zdążyła wystygnąć. Lubię zatem szukać nowych przepisów na ten smakowity wypiek. Ostatnio u koleżanki jadłam przepyszną babkę, którą dzielę się dziś z Wami na blogu. Babka z dodatkiem mascarpone - mięciutka i wilgotna - po prostu przepyszna. Skradła moje serce od pierwszego kęsa i oczywiście poprosiłam o przepis. Ja swoją babeczkę dodatkowo oblałam lukrem z cukru pudru i soku z cytryny(...)zmiksować. Ciasto (powinno być gęste) przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (aż do suchego patyczka). Gotową babkę wystudzić i polać lukrem lub posypać z cukrem pudrem
My simple kitchenwiem czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z zimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?"Składniki:6 jaj250 g cukruekstrakt waniliowy200
Słodkie Przyjemnościnimi coś innego niż koktajl, biszkopt z owocami i galaretką czy ciasto ucierane (które swoją drogą ostatnio wyszło mi genialnie, ale niestety nie zrobiłam fotki). Babka tradycyjnie bardzo prosta, delikatna i wilgotna więc zdecydowanie dla tych, którzy nie lubią suchych wypieków. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku(...)posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać płatkami migdałów
Ze smakiem i z pasjąBabka z przepisu Ewy Wachowicz. Mięciutka, wilgotna, przepyszna. Kiedy po raz pierwszy ją upiekłam to już wiedziałam, że zagości u mnie na stałe :) Dzięki dodatkowi cynamonu, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Wypróbujcie koniecznie. Ciekawa jestem, czy Was też zachwyci tak jak mnie :) Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)stopni przez około 1 godzinę. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem.Tyle cukru ile wypije sok. Ja dodałam 5 kopiastych łyżek, ale to zależy jak dużo będzie soku. Wystudzoną babkę polukrować
Agusiowe smakołykiJedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej3 dag drożdży świeżych0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru2 jaja70 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPoncz:1/2 szklanki cukru3/4 szklanki wodyotarta skórka i sok z połowy cytryny50(...)ciasto dosypując mąkę. Do wyrobionego ciasta dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i musi zawierać dużo pęcherzyków powietrza.Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy na babkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośniętą babkę piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Jeśli babka mocno zrumieni się z wierzchu, przed upływem czasu pieczenia
kolorowotorcikowokilka dni Wielkanoc, więc mam dla Was pyszną propozycję: czekoladowa babka z wiśniami sprawdzi się idealnie na świątecznym stole! Jest wilgotna, bardzo czekoladowa (z kawałkami czekolady) i owocowa. Jednym słowem: ma bardzo bogate wnętrze. Babkę polecam piec w formie z kominem, ponieważ u mnie, dopiekanie środka trwało trochę dłużej. Ciasto udekorowałam czekoladową polewą i kolorowymi posypkami. Tutaj oczywiście możliwość dekoracji
Pasja SmakuPrzepis na ciasto kokosowe – babkę kokosową, ciasto jest puszyste, delikatne, wilgotne i mocno kokosowe :). Do przygotowania ciasta kokosowego będziemy potrzebowali: Użyłam foremki 26 cm x 11 cm 250 g mąki pszennej (około półtorej szklanki 250 ml) 150 g cukru (trochę więcej jak pół szklanki 250 ml) 150 ml mleczka kokosowego 100 g masła roztopionego i przestudzonego 4 jajka (rozmiar
Uwaga Babcia Gotujeserniki? Ja uważam, że to jakie wielkanocne przysmaki przygotujemy zależy wyłącznie od nas i naszego gustu. Choć sernik, to u mnie również obowiązkowy wypiek Do przygotowania wilgotnego ciasta czekoladowego, jak i tradycyjnych babek w szafkach warto mieć zawsze dobry tłuszcz kakaowy i czekoladę. Ja najróżniejsze produkty ekologiczne na Wielkanoc kupuję zawsze ciut wcześniej i z małym zapasem. Duża rodzina
Słodkie okruszkiwindow.adsbygoogle || []).push({}); Z reguły takie pierniki last minute piecze się w piekarniku, ale ja dziś postanowiłam wypróbować jeszcze inny przepis i zrobiłam piernik gotowany, na wzór babek gotowany. Taki piernik wychodzi bardzo wilgotny, aromatyczny i smaczny. Można go oblać czekoladą i przełożyć marmoladą, lub kremem. Ja jednak pozostałam przy samej czekoladzie bo piernik i tak wyszedł wysoki. Oto przepis: (adsbygoogle
Waniliowe ImprowizacjeSmaczna cytrynowa babka do popołudniowej kawy czy herbaty. Wilgotna za sprawą serka. Przepis wygrzebany ze starej książki i jak zwykle w takich przypadkach bardzo udany :) Składniki : - 4 jajka, - 3/4 szklanki cukru, - 150 g masła lub margaryny, - sok i otarta skórka z cytryny, - 150 g serka homogenizowanego ( dałem waniliowy ), - 1 szklanka mąki pszennej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku
Przepisy Mikołajawystudzoną czekoladę truskawkową dać do garnka razem z dżemem i mieszając stopić czekoladę ciepłą polewę wylać na babkę, posypać resztą skórki pomarańczowej i zostawić do zastygnięcia - babka murzynkowa jest bardzo smaczna, aromatyczna, wilgotna, można ją upiec z różnymi dodatkami jak bakalie, owoce lub bez niczego........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCoś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej
Opowieści z piekarnikaokoło 40 minut, do suchego 'dźgulca'. Przygotowujemy lukier- łączymy białko, cukier i sok z limonki. Można wcześniej otrzeć skórkę z limonki i użyć jej do dekoracji babki. To naprawdę jest genialne ciasto. Wilgotne, aromatyczne i proste w wykonaniu. Smakuje delikatnie cytrusowo i nie czuć w nim majonezu (wszyscy o to pytają ;-) ). Polecam nie tylko na święta! Wesołych moi drodzy
les mirabellesramach świątecznej współpracy z Helio mam dzisiaj dla Was pyszną babkę marmurkowa z mieszanką keksową Helio . Babka jest pyszna, delikatna i lekko wilgotna coś podobnego do zebry. Może taką upieczecie w tym roku na święta ? polecam :) 2,5 szklanki mąki tortowej typ 550 1 szklanka cukru 1 cukier z wanilią 5 jajek 1 szklanka oleju 1 szklanka napoju gazowanego może
Sama słodycz i szczypta chiliBabka na majonezie, super miękka i wilgotna, w smaku po prostu pyszna. Bardzo łatwa i niedroga, wykonana praktycznie ze składników, które każdy ma w swojej kuchni. Polecam :) Składniki ( na kaksówkę 25x11 cm ) - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru * - cukier waniliowy - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 3 łyżki majonezu ( u mnie
Kuchnia z widokiem na ogródPuszysta, wilgotna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka z ajerkoniakiem to doskonała propozycja na wiosenny podwieczorek. Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 dużą 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 200 ml oleju 200 ml ajerkoniaku 200 g cukru pudru 4 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego mąka do oprószenia formy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszne wilgotne ciacho kakaowo-bananowe, które nie do końca jest chlebkiem bananowym dlatego nazwałam je murzynkiem bananowym :) Składniki na małą formę keksową: 1 duży dojrzały banan
Gotowanie...to proste !masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki. Piec w temperaturze 160ºC przez około 75 minut lub do tzw. suchego patyczka, najlepiej na przedostatnim szczebelku pieca. Babka wychodzi naprawę pyszna i odpowiednio wilgotna. Doskonale smakuje z gorącym kubkiem kakao
Calzonella.comBabka z wódką to jedno z moich ulubionych ciast. Jakkolwiek by to nie brzmiało, nie jest to ciasto wilgotne, nasączane wysokoprocentowym alkoholem. W smaku i konsystencji przypomina babkę piaskową, z tym że ciasto nie jest lekkie i puszyste, jest raczej "zbite". Dodatek wódki dodaje mu ciekawego, oryginalnego smaku. Całość jest naprawdę ciekawa. Polecam wypróbować, zwłaszcza w sezonie sylwestrowo-karnawałowym :) Przepis
Zawsze głodna!