mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Puszysta babka z borówkami i jogurtem greckim (Ciambella con mirtilli e yogurt greco) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) Tarta sernikowa z czekoladą (Crostata di ricotta e gocce di cioccolato) Babka
La grande e la piccola cuocanazwą wypieku i przepisem Mój osobisty wybór receptury z tej okazji nie był zbytnio trudny. Jednym z moich ulubionych ciast - zarówno do wypiekania jak i potem do spożywania - jest babka majonezowa i to nią właśnie zamierzam się raczyć w Dzień Kobiet . Jest to ciasto z gatunku łatwych, prostych i przyjemnych, ze względu na jego 4 główne zalety: ZAWSZE wychodzi - trzymając(...)można tu nic zepsuć... będę pełna podziwu dla każdego komu się spartaczenie jednak uda, bo naprawdę niełatwa to sztuka... Jest NADZWYCZAJNIE smaczne, puszyste i wilgotne - majonezu w ogóle tu nie czuć i nikt, kto babki posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej głównym składnikiem Do ukręcenia TYLKO w 15 minut - prostota przygotowania jest wprost porażająca... DŁUGO zachowuje świeżość
Grunt to przepis!ukrywam, że zainspirowałam się babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości(...)przestygnie wyjąć z foremki. Cukier puder utrzeć z połową soku z cytryny. Gdy będzie za gęsty dodawać po kilka kropel soku i ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji. Polać górę babki lukrem. * można użyć ulubionych bakalii Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancePrzychodzę do Was z kolejną propozycja na Wielkanocne ciasto. Ciasto niezwykle pyszne. Z wierzchu mocno chrupiące, a w środku idealnie wilgotne. Można je upiec w foremce keksówce, tortownicy, czy w formie na babkę. Zapewniam, że warto i uda się każdemu. A dodatek suszonych czereśni zamiast tradycyjnych rodzynek to super pomył. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi. Przez to ciasto pięknie wygląda
Izabelawkuchnioraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady” z 1895 roku. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne w środku i rozpływa się w ustach, a może niknie w ustach ;) Babkę śnieżną piecze się w zwykłej formie do babki (raczej nie silikonowej) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja upiekłam ją w formie
królestwo garówwszystkich niezdecydowanych lub bojących się drożdży polecam babkę piaskową. Łatwa w przygotowaniu, zawsze się udaje i gustownie wygląda. Lekko wilgotna, pięknie przystrojona będzie ozdobą Wielkanocnego stołu tylko przez chwilę z racji tego, że wszystkim smakuje, na drugi dzień może po niej nie pozostać żaden okruszek. Jeśli jednak się ostanie, pamiętajcie by taką babkę trzymać pod kloszem! Składniki: ✔ 3 szklanki
Karczma Honoriettykajmakiem uwielbiam, nie mogłam nie spróbować i tej na mleku skondensowanym. Również i ona zyskała uznanie wśród moich bliskich. Wyszła pyszna i wilgotna. Zdecydowanie najlepiej smakuje po przestudzeniu – jeśli tak jak ja, jesteście niecierpliwi i rozkroicie babkę póki ciepła, może Was spotkać rozczarowanie… a kolejne zaskoczenie będzie, gdy babka całkowicie ostygnie – smak i konsystencja zdecydowanie zmieniają się
Smaki Na TalerzuKlasyczna babka ucierana z dodatkiem posiekanego marcepanu w czekoladzie. Puszysta, wilgotna, pięknie i równo wyrosła. Składniki: 4 jajka 300 g mąki 125 ml mleka 225 g masła 160 g cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g marcepanu w czekoladzie cukier puder do posypania Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPuszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu. Do przygotowania najlepiej użyć mocno dojrzałych bananów. Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski wraz
AleTorcikpomocą dodania zaledwie kilku składników może stać się ciastem wyjątkowym i zaskakującym w smaku. Połączenie dojrzałych bananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja na wielkanocny stół. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej
Pobite gary BarbaryWilgotna, mocno czekoladowa słodka, taka jest moja dzisiejsza weekendowa babka. Wypieki to nie moja specjalność, ale jeśli już piekę to staram się robić to z sercem. Dodaję najlepszej jakości składniki, bo wiem, że ma to duże znaczenie. Lubię babki pieczone na oliwie z oliwek, są wyjątkowe w smaku. Do dzisiejszej dodałam wyjątkową, nagrodzoną na Expo 2015 w Mediolanie. Efekt wspaniale
Moja smaczna kuchniababkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna. Składniki: 0,5 kilograma maki pszennej 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 0,5 szklanki cukru 100 gram rodzynek Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy(...)odstawiamy na 10-15 minut.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Formę do babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę
Bajeczna KuchniaPuszysta, wilgotna, ciasto jest tak pyszne że aż listkuje się. Do ciasta włożyłam najpyszniejszą na świecie żurawinę, uwielbiam żurawinę. Zachęcam do upieczenia teraz a potem może
Moje Małe Czarowanieminut w 170, dzięki temu babka w początkowej fazie pieczenia równo urosła) - babkę po upieczeniu wyjąć delikatnie w z formy i studzić na kratce Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Jest wilgotna i długo zachowuje świeżość, najlepiej przechowywać ją w temperaturze pokojowej pod przykryciem
Smakołyki BerenikiSzybka i prosta - jak większość babek :) W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :)) Polecam gorąco! Składniki: 20 dag margaryny10 dag serka mascarpone3/4 szklanki cukru1/2 op. cukru waniliowegoszczypta soli5 jajekkilka kropli aromatu cytrynowego do jasnej
Walijskie Pichcenie