wilgotna babka - 1275 przepisów (strona:61/85)

Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku 238

tego była zjedzona ze smakiem..dziś rano piekłam , a już nie ma ani okruszka....Kawałek babki i kubek mleka..mniam..Jestem ciekawa jakie babki zagoszczą u Was..każdy piekł babkę jaką chciał..Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie ..no i za tydzień znów się spotykamy..znów coś będziemy piekły.. 20 g świeżych drożdży  160 ml mleka(...)ekstrakt waniliowy, mleko w proszku a następnie mąkę i sól. Na końcu wlać mleko z drożdżami. Ciasto dokładnie wyrabiać przez kilka minut, dodając resztę mleka, będzie bardzo kleiste i wilgotne. Na koniec dodać rodzynki.Wyrobione - przykryć i odstawić  na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Przygotować formę, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką. Jak ciasto

Moje domowe kucharzenie
Dekadenckie ciasto z buraków i czekolady 105

smaczne i czekoladowe, a za sprawą buraków bardzo wilgotne. Składniki: - 150 ml oliwy - 120 ml miodu - 3 jajka - 250g buraków - 50 g gorzkiej czekolady 75% - 200 g mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek kakao (ok. 50g) - szczypta soli morskiej Dodatkowo trochę oliwy oraz wiórków kokosowych. Forma do babki z kominem. Do rondelka wlewamy oliwę oraz miód, mieszamy

Kuchenne Wariacje
Bananowa babka z jagodami. 122

Ciasto jest pyszne! Wilgotne, puszyste, słodkie, o wyraźnym bananowym smaku delikatnie przełamanym soczystymi jagodami. Na dowód tego, że jest naprawdę bardzo dobre powiem Wam, że zniknęło w przeciągu 2 godzin! Smaki ciasta są tak wyważone, że nie można mu się oprzeć. Polecam! Składniki na bananową babkę z jagodami  3 dojrzałe banany sok z 1 cytryny 2 szklanki mąki

Rozpustne gotowanie
DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE 207

ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka siemienia lnianego - 1 łyżeczka babki płesznik - białko do posmarowania - szklanka owoców sezonowych (u mnie to co akurat dojrzało w ogrodzie: poziomki, borówki, agrest, porzeczka) - cukier (zależy jak słodkie masz owoce) - odrobina wody WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, najlepiej miksuj kilka minut. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło

Kuchnia bezglutenowa Loli
Letnia wariacja czyli Kakaowe Love z malinami i nutką mięty 120

składników. Miksuje na gładka masę. 2. Formę na babkę z kominem smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do formy 3/4 masy i wkładam kilka garści malin, przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka, jeśli ciasto jeszcze jest wilgotne zostawić na kolejne 10 minut. 3. Składniki polewy

Apetyczna babeczka
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 441

    Kolejna wersja zdrowego i bardzo smacznego ciasta marchewkowego . Dzisiejsze przygotowałam na mące orkiszowej białej, zwiększyłam ilość rodzynek i dodałam także niewielką ilość ksylitolu, Wyszła

Smaczne Zdrowe
Brownie bez wyrzutów sumienia (wegańskie, bezglutenowe) 118

zbite, jak klasyczne brownie, ale jest wilgotne w środku, mocno czekoladowe i wyjątkowo łatwe do zrobienia. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm): 190 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%) 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 140 g kaszy jaglanej 50 g mąki migdałowej 3 łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik 1 łyżeczka bezglutenowego proszku

Domowa Cookierenka Agi
Kulicz twarogowy 117

babka, pieczona w specjalnych wysokich formach. Receptura kulicza jest bogata w żółtka, masło, moczone w rumie bakalie. Ponoć dobrze przygotowany kulicz długo zachowuje świeżość, nie psuje się i może leżeć nawet kilka tygodni. Nie dane mi było tego sprawdzić, gdyż nasz kulicz został zjedzony od razu podczas śniadania. Upiekłam go z drożdżowego ciasta z dodatkiem twarogu, dzięki czemu był wilgotny(...)jeszcze raz. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno co najmniej podwoić objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, podzielić na 2 części (jeśli pieczemy w formie na babkę, albo na 3-4 jeśli pieczemy w puszkach. Uwaga: na tym etapie nie należy ciasta mocno gnieść, formujemy go delikatnie. Dno puszek wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia, boki posmarować masłem

Obiad gotowy
Chleb bezglutenowy z ziarnami 129

łyżki nasion chia 2 łyżki nasion babki jajowatej 2 łyżeczki soli himalajskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1 jajko ok 450ml wody Jak zrobić Chleb bezglutenowy z ziarnami: Wszystkie suche składniki chleba wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy jajko. Dodajemy też stopniowo wodę i wszystko mieszamy. Masa musi być dość wilgotna. Zostawiamy wszystko na ok 1-2 godziny

Dorota Smakuje
Babeczki nutellowe z olejem kokosowym, kremem waniliowym i wafelkami śmietankowymi 124

Witajcie :) Mamy weekend więc musi być oczywiście coś słodkiego do kawy. Dzisiaj tak na szybko powstały 4 babeczki z nutellą, olejem kokosowym i kremem waniliowym. Pyszne

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto daktylowe z polewą miodową 146

Nie przepadam za daktylami, ale w cieście to coś zupełnie innego. Z wierzchu udekorowane miodową polewą z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich. Samo ciasto jest przepyszne - miękkie

Domowa cukiernia Ewy
Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu 180

chia (można zastąpić żurawiną) 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju ryżowego / lnianego albo rzepakowego 330-350 ml wody Do misy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól, miód, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna.   Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Babka szpinakowa 173

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta ze szpinakiem. A skoro zbliżają się święta, to postawiłam na babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem :) Wszystko było pięknie, do czasu wyciągnięcia jej z formy, którą posmarowałam tylko tłuszczem, dlatego Wam od razu radzę, by prócz tłuszczu wysypać formę bułką tartą.  No- chyba że posiadacie sylikonową lub naprawdę konkretną(...)taką zwykłą, z jasnego metalu, jak ja... Ale pomogłam sobie cienkim nożem i tylko z jednej strony troszkę mi się ukruszyła. W smaku jest pyszna i bardzo wilgotna, a takie lubię najbardziej :) Składniki: Na metalową formę z kominem o śr. ok 25cm 150g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształy 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Kuchnia w czekoladzie
1466. Babka z jabłkami 185

Proste do zrobienia ciasto..nie potrzebny nawet mikser..wystarczą dwie miski i łyżka..robimy tak samo jak mufinki..mieszamy osobno  suche i mokre składniki, a

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówka bez jajek i cukru 143

miodem jest długo świeże i wilgotne. Dodatkowo moja drożdżówka zamiast jajek ma w sobie puree z dyni i dzięki niemu ma  piękny kolor. Polecam Składniki: 50 g kostki drożdży 1/2 szkl miodu lawendowego Huzar 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mleka 1 szkl puree z dyni 4 szkl mąki pszennej forma do babki masło do wysmarowania Przygotowanie: Do miski wkruszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne