wilgotna babka - 1275 przepisów (strona:62/85)

Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka 422

okres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto, złożone z 4 warstw ciasta drożdżowego i 3 warstw masy makowej. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków naszych babek i prababek. Przepis pochodzi z Ziemi Przeworskiej

Trzeci talerz
Babka "Coco Jambo" 155

zasłudze tego pierwszego powstała również nazwa babki - "Coco Jambo", ponieważ była to pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy gdy ujrzałam jego wypiek. Prawda, że idealnie pasuje? ;) Natomiast skorzystałam z przepisu z tej strony ( klik ) zmieniając nieznacznie proporcje mąki i dodając od siebie polewę czekoladową. Babeczka wyszła przepyszna! Idealnie kokosowa, mięciutka i wilgotna! Dokładnie taka, jaką lubię. Innymi słowy - miłość

My simple kitchen
BABECZKI Z MAKIEM + FILMIK 128

Babeczki z makiem są idealne na nadchodzące święta. Takie małe babeczki z makiem urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu staną

Kulinarne Fantazje Marioli
BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA 183

Szybka, prosta i bardzo smaczna :) Przygotowanie jej zajęło mi dosłownie 20 minut!  Kolejna babkowa odsłona :)  Tym razem z dodatkiem kisielu oraz jogurtu, co

Walijskie Pichcenie
BUŁKI - BEZGLUTENOWE I NISKOWĘGLOWODANOWE NA SERKU WIEJSKIM 263

niskiej zawartości węglowodanów. Lekko wilgotne w środku, niestety miękkie także z zewnątrz, i właśnie nad brakiem chrupiącej skórki w takich wypiekach ubolewam 😡 najbardziej.  Ale mimo tego, jak się kilka tygodni nie je pieczywa, kanapka z takiej bułki smakuje rewelacyjnie 😉 Składniki: 200 g serka wiejskiego 12 g roztopionego masła 40 g łupin babki jajowatej 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka siemienia

Walijskie Pichcenie
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 154

ziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru paczka suszonych drożdży (8 g) ok. 300 ml ciepłej wody Wymieszać suche składniki z ziarnami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie ok. 6 minut. Ciasto uformować w kulkę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełożyć ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb zmieniający życie 166

wyszedł smaczny,bardzo wilgotny,przepełniony zdrowymi nasionkami.    1 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. siemienia lnianego 1/2 szkl. płatków jaglanych 1/2 szkl. płatków orkiszowych pełnoziarnistych 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. pestek dyni 1/2 szkl. posiekanych orzechów (dałam lasko we) 2 łyżki nasion chia 4 łyżki zmielonego siemienia  lnianego (za miast nasio n babki płesznik) 5 łyżek oleju

Kolorowa kuchnia Elki
Sezamowe ciasto z kruszonką 97

Ucierane ciasto z dodatkiem tahini, posypane kruszonką. Wersja podstawowa jest jasna, ja natomiast użyłam pasty sezamowej z dodatkiem kakao (przypomina trochę nutellę), stąd też ciemny wygląd

Arabeska waniliowa
Ciasto migdałowe z kajmakiem 121

się u nas: dwukolorowa babka z ricottą, sernik snickersowy oraz ciasto migdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam

Czerwień i błękit
Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym i ziołami 95

doskonały - chrupiąca skórka, lekko wilgotny miąższ, puszysty i pachnący ziołami. Dobrze znosi mrożenie więc najlepiej ostudzony chlebek pokroić w kromeczki i zamrozić, bo niestety szybko czerstwieje. Bardzo smaczny, prosty wypiek. Polecam. SKŁADNIKI: 500 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, lubczyk, rozmaryn) 1 łyżeczka soli 30g babki jajowatej lub płesznik

Kuchnia bezglutenowa
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 152

mąkę z płaskurki* . Po babce maślanej na tej mące, przedstawiam Wam nasz ulubiony (obecnie, za chwilę to się może zmienić) chlebek, upieczony na mieszance moich dwóch ulubionych mąk, a mianowicie na płaskurce i orkiszu. Chlebek jak za dawnych lat, pieczony na dużej blasze więc niezbyt wysoki, na zakwasie, na starych niemodyfikowanych odmianach pszenicy, bardzo wilgotny, cudownie aromatyczny i przecudnie smakujący

Smaczne Zdrowe
Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą 62

Baba to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Baba musi być i kropka. Dlatego dzisiaj propozycja świetnej świątecznej baby drożdżowej z migdałami i pomarańczami, którą wykonacie szybko i

Słodki sentyment
Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) 122

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na piernik, który będzie przepyszn ą  ozdob ą  świątecznego sto ł u  a jego aromat tworzy niesamowit

La grande e la piccola cuoca
Ciasto dyniowe 149

Mmm... zapach ciasta z przyprawami korzennymi roznosi się po całym domu. Kusi, oj kusi, zatem pozwól proszę, że najpierw skosztuję kawałek, a następnie podzielę się wrażeniami

Domowa Cookierenka Agi