Dzisiaj będzie o boskim cieście marchewkowym. Drugie, które jest na blogu, jeszcze lepsze niż poprzednie.Ogólnie rzecz biorąc, to przeżyłam sporo frustracji związanych z ciastami marchewkowymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami słonecznika to dokonała propozycja na zdrową i pełnowartościową przekąskę oraz zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego. Są naprawdę pożywne, więc
Di gotujePewnie nieraz tak jak my zastanawialiście się, jak można jeść słodkie ciasto z dodatkiem majonezu? Otóż da się :) Majonez zastępuje nam w wypiekach tłuszcz, a dodatkowo
Kuchenne WariacjeW mojej kuchni królują przepisy na wypieki z prostych składników, łatwe i szybkie w wykonaniu, a przy tym - niezawodne. Jednym z nich jest ciasto jogurtowe
babka w formieTo pierwszy przepis Jamiego Olivera, który wypróbowałam. W UK pogoda idealna na ciepłe desery...a i w Polsce ponoć ma być chłodniej. Wnętrze puddingów jest bardzo
Przepisy AleksandryChlebek bananowy niczym nie przypomina chleba, który nam znany jest w Polsce. Jest to zwykłe, słodkie ciasto bananowe, które zachwyca smakiem i aromatem nie tylko w
Kocham..lubię..gotuję..Dzisiejsze ciasto należy do kategorii wymieszać i upiec, więc jest naprawdę łatwe i szybkie do wykonania. Połączenie gruszek, marcepanu i kardamonu wprowadza już delikatnie świąteczny nastrój
greenscarfDziś jak co tydzień Wypiekanie na śniadanie , Małgosia wybrała muffiny. Nie miałam zamiaru piec wcale ale tak mnie jakoś naszło i rano w piątek zanim zjadłam
Moje Małe CzarowanieZawsze zastanawiałam się nad tym, jak może smakować ciasto z dodatkiem majonezu i zawsze dochodziłam do wniosku, że majonez raczej nie pasuje do ciasta. Błąd
Ciasteczkowy PotwórPanda na wilgotnym, mocno czekoladowym spodzie brownie... Była pyszna, tylko masa cukrowa z lekka nie współpracowała z nią 😂 (dość szybko oczka Pand zaczęły spływać po deserze (bowiem masa cukrowa nie lubi wilgoci). Ale wiedziałam, ze Dzieciaki i tak szybko spałaszują Pandy, także pozostałam przy wykończeniu oczek i uszu masą 😉 Maleńkie cake popsy Panda - z przepisu na maślaną babkę, oblane mleczną
Słodko-Słony Świat Ilonypozwólmy sobie na coś słodkiego. W dodatku jak musimy się uczyć to umili nam to czas spędzony nad książkami. Babeczki te, należą do jednych z moich ulubionych. Są wilgotne w środku, mają wyrazisty dyniowy, lekko korzenny smak, czuć w nich sporą ilość orzechów, a suszona żurawina jest tu idealnym akcentem. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Jedna (70g) ok. 179kcal. Składniki(...)łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu - 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki suche: - 130g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 70g mielonych orzechów laskowych - 60g siekanych orzechów włoskich - 50g suszonej żurawiny - 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego - 1 łyżeczka cynamonu - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: połówki orzechów włoskich do dekoracji Jeżeli nie mamy mielonych orzechów laskowych
Be Fit Be Strongciast, babek 1/3 szklanki mleka 5 daktyli 1 kieliszek Malibu 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka oleju kokosowego 3 rozpuszczone krówki (cukierki rozpuszczamy tak jak czekoladę, w kąpieli wodnej) wiórki kokosowe do obtoczenia Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i mielimy na pastę. Pokruszony biszkopt mieszamy ze wszystkimi składnikami (prócz wiórek kokosowych). Powinniśmy otrzymać wilgotną, gęstą
Mango PapajaNigella Lawson... Nie powiem żebym była wielką fanką jej kuchni, ale niektóre jej przepisy bardzo mi się podobają :-) Choćby to ciasto - może z powodzeniem zastąpić piernik
Czary - gary w kuchnitaki, który lubicie najbardziej! :) Na zewnątrz baba (jak każda :)) potrzebuje dodatków. :) U mnie jest to polewa z waniliowego lukru i malinki. Wnętrze zaś naszej piękności to istne cudo - lekko wilgotne, lekkie i puszyste, kawałki czekolady (u mnie gorzkiej), rozpływające się w ustach ... Sama słodycz i piękno ... Tylko schrupać taką ślicznotkę! :) Składniki: 200 gramów masła 82% 4 jajka 1 szklanka cukru(...)puszystą masę. Dodaj do niej rozpuszczone masło oraz pozostałe składniki. Posiekaj czekoladę, ubij na sztywno białka. Łyżką wymieszaj białka z masą, dodaj na koniec czekoladę. Formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do formy wlej ciasto, wyrównaj delikatnie. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka
Garniec Magaliewilgotny i nie kruszy się. Osobiście uwielbiam wszelkie wypieki jeszcze gorące lub najdalej lekko ciepłe. Ten chleb jest smaczny nawet po kilku dniach. Składniki: 500 g mojej mieszanki mąki bezglutenowej - z przepisu, który wrzuciłam w poprzednim wpisie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki
Ze smakiem bez glutenu