Ciasto ze świeżą żurawiną – Dzisiaj moje pierwsze ciasto ze świeżą żurawiną i udało się wyśmienicie :). Jest wilgotne, puszyste, maślane i delikatnie cytrynowe, taka idealna babka. Żurawina dodaje kwaskowatości i wilgoci, do tego ciasto ładnie wygląda w takie czerwone kropki. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Mała CukierenkaZdecydowanie dodatkiem młodego jęczmienia i nasion chia. Możemy ja upiec w zwykłej keksówce, ale efektownie będzie się także prezentować na Wielkanocnym stole w formie okrągłej. Wilgotna, nie za słodka, taka "Równa z niej babka!" Składniki: 7 białek Szczypta soli 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki mąki ¾ szklanki oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao
Kuchnia w czekoladzieniegdy nie miałam okazji jej spróbować. I teraz żałuję, że nie zrobiłam jej wcześniej! Jest po prostu wspaniała! Jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza babka jaką jadłam w życiu - puszysta a jednocześnie wilgotna, o pięknym kolorku, majonezu nic a nic nie czuć a smak... najlepiej zróbcie i przekonajcie się sami! SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki
Kto ugości moich gości?Uwielbiamy babkę cytrynową, ale tym razem spróbowałam przygotować ją inaczej. Poszukałam w sieci i trafiłam na przepis Margarytki . Trochę go zmieniłam, ale zapewniam, że babka wychodzi świetna! Bardzo ładnie wyrasta i jest wilgotna. Polecam na Wielkanoc i nie tylko :) Składniki: 1,5 szklanki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka
Pasja Smakupodaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem. Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki: 300 g mąkipszennej 4 jajka 150 ml mleka 100 oleju rzepakowego
Mia Cucina SofietaWitam serdecznie, tym razem propozycja na babkę marchewkową – ciasto marchewkowe, które możemy upiec w foremce do babki lub w blaszce. Ciasto marchewkowe jest bardzo smaczne, wilgotne i słodkie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta marchewkowego będziemy potrzebowali: Foremka o pojemności około 2 L Użyłam foremki z kominkiem o średnicy 24 cm i wysokości 11 cm 340 g mąki pszennej(...)startej marchwi 4 jajka (rozmiar L) 1 łyżka soku z cytryny 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Babka marchewkowa – ciasto marchewkowe Przygotowanie: Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o średnich oczkach. Do mąki dodaję sól, proszek do pieczenia, sodę i delikatnie mieszam. Do miski wybijam jajka, dodaję
Uwaga Babcia GotujeCiasto jest puszyste, delikatne i jednocześnie wilgotne. Trzymane pod przykryciem nie traci świeżości przez około 4-5 dni. Wykończyłam je perfekcyjną polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. Dzięki temu polewa nie kruszy się podczas krojenia i lśni, tak , że można się w niej przeglądać ;-) Babkę możecie upiec w podłużnych foremkach keksowych, w formie na muffiny lub w klasycznej foremce
cool and mintyWielkanocnych bez domowej babki. Za każdym razem piekę inną. Dobrze, że nie brakuje mi pomysłów. Osobiście na świąteczny stół bardzo polecam Wam własnie tą babkę. Upieczona na jogurcie naturalnym jest niezwykle mięciutka i wilgotna. Pięknie pachnie kokosem i cytryną. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a ja smacznego Wam życzę. Zapraszam :) Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego(...)greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia babki bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy
Izabelawkuchnibabka jest dla Was! Nam smakowała szczególnie pierwszego dnia. Właściwie zniknęła prawie od razu choć z reguły wolimy te wilgotne i gliniaste :) Mi bardzo odpowiadał dodatek bakalii moczonych w rumie, córcia jak zwykle wydłubywała. Babka Alzacka 300 g mąki 40 g cukru 1 łyżeczka soli 5 g drożdży instant 125 ml mleka 1 rozbełtane jajko 70 g miękkiego
Dzieje kuchennej Wiewiórynami z podaniem linku do ich blogów -drobne modyfikacje dozwolone -osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji Poniższa babka majonezowa ma 4 podstawowe zalety: 1. ZAWSZE wychodzi 2. Jest NADZWYCZAJNIE puszysta i wilgotna 3. Do ukręcenia TYLKO w 15 minut 4. DŁUGO zachowuje świeżość nie tracąc nic na puszystości i miękkości Majonezu w babce w ogóle
Grunt to przepis!eleganckiego posmaku kawy. Babka zebra przygotowana na samych białkach jest też pulchniejsza i ciężej jest ją zepsuć, poza tym jest przyjemnie wilgotna. A żółtka zostają mi do serników, czy kruchych spodów wykorzystywanych do mazurków. Można też upiec babkę cytrynową na żółtkach (taka będzie w kolejnym wpisie). Babka zebra waniliowo-kawowa. Składniki na formę 26 cm z lejem. Szklanka
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek jabłek sprawia, że są wilgotne, a orzechy dodają im smakowitego charakteru. Uważam, że piernikowego akcentu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babki piernikowe można także udekorować z wierzchu polewa czekoladową, a wcześniej lekko
Raj dla Podniebieniacudowanie. Sięgnęłam więc po stare dobre przepisy z mojej ulubionej książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego. Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej. Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)oddzielnym naczyniu białko ubić na sztywno z drugą częścią cukru, czyli ½ szklanki a następnie dodać do gotowego ciasta i dokładnie wszystko wymieszać, dodać również namoczoną żurawinę. Dużą foremkę na babkę wysmarować masłem ( ja rozpuszczam odrobinę i smaruję pędzelkiem) i podsypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem
Na słodko lub wytrawnie