcenieAromatyczne, wilgotny i długo świeży. Cóż chcieć więcej? Chyba nic ... bo właśnie taki powinien być idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Podobnie jak wszelakie babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie" :)) Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta
Walijskie PichcenieNajsmaczniejsze i najprostsze ciasto z truskawkami na bazie maślanki. Wilgotne i miękkie, a jego przygotowanie odbywa się na zasadzie „wymieszaj składniki”. Jest tak szybkie, że postanowiłam je trochę skomplikować dodając do połowy ciasta kakao :) Tym samym wprowadziłam nową nutę smakową, która idealnie łączy się z truskawkami. SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2 1/2 szklanki(...)ciastem. Najlepiej wykładać je łyżką, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Ułożyć truskawki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w 160*C z termoobiegiem przez 45-50min. Smacznego :) Kategoria: Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , DLA DZIECI , Przekładańce , SŁODKO Tagged: budyń , kakao , maślanka , olej , truskawki
https:KKuchniaMniamzakup ciasta w cukierni. To ciasto nie może nie wyjść! Zawsze jest wilgotne, słodkie i bardzo szybko znika ze stołu. Jego ogromnym atutem jest to, że robi się je dosłownie chwilkę.. więc gdy zadzwonią goście, że wpadną za godzinkę nie musisz się martwić.. Babka Milewska uratuje sytuację. Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny 1 szkl
Czarnawisienkaprzepracowane, tak nie mogło zabraknąć babki! Preferujemy proste wypieki, bez kremów itd., więc wybór padł po prostu na babkę. Z racji zapasu białek w lodówce - na białkach z rodzynkami. Wyszła świetna. Szybka w przygotowaniu, zwarta i wilgotna. Dodatkowo polana polewą z mlecznej czekolady stanowiła świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy. Składniki (16 porcji) -3 szkl. mąki pszennej
Zielona Kuchniatego, aby funkcjonować normalnie tzn. jeść i pichcić - bo obie rzeczy bardzo lubię 😋❤ Moja migdałowa babka (a właściwie babka Ani) warta była "zachodu" parzenia, obierania i mielenia migdałów, w celu uzyskania domowej mąki migdałowej . Wyszła bardzo wilgotna (ale nie zakalcowata), z lekko chrupką strukturą i pysznie migdałowym smaku. Przetrwała u mnie zawinięta w lnianą ściereczkę całe 2 tygodnie
Walijskie Pichceniezresztą często się ostatnio pojawiających - słodkościach z kremem przyszedł czas, gdy wszyscy największą ochotę mają na suche, ucierane ciasta, zwykłe babki i klasyczne muffinki. To ciasto, mimo że proste zarówno w smaku, jak i produkcji, jest niesamowite. Cudownie wilgotne, pachnące słodkim karmelem i bananami. Pyszne i na pewno do powtórzenia :) Składniki 3 banany pokrojone w plasterki
Słodkie inspiracjeBabeczki piernikowe, choinki to świetna propozycja na świąteczny stół. pachnące, wilgotne w środku bardzo smaczne. Myślę że taka wersja wypieku ucieszy nie jedną osobę.
Kulinarne Fantazje Mariolizamykam się w kuchni (w przenośni, ponieważ moja kuchnia nie posiada drzwi) i zabieram się za pysznie czekoladowe, mięciutkie i wilgotne ciasto buraczane. Takie ciasto to miła odskocznia od słodkich, klejących się do podniebienia mazurków oraz suchych, piaskowych babek i sprawdziło się nawet jako tort na moje osiemnaste urodziny! Właściwości buraka: - nie jest bogatym źródłem żelaza , jak uważa wiele osób
Pland based fillewielu kombinacji smakowych. U nas bardzo często gości bez nadzienia, bo jest dostatecznie wilgotna. Doskonale nadaje się na piknik, czy do popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru
Mia Cucina Sofietababka zawdzięcza swój piękny, intensywnie żółty kolor budyniowi waniliowemu oraz jajkom od wiejskich kur:). Jest smaczna, delikatna i puszysta. Ani sucha, ani wilgotna - w sam raz! 200g masła lub margaryny 4 jajka L 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 budynie waniliowe 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy(...)połączenia składników. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy z masą tylko do połączenia składników. 3. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1h, do suchego patyczka
Szefowa kuchniwszystko sama muszę układać. Bez odbioru. Już od dawna miałam ochotę na cytrusową babkę. Moja ulubiona to z grejpfrutem i cytryną, tym razem jednak zrobiłam ją na bazie samych cytryn. Mogłabym ją jeść bez końca. Jest aromatyczna, długo zachowuje świeżość i przede wszystkim jest bardzo wilgotna (dlatego tak za nią szaleję bo uwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka
My simple kitchenPiaskowe, jogurtowe, marmurkowe - wszystkie dla mnie są mistrzostwem świata ❤ Dziś zapraszam na wigotną, pyszną babkę czekoladową. Babka długo zachowuje swoją świeżość, spokojnie wytrzymuje 4-5 dni, jeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉 Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak. Składniki: 5 całych jajek 1.5 szkl. mąki pszennej 1 szklanka cukru(...)masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę i chłodzimy, aby polewa zastygła
Walijskie Pichcenie