Zapraszam na pyszne muffiny mocno czekoladowe z wiśniami . Pyszne , delikatne , wilgotne , rozpływające się w ustach :)Przepis na te pyszności znalazłam w Poradniku domowym
Sama słodycz i szczypta chiliWielkanocna baba, puszysta, wilgotna i czarna jak noc listopadowa, kolor zawdzięcza kakao które jest nowością w ofercie firmy Dr.Oetker Zaskoczyłam domowników tą babką-pierwsze słowa po wyjęciu z piekarnika-o matko! Ale ją zjarałaś :D Spalona na maksa! Nie obawiajcie się dużej ilości cukru, taka musi być , jeśli zmniejszycie babka może być lekko gorzka
Wanilia i Kardamonszczerze polecam kupowanie własnie tam blach, są niezawodne, moja do tortownicy służy mi już 7 lat! Ta babka jest wyjątkowa, bo nie dość że tłuszcz zastąpiłam avocado to do tego nasączyłam ją tak konkretnie sokiem z limetki, jest ciężka, wilgotna i cudownie pachnie, wprost stworzona do popijania czarną herbatą. Składniki na formę do blachy 3 litrową (czyli na około(...)cytrusów i cukru/”miodu” nasącz ciasto, robiąc dziurki i polewając sokiem lub tak ja bez czułości wbijaj się strzykawką, co zresztą fajnie wyglądało, bo od razu babka się lifitngowała Jeszcze ciepłą, ale już nasączoną babkę posyp cukrem (użyłam kandyzowanego). Smacznego! ps. Bardzo smakowała małej Miście, więc polecam ją dzieciakom. Artykuł Wegańska babka cytrusowa z avocado pochodzi z serwisu
greenscarfMuffiny z dynią są naprawdę pyszne. Puree z dyni sprawia, że są przyjemnie wilgotne ale smak dyni jest zupełnie niewyczuwalny. Aromat nadają im natomiast
babka w formiemojej Córci , która uwielbia wszystko co z orzechami oraz migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na oleju i wyszła bardzo smaczna i baaardzo migdałowa babeczka. Córcia była zachwycona i oto przecież chodziło. :-) Polecam: bardzo szybka i bardzo wilgotna. Przepis na jedną keksówkę ok.27x10cm.Składniki:- 4 jajka- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (u mnie(...)piekłam w silikonowej formie , której nie trzeba smarować i wysypywać mąką. Wstawiamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy ok.30-40 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka.Po 20 minutach babkę najlepiej naciąć nożykiem wzdłuż przez środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko.Babkę wyjąć z formy i wystudzić. Babkę możemy polukrować
Smaczne Zdrowekażda babka znika w mgnieniu oka. Dziś przepis na kolejną pyszną babkę, tym razem jest to szybka babka z kajmakiem mieszana łyżką. Kilka prostych składników plus masa kajmakowa (krówkowa), która nie tylko nadaje ciekawego smaku, ale też sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kajmaku (płaskie stołowe) – użyłam(...)mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzony tłuszcz z kajmakiem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do keksówki (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożoną papierem do pieczenia). Babkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto można
Słodkie okruszkiKeto babka mandarynkowa Świąteczne aromaty: mandarynki i żurawina Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto mandarynkowe, które robiłam kiedyś. Mandarynki gotuje się do niego w całości, potem blenduje, dodaje jajka oraz mąkę i piecze. Ciasto wychodzi słodkawo – gorzkawe, czyli całkiem ciekawe w smaku. Niegdyś używałam do niego mąki migdałowej , jednak teraz – mając świadomość, że migdały są bogate(...)poddawać obróbce termicznej – wybieram chętniej mąkę kokosową . Jest to świetne ciasto świąteczne – wilgotne i aromatyczne – pachnące cytrusami. Ja dodatkowo dorzuciłam do niego żurawinę , żeby nadać mu jeszcze bardziej świąteczny charakter. Wyszło przepyszne, więc spokojnie mogę je Wam polecić na Święta ! Keto babka mandarynkowa z polewą kokosową Ta baba na świąteczny stół się nada! Kolejna zmiana wobec oryginalnego
Modern Cave GirlProste ciasto ubijane, w polewie kakaowej. Miękkie i puszyste jak biszkopt, a jednocześnie wilgotne. Ciekawostką jest polewa, którą piecze się razem z ciastem. Plusem na pewno
Arabeska waniliowaNa pierwsze dni jesieni proponuję Wam ciasto marchewkowe* - miękkie, pulchne i wilgotne. Tradycyjny przepis kuchni kujawskiej - ciasto bez dodatku przypraw korzennych i kakao, o jasnej barwie
babka w formiehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Muffinki smakują rewelacyjnie, są wilgotne i długo pozostają świeże. Nawet na drugi dzień charakteryzują się miękkością - tak
Di gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Ich lekkość i puszystość - bardzo zaskakuje! Robi się je
Di gotujeBabeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka...Delikatnie wilgotne, puszste i mięciutkie.Oblane słodkim, białym lukrem.Niezastąpione w wielkanocnym koszyczku.Wesołych Świąt i smakowitej Święconki!Składniki:4 jaja
Gospodyni Miejskamakowce, pierniki, serniki, ciasta orzechowe, pierniczki, ciasteczka, ale także i te mniej oczywiste, ale pojawiające się na stołach w wielu domach – jak np. najróżniejsze proste ciasta cytrusowe czy babki. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie Zaglądajcie też codziennie na blog, bo na pewno jeszcze przed Świętami pojawią się nowe słodkości. Jeśli nie znaleźliście czegoś w zestawieniu spróbujcie(...)cieście Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? Szybki piernik borówkowy Pyszny daktylowiec (ciasto). Sernik z dodatkiem kaszy manny Szybkie pomarańczowe ciasto Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem. Ciasto marcepanowe. Przepis dla wielbicieli marcepanu. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe
Słodkie okruszkiczekoladą i malinami Pyszne jogurtowe ciasto „na bogato”. Puszyste i wilgotne. Kwaskowy smak malin fantastycznie przełamuje czekoladowy smak. Ciasto: 2 szklanki mąki (ok. 300 g) 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kurkumy 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 50 g oleju 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i maliny, mieszamy. Masę wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 st. C przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Babkę wyciągamy z formy, gdy ostygnie. Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy sok z cytryny i mleko, mieszamy. Polewę wylewamy na przestudzoną babkę. Pozostawiamy do ostygnięcia
Kucharzycacieplutko :) Na świąteczny stół proponuję Wam pyszną babkę. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowej babki, a przecież upieczenie jej jest takie proste. Składniki miksujemy, do foremki, do pieczenia i dekoracja. Moja wyszła idealna, z wierzchu utworzyła się skorupka, a w środku wyszła pysznie wilgotna. A podczas pieczenia cudownie pachniało ajerkoniakiem. Upieczcie koniecznie :) Udanych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy(...)dekoracji mlecznej od HELIO 2 łyżki płatków migdałowych od HELIO 1 łyżeczka masła lub margaryny do posmarowania foremki 2 łyżki bułki tartej do oprószenia foremki Wykonanie pysznej babki: 1. Ciasto : Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wlewamy ajerkoniak, wsypujemy obie mąki i chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy pastylki
Izabelawkuchni