myśleć nad świątecznym menu:) Babka jest obowiązkowa, jednak staram się co roku robić inną. Tutaj na blogu znajdziecie sporo przepisów na babki. Dziś proponuję babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i nie za słodka. Nam bardzo smakuje:) Składniki: 150g mąki pszennej, 120g mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru pudru(...)masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st. Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Inspiracja: Wypieki z pasją
Z miłości do słodkościDzisiaj zamiast zapowiadanego na fb konkursu przepis na pyszną babeczkę (na konkurs zapraszam we wtorek). Babka pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo , od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam foremki
Ze smakiem i z pasjąświątecznych wypieków. U mnie na świątecznym stole stanie babka z serkiem mascarpone. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a efekt końcowy bardzo zadowalający. Babka wychodzi z chrupiącą skórką a w środku jest miękka i wilgotna. I co najważniejsze następnego dnia smakuje równie dobrze jak zaraz po upieczeniu. Zapraszam!!! Składniki: 4 jajka, 2 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl(...)jednym jajku. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do masy. Ucieramy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do natłuszczonej formy do babki o średnicy 24-26 cm. Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160C. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i polewamy ją lukrem. Dowolnie
Passion of CookingKazała mi się zatrzymać i słuchać. Idzie wiosna - szepnęła, nie chcąc zakłócać ptasiego koncertu. W tym jakże optymistycznym klimacie pragnę Wam dzisiaj zaproponować babkę. Nieco inną niż wszystkie, ale naprawdę pyszną i wartą upieczenia. Mocno wilgotna i cięższa od klasycznych, maślanych puszków , zaskakuje wyjątkowym, herbacianym smakiem i wyczuwalnymi kawałeczkami startej na tarce pigwy. To moja pierwsza przygoda z tym owocem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŁatwa i wyjątkowo szybka babka z dodatkiem majonezu i wanilii. Ciasto jest niezwykle puszyste i wilgotne, po prostu pyszne. Rewelacyjna na święta, niedzielny deser jak i codziennej kawki. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki ulubionego majonezu (u mnie od lat Winiary) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)tylko błagam nie wyrzucajcie tego co z niej zostanie- zróbcie z tego domowy cukier waniliowy lub własny ekstrakt ). Ciasto miksujcie przez 2 minuty, aż do połączenia składników. Formę do babki wysmarujcie masłem i wylejcie do niej gotową masę. Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka lekko przestygnie polewamy ją polewą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy
Wielki apetytchyba przesadził Oczywiście było to stwierdzenie ironiczno-sarkastyczne… Przecież wszystkie moje ciasta są genialne ale musiałam Wam o tym napomknąć Sam biszkopt jest wilgotny, dwukolorowy, z jabłkami, smakiem i konsystencją podobny do ucieranych babek. Krem jest budyniowo-maślany. Podzielony na część jasną i ciemną. Część jasna zawiera brzoskwinie i jest lekko zakrapiana sokiem z brzoskwiń, natomiast część ciemna zawiera
Made By Mom And Sonwymownie jeżyny, i coś mi podszepnęło, że połączenie jeżyn z kawą wyjdzie znakomicie. Musiałam spróbować!Zebrałam więc się w sobie, poczytałam przepisy na babki, i opracowałam własny. Proporcje okazały się trafione w dziesiątkę - ciasto wyszło wilgotne, odrobinę sypkie (takie lubię najbardziej), ale nie suche ani zapychające. Delikatne, słodko-kwaśne. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują - kakaowa, kawowa i waniliowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto mimo, że wygląda na dość proste i zwyczajne, smakiem zdecydowanie zwyczajne nie jest. Jest natomiast mocno cytrynowe, bardzo puszyste, mięciutkie. Wierzch jest zdecydowanie wilgotny co zawdzięcza cytrynowemu syropowi. I choć jadłam już wiele babek cytrynowych, piaskowych, ciast ucieranych, babeczek cytrynowych to to ciasto mimo, iż do tych wszystkich słodkości jest smakiem zbliżone, to na swój sposób jest inne, wyjątkowe
Made By Mom And Sonwstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.Niby zwykła babka, ale upieczona w innej formie nabiera zupełnie nowego wyrazu. Smak i zapach cytrynowy, kolor limonkowy. Wilgotna i puszysta. Biorąc jeszcze pod uwagę fakt, że przygotujemy ją dosłownie w mgnieniu oka – nie wypada nic innego, jak życzyć – smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkotego, że sernik upiekłam w formie do babki. Najzwyklejsza falista aluminiowa foremka sprawiła, że moja córka w pierwszym momencie myślała, że upiekłam kakaową babkę, a tu taka niespodzianka. Sernik był tak delikatny, kremowy i wilgotny, że wprost rozpływał się w ustach. Żeby nie było nudno, to po za użyciem dobrej jakości ciemnego kakao, sernik został uperfumowany świeżo startą skórką pomarańczową(...)ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach. 2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników. 3. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać pokruszonymi biszkoptami lub po prostu bułką tartą, wylać masę. 4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę
vaniliowoczekoladowaMacie w domu gruszki? Z dwóch większych sztuk można przygotować wyjątkowo prostą babkę ucieraną. Babka gruszkowa z cynamonem pachnie jesienią. To idealne ciasto na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wilgotne, aromatyczne. Składniki wystarczy zmiksować i dodać pokrojone owoce. Zamiast gruszek możemy użyć jabłek. Cudnie smakuje z orzechami lub rodzynkami. Ciasto przechowujemy do trzech dni w temperaturze pokojowej – na drugi dzień
Poezja smakuprzed świętami, może ktoś się skusi skorzystać z przepisu. Pomysł na babkę czekoladową odkryłam w zeszłym roku. Zazwyczaj na naszym stole były babki piaskowe albo kolorowe więc taka ciemna była dużą odmianą. Jest wilgotna i intensywnie smakuje pomarańczą. Myślę, że to powinno przekonać wszystkich wielbicieli połączenia czekolady z cytrusami. ( ja się zaliczam do tej grupy) Polecam przepis(...)formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 10 minut aż ostygnie i dopiero w tedy wyjąć z formy. Ja ozdobiłam babkę roztopioną mleczną czekoladą i kolorowymi cukierkami, polecam również likier lub zwykły cukier puder. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieProste i szybkie ciasto cytrynowe , które przygotujecie bez użycia miksera . Mięciutkie, wilgotne, sprężyste. Idealne do popołudniowej kawki. Idealne, kiedy mają zjawić się niespodziewani goście. Ciasto piekę w standardowej keksówce, ale sprawdzi się również forma na babkę (czas pieczenia może wówczas ulec zmianie). Z kolei z połowy porcji możecie upiec Cytrynowe Muffiny :) Ciasto cytrynowe posypuję cukrem pudrem, ale również będzie pyszne
Moja Delicjamoja ostatnia propozycja przed świętami. Babka jest mojego pomysłu i wszystkim smakowała. Jest prosta w wykonaniu i idealna do popołudniowej herbatki (może zielonej?:)). Wilgotna z ciekawym aromatem zielonej herbaty. Polecam nie tylko na święta, ale też na co dzień. Dla kogo: dla fanów zielonej herbaty dla kochających babki dla mających na zbyciu mandarynki Składniki na ciasto: 100g cukru 200g
Mania WypiekaniaBabka kefirowa posmakuje każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami ucieranymi, bo są dla nich za suche albo zbyt ciężkie. Ta babka jest zupełnie inna za sprawą kefiru, dzięki któremu jej wnętrze jest miękkie i mocno wilgotne. Całość udekorowałam lukrem, który potęguje wilgotność wypieku oraz wprowadza akcent cytrynowy. Przepis można wykorzystać w dużej formie babkowej z kominem (o średnicy
Smakołyki Bereniki