miodem jest długo świeże i wilgotne. Dodatkowo moja drożdżówka zamiast jajek ma w sobie puree z dyni i dzięki niemu ma piękny kolor. Polecam Składniki: 50 g kostki drożdży 1/2 szkl miodu lawendowego Huzar 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mleka 1 szkl puree z dyni 4 szkl mąki pszennej forma do babki masło do wysmarowania Przygotowanie: Do miski wkruszamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneokres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto, złożone z 4 warstw ciasta drożdżowego i 3 warstw masy makowej. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków naszych babek i prababek. Przepis pochodzi z Ziemi Przeworskiej
Trzeci talerzzasłudze tego pierwszego powstała również nazwa babki - "Coco Jambo", ponieważ była to pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy gdy ujrzałam jego wypiek. Prawda, że idealnie pasuje? ;) Natomiast skorzystałam z przepisu z tej strony ( klik ) zmieniając nieznacznie proporcje mąki i dodając od siebie polewę czekoladową. Babeczka wyszła przepyszna! Idealnie kokosowa, mięciutka i wilgotna! Dokładnie taka, jaką lubię. Innymi słowy - miłość
My simple kitchenBabeczki z makiem są idealne na nadchodzące święta. Takie małe babeczki z makiem urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu staną
Kulinarne Fantazje MarioliSzybka, prosta i bardzo smaczna :) Przygotowanie jej zajęło mi dosłownie 20 minut! Kolejna babkowa odsłona :) Tym razem z dodatkiem kisielu oraz jogurtu, co
Walijskie Pichcenieniskiej zawartości węglowodanów. Lekko wilgotne w środku, niestety miękkie także z zewnątrz, i właśnie nad brakiem chrupiącej skórki w takich wypiekach ubolewam 😡 najbardziej. Ale mimo tego, jak się kilka tygodni nie je pieczywa, kanapka z takiej bułki smakuje rewelacyjnie 😉 Składniki: 200 g serka wiejskiego 12 g roztopionego masła 40 g łupin babki jajowatej 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka siemienia
Walijskie Pichcenieziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru paczka suszonych drożdży (8 g) ok. 300 ml ciepłej wody Wymieszać suche składniki z ziarnami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie ok. 6 minut. Ciasto uformować w kulkę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełożyć ciasto
Weekendy w domu i ogrodziewyszedł smaczny,bardzo wilgotny,przepełniony zdrowymi nasionkami. 1 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. siemienia lnianego 1/2 szkl. płatków jaglanych 1/2 szkl. płatków orkiszowych pełnoziarnistych 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. pestek dyni 1/2 szkl. posiekanych orzechów (dałam lasko we) 2 łyżki nasion chia 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego (za miast nasio n babki płesznik) 5 łyżek oleju
Kolorowa kuchnia ElkiUcierane ciasto z dodatkiem tahini, posypane kruszonką. Wersja podstawowa jest jasna, ja natomiast użyłam pasty sezamowej z dodatkiem kakao (przypomina trochę nutellę), stąd też ciemny wygląd
Arabeska waniliowasię u nas: dwukolorowa babka z ricottą, sernik snickersowy oraz ciasto migdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam
Czerwień i błękitdoskonały - chrupiąca skórka, lekko wilgotny miąższ, puszysty i pachnący ziołami. Dobrze znosi mrożenie więc najlepiej ostudzony chlebek pokroić w kromeczki i zamrozić, bo niestety szybko czerstwieje. Bardzo smaczny, prosty wypiek. Polecam. SKŁADNIKI: 500 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, lubczyk, rozmaryn) 1 łyżeczka soli 30g babki jajowatej lub płesznik
Kuchnia bezglutenowamąkę z płaskurki* . Po babce maślanej na tej mące, przedstawiam Wam nasz ulubiony (obecnie, za chwilę to się może zmienić) chlebek, upieczony na mieszance moich dwóch ulubionych mąk, a mianowicie na płaskurce i orkiszu. Chlebek jak za dawnych lat, pieczony na dużej blasze więc niezbyt wysoki, na zakwasie, na starych niemodyfikowanych odmianach pszenicy, bardzo wilgotny, cudownie aromatyczny i przecudnie smakujący
Smaczne ZdroweBaba to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Baba musi być i kropka. Dlatego dzisiaj propozycja świetnej świątecznej baby drożdżowej z migdałami i pomarańczami, którą wykonacie szybko i
Słodki sentymentChciałam podzielić się z Wami przepisem na piernik, który będzie przepyszn ą ozdob ą świątecznego sto ł u a jego aromat tworzy niesamowit
La grande e la piccola cuocaMmm... zapach ciasta z przyprawami korzennymi roznosi się po całym domu. Kusi, oj kusi, zatem pozwól proszę, że najpierw skosztuję kawałek, a następnie podzielę się wrażeniami
Domowa Cookierenka AgiDzisiaj będzie o boskim cieście marchewkowym. Drugie, które jest na blogu, jeszcze lepsze niż poprzednie.Ogólnie rzecz biorąc, to przeżyłam sporo frustracji związanych z ciastami marchewkowymi
Pożeraczka, czyli raz adobrze