wilgotna babka - 1275 przepisów (strona:32/85)

Świąteczna babka z żurawiną, orzechami i czekoladą! 138

Świąteczna babka z mąki gryczanej z żurawiną, orzechami włoskimi i czekoladą, oblana lukrem i białą czekoladą z malinami! Rozpusta w biały dzień! ;-)  A co! Taka babka świąteczna zachowuje bardzo długo świeżość, jest wilgotna i aromatyczna. Słodko- kwaśna w smaku. Można ją przechowywać spokojnie do 5 dni w chłodnym miejscu. Życzę Wam Kochani smacznego! BABKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ! SKŁADNIKI

SMYKWKUCHNI
Orkiszowa babka z bananami 126

wiem czy to wynika z tego, że jest to mój autorski przepis na zdrowszy wypiek niż inne na Święta czy może wreszcie "zrozumiałam się" z babką. Ten wypiek to coś genialnego! Delikatny, wilgotny, słodki dzięki zawartości bananów, no coś niesamowitego. Serdecznie polecam, nie tylko osobom dbającym o linię. Jeśli mam być szczera to ta babka zostawia w tyle jej standardowe

Mango Papaja
Babka marmurkowa 213

Perfekcyjna babka to nie lada wyzwanie. Musi być wilgotna- ale nie za mokra, musi być słodka- ale nie przesłodzona... można by tak wymieniać bez końca. Ja mam dzisiaj dla Was babkę wspaniałą! Wyszła dokładnie tak jak oczekiwałam :) Długo zachowuję świeżość i wilgotność, pod warunkiem, że przechowywana jest w zamkniętym pudełku lub zawinięta w folię. Babka marmurkowa jest znakomitym ciastem

Nastoletnie Wypiekanie
Świąteczna babka z mango, kardamonem i galaretką 201

jest pyszna.  Zmieniłam troszkę przepis i zakochałam się w niej. Pan mąż również jak i koledzy z pracy- najwierniejsi testerzy  moich doświadczalnych wypieków.  Babka prosta w przygotowaniu. Jest sprężysta i wilgotna.  Koniecznie wypróbujcie. Przepis jest na formę 2 litrową, lub keksówkę o wymiarach ok 26 x 11 cm, lub upieczcie w dwóch mniejszych. Babka pięknie rośnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wielkanocna babka z czekoladą i kolorowymi cukierkami. 176

Witajcie :) I znowu mam dla Was pyszną babkę. Idealną na świąteczny stół. Czekoladową i wilgotną. Uwielbiam wypieki na jogurcie naturalnym, najlepiej w tym celu wybrać jogurt typu greckiego. Wypieki na jogurcie są długo świeże i nie wysychają. Babkę polecam ładnie udekorować, może to być roztopiona czekolada i kolorowe cukier, ewentualnie jakaś posypką. Po taką babkę sięgnie każdy. Aby się

Izabelawkuchni
Babka cytrynowa 137

Babka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych ,  spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów  :-)  A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna, a do tego wilgotna w środku. To przepis mojej kochanej Babci, zawsze w Wielkanoc pojawia się na naszym stole. Przyznam szczerze, że to jest jedna z ulubionych babek , zaraz po drożdżowej :) Babka cytrynowa

Aromatyczne Podróże
Babka śmietankowa – kuchnia podkarpacka 155

innych babek delikatnym śmietankowym posmakiem. Zawdzięcza to użycia w roli tłuszczu nie masła, margaryny, czy oleju, a właśnie śmietany. Ciasto po upieczeniu jest puszyste i lekko wilgotne. Warto upiec nie tylko na święta :) Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka Składniki (foremka z kominkiem, wysokość 12 cm, szerokość u góry 20 cm): 2 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany

Trzeci talerz
Babka marmurkowa 224

Prosta, dwukolorowa babka. Ciasto ma zwartą strukturę, ale jest miękkie i wilgotne, a co za tym idzie bardzo smaczne. Zamiast herbaty, czy kawy proponuję spróbować babkę razem ze słodkim i owocowym winem Monte Santi . 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki śmietany 18% 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku

https:KKuchniaMniam
Mega puszysta i wilgotna babka majonezowa – najlepsza babka na każdą okazję 179

ciasta?! Ależ się myliłam, babka jest doskonała, tak puszysta, że w życiu nie udało mi się upiec bardziej puszystego ciasta. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że babka jest nieco piaskowa ale jednocześnie bardzo wilgotna, za sprawą majonezu. Koniecznie dodajcie do niej olejku cytrynowego, on sprawia, że od tego ciasta jeszcze bardziej nie można się oderwać. Rozpływam się nad tą babką niesamowicie

Słodki Blog
Jak przygotować zakwas chlebowy dla znajomych? 139

wyrabiać ciasto, aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie tej ilości składników trwa ok. 8 minut. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Następnego dnia rano przygotować przezroczyste zamykane pojemniki na zakwasy oraz keksówkę na chleb. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przydadzą się też dwie łopatki(...)każdego pojemnika włożyć dużą męską garść ciasta z miski. Resztę ciasta przełożyć do keksówki. Zwilżyć dłonie i wyrównać nimi powierzchnię ciasta. Ewentualnie posypać ziarnami (u mnie babka płesznik). Ciasto w keksówce przykryć wilgotną ściereczką lub całą keksówkę włożyć do foliowej torby i dokładnie zawinąć. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta w keksówce (trwa to od godziny do dwóch) włożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka tiramisu (z likierem) 135

Szybszej babki w przygotowaniu nie znam. Jest wilgotna, puszysta i obłędnie smakuje z likierem o smaku tiramisu. 4 jajka 1 szklanka cukru 250 ml oleju ¾ szklanki likieru o smaku tiramisu 1 ¾ szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy się połączą wlewamy olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dolewamy likier(...)ponownie miksujemy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dosypujemy do masy, miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Formę do babki smarujemy masłem. Wylewamy gotową masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C. Pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Odwracamy na talerz. Obsypujemy cukrem pudrem

VioletoweKucharzenie
Babka majonezowa 137

Biszkoptowa babka z dodatkiem majonezu, jest pyszna, wilgotna, lekka, delikatna i puszysta. Majonez jest zastępnikiem tłuszczu w cieście. Nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Ja wybrałam majonez kielecki tradycyjny ze względu na 55-cio letnia tradycję produkcji.  Czyli coś co smakowało mojej babci, smakuje mnie i pewnie moim dzieciom. Wow.  Producent pisze "doskonały smak, kremowa(...)zgodzić.  Dzięki temu, że produkowany jest według tradycyjnych receptur czyli bez dziwnych składników i ulepszaczy, smak majonezu bardzo łatwo skomponować i na słono i na słodko.  W babce jest delikatny a właściwe nie wyczuwalny, za to w sałatkach podkreśla idealnie ich smak. Składniki na średnią blaszkę do babki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru  1 szklanka mąki pszennej

Życie zaczyna się w kuchni
Super baba black&white 396

Przepyszna, puszysta i wilgotna. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny. SKŁADNIKI: 6 jajek 1 i ½ szklanki cukru kostka masła lub ew. margaryn 3 szklanki maki 15g proszku do pieczenia ¾ szklanki letniego mleka cukier waniliowy czubata łyżka kakao do dekoracji: cukier puder(...)wymieszana z proszkiem do pieczenia, a następnie mleko, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Większa część masy wlać do natłuszczonej podłużnej formy do babki, natomiast do mniejszej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemna masę wylać na jasną. Piec 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego

Pyry na Gaz
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ŻYTNIEJ 191

Pyszna, bardzo przez nas lubiana babka gotowana , tym razem w wersji żytniej. Jak dla mnie wersja żytnia jest zdecydowanie najlepsza, pewnie też najzdrowsza. Delikatna, bardzo wilgotna, wprost rozpływająca się w ustach. Po prostu babka marzenie. U mnie dodatkowo bez dodatku cukru, dodałam do niej tylko ksylitol, ale z cukrem trzcinowym lub zwykłym również będzie super. Dla nas, to zdecydowanie

Smaczne Zdrowe
Babka cytrynowa 192

już naprawdę ciepło. Ale od strony kulinarnej można już pomyśleć nad wypiekami i wypróbować kilka przepisów, żeby wybrać ten najsmakowitszy. Na pierwszy ogień polecam prostą, ucieraną babkę cytrynową. Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie. Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 150 g drobnego cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki(...)Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce. Przygotować lukier: sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, lukrem polać ciepłą babkę. Smacznego

Obiad gotowy