sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową babkę z polewą czekoladową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na […] Artykuł Kawowa babka z polewą czekoladową pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopepowietrze i pospacerować. Podrzucę Wam jeszcze jeden przepis na babkę. Smakuje wyjątkowo pysznie. Bardzo aromatyczna za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej, słodka i wilgotna. Ma w sobie pyszną białą czekoladę i nią również jest udekorowana. Babkę można także posypać tylko cukrem pudrem albo polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Inspirowałam się przepisem z gazetki "Wielkanoc najlepsze przepisy", ale całkowicie pozmieniałam
Zakątek rozkoszy kulinarnychPrzepyszne ciasto dziś przedstawiam. Dla miłośników czekolady znakomity deser do kawy czy herbaty bez cukru oczywiście. Jest wilgotna i mocno czekoladowa. Szybko się kręci i babka znika dość szybko, jest znakomita. Babka potrójnie czekoladowa z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBabka snickers jest przepyszna, którą Wam bardzo polecam. Wilgotna, długo utrzymuje swoją świeżość. Może i Wy skusicie się i upieczecie na święta lub w weekend do kawki czy herbatki. Szybka w przygotowaniu, ale również szybko znika. Całość babki polana czekoladowym karmelem i posypana snickersem. "Niebo w gębie" Składniki Ciasto 280 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła
O kuchni z uczuciemtego, że musiałam zrobić sama karmel. Wcześniej robiłam go tylko raz (do tego przepisu). Teraz już wiem, że nie taki diabeł straszny, jak go malują ;) Babka jest chrupiąca zewnątrz, a w środku lekko wilgotna. Podobnie jak kakaowa ( klik ) - długo utrzymuje swoją świeżość. Ja podałam ją z solonym karmelem ale będzie też dobra z polewą, lukrem czy nawet z cukrem pudrem
CookYourselfDziś wszyscy smażą i jedzą pączki, ja na przekór upiekłam babkę. Z tego przepisu wychodzi bardzo duża, wilgotna i smakuje trochę jak pączki serowe. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość, ale należy piec ją umiejętnie i ostrożnie aby nie było zakalca. Ja piekłam na termoobiegu, foremkę przykryłam folią aluminiową. Dzięki temu nie spiekła się zbyt mocno(...)wierzchu a w środku była idealnie upieczona. Należy pamiętać aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. *duża foremka na babkę o średnicy około 26 cm Składniki: 5 jajek 400 g mąki 250 g masła 250 g sera białego (użyłam w kostce) pomarańcza 200 g cukru pudru łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 1/2 łyżeczki soli 4-5 połówek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianowej babki :P Posmakowały skubanemu :P To babka to jedna z lepszych jakie jadłam. Lekko cytrynowa z wyczuwalną nutą kokosową. Delikatna i puszysta. I wilgotna - czyli taka, jaką najbardziej lubię :) Właśnie przez ową wilgoć babka pozostaje długo świeża :) Idealnie nadaje się do po południowej herbatki :) Ładnie się prezentuje i dobrze się kroi. Trzeba jeszcze wymieniać więcej zalet? ;) Składniki
My simple kitchenmusiałam cały wieczór i pół nocy uspokajać psy. Ten niesamowity kolor babka zawdzięcza pomarańczom, a dokładniej całym ugotowanym owocom, więc jest nie tylko ładne ale tez bardzo aromatyczne. Na upartego ten przepis można modyfikować innymi owocami (nawet z puszki) takimi jak brzoskwinie ananasy, śliwki, marakuja, mango. Ciasto jest wilgotne, i odpowiednio przechowywane (zawinięte z papier) będzie takie do tygodnia. Idealnie(...)termoobiegiem) przez 50-60 minut w zależności od wielkości form, a dla pewności zawsze możesz sprawdzić czy ciasto jest suche patyczkiem. Artykuł Aromatyczna babka pomarańczowa pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfŚwięta Wielkanocne) zrobię babkę jak należy. Sama babka jest bardzo przyjemna w smaku. Mamy tutaj i masło i olej, jest więc dość wilgotna. Czterosmakowa i – jeśli tylko wyjdzie jak należy – czterokolorowa;) Jest to babka ucierana więc, by uniknąć zakalca, należy pamiętać o głównych zasadach – składniki muszą być w temperaturze pokojowej i nie powinno się ich zbyt długo
Smaki Na TalerzuBabka majonezowa to nasza ulubiona babka wielkanocna, gdyż jest lekka, puszysta i do tego wilgotna, a to że jest bardzo smaczna to tylko mały szczegół. Na Wielkanoc obok sernika ( tutaj sobie wybierzcie ) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJestem babka i lubię babki :) i w ogóle ciasta a szczególnie te wilgotne i pełne orzechów, czekolady i innych dobroci takich jak marchewka czy banany. Bardzo chciało mi się czegoś słodkiego, marzyłam o ciachu pełnym smaku, pachnącym tak, że dech zapiera i... upiekłam tę babkę! Baba marchewkowa z orzechami i czekolada 2 duże jajka 2 szkl. mąki 1 szkl
Dzieje kuchennej Wiewióryzaczynam wielkie odliczanie do wakacji! Tak, jeszcze tylko 10 dni i długo wyczekiwane wolne! 4 miesiące wakacji przede mną :) Miała być chałka, zrobiłam jednak babkę, taki spontan to ja lubię! Wyszła bardzo delikatna, lekko wilgotna w środku, nie kruszy się przy krojeniu, a pod widelcem już tak. Czyli jest taka, jaka prawdziwa babka powinna być! Użyłam tylko 1,5 łyżki
Be Fit Be Strongjest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem. Ciasto jest niezbyt słodkie i zdecydowanie można je podać dzieciom. Sekretem delikatnie wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło i nie ma przeciągu. Dobrym miejscem do wyrastania babki jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem
Kuchcik gotujeprzetestować na święta ale byłam tak ciekawa efektu, że nie wytrzymałam i wczoraj wieczorem ugotowałam babkę. Wyszła tak cudowna, że mogę śmiało powiedzieć, że pieczone babki mogą się przy niej schować. Miękka, puszysta, delikatna, wilgotna i bez suchej skórki. A do tego obłędnie pachnąca pomarańczami. Wykończyłam ją czekoladą z orzechami, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Niby zwykła babka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarazu napiszemy, że ciasta z cukinią nie mają warzywnego posmaku i każdy sceptycznie podchodzący do takich połączeń może bez obaw wypróbować ten przepis. Marmurkowa babka z cukinią zgodnie z naszymi oczekiwaniami wyszła puszysta i wilgotna, a przenikające się czekoladowe i białe części tworzyły ciekawe i w każdym kawałku ciasta inne wzory. Składniki na babkę marmurkową z cukinią 400 g cukinii
niecodziennikparyWasi bliscy nie wyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest puszysta, wilgotna i co najważniejsze: nikt nie zorientuje się, że jednym ze składników jest właśnie majonez. A to właśnie dzięki niemu jest ona taka wyjątkowa :) 5 jajek(...)lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy silikonowej na babkę. Piec ok 45-50 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Polać lukrem i udekorować, np. kwiatkami z opłatka. Lukier: wszystkie składniki utrzeć aby powstał gęsty lukier
Smakołyki Asi