upiekłam coś czekoladowego. Wybór padł na ciasto czekoladowo bananowe, gdyż wcześniej nigdy nie jadłam połączenia tych dwóch smaków. Nawet nie przypuszczałam że to ciasto będzie strasznie wciągające.. Wilgotne i mocno kakaowe a jednocześnie połączenie bananów i kakao dało nowy wspaniały posmak ciasta. Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami schemat wykonania podobny jak przy(...)wymieszane składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy przygotowane ciasto do małej tortownicy lub keksówki. Ja piekłam w dużej tortownicy z kominem, i babka wyszła troszkę za niska. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka przestygnie przygotowujemy polewę: Kremówkę wraz z masłem doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, wsypać, połamaną
Na słodko lub wytrawnieKiedy robi się zimno na dworze mam ochotę usiąść wtedy z kubkiem gorącej kawy i zjeść coś czekoladowego. Poszukując ciekawych połączeń natrafiłam na keks właśnie z
Kubki smakuAngielskie ciasta są zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw
Walijskie Pichceniejestem wielką fanką keksów ani wszelkiego rodzaju babek, jednak to ciasto zachwyciło mnie i będę do niego wracać zapewne jeszcze nie raz. Keks kojarzy mi się z suchym ciastem, pełnym niesmacznych bakalii, które można przełknąć tylko i wyłącznie popijając ogromne ilości herbaty :D Przepis na to ciasto znalazłam dawno temu na stronie Moje Wypieki. Musiał naprawdę sporo czasu odczekać(...)moim zbiorze przepisów, zanim doczekał się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki czemu nadamy mu bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami
Mania GotowaniaBabka drożdżowa 2019-04-15 21:31:24 Porcje 16 Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny(...)jest ona nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Jeśli więc marzy Wam się prawdziwa, drożdżowa baba ten przepis z pewnością się przyda. Jest wspaniała, mięciutka i lekka jak puch. Delikatna i wilgotna z subtelną, orzeźwiającą nutą cytryny. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo smakuje! Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 1 hr Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniTak, to chyba są najlepsze babeczki z kaszy jaglanej ! Gdy zrobiłam je po raz pierwszy - sama byłam zachwycona ich smakiem, więc nic dziwnego, że rozeszły
Di gotujeI mamy grudzień! ;) Można piec pierniczki, dekorować, szukać prezentów... A ja z "okazji" pierwszego grudnia pokażę wam ciasto już w nieco świątecznym klimacie, bo z dodatkiem
FitKotPrzepyszny, delikatnie słodki chlebek bananowy z dodatkiem sezonowych owoców takich jak truskawki i maliny. By całość nie była nudna postanowiłam dodać również kawałki chałwy czekoladowej do
Mango PapajaŻytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą to w stu procentach mój autorski przepis, który na dodatek okazał się sukcesem już przy pierwszym wykonaniu.
Mango PapajaBardzo prosty przepis - wkład pracy własnej minimalny, a efekt mega. Może ciasto wygląda niepozornie, ale jest pyszne, mięciutkie i wilgotne. Poza tym jest zdrowe, bo bez dodatku cukru. Idealne na przekąskę do pracy czy szkoły. Polecam! Składniki (na formę o wym. 21x21 cm) : 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego(...)łyżeczka cynamonu 2 jajka 100 ml mleka roślinnego, u mnie sojowe 4 łyżki oleju kokosowego 1 szt. kiwi W wersji bez jajek: 2 jajka zamień na 2 łyżki nasion babki płesznik ilość mleka roślinnego zwiększ ze 100 ml do 250 ml Babkę płesznik zalej mlekiem roślinnym i odczekaj ok. 10 min., aż nasiona pokryją się śluzem. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej
Domowa Cookierenka AgiPiernik niejedno ma imię. Czy to malutki, kruchy i dekorowany lukrem piernik na choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny do krojenia w plastry… Wszystkie te pierniki łączy jedno – to skondensowany zapach i smak świąt. Ten piernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto(...)nagrzanego piekarnika. Pieczemy piernik na środkowej półce piekarnika w 175⁰C do tzw. ”suchego patyczka” – w keksówce zajmie to około 1 godziny, czasami 1,15h, w formie na babkę ciasto piecze się szybciej – sprawdźcie już po 45 minutach, wbijając patyczek w najwyższe miejsce ciasta. Gotowy piernik wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Po całkowitym ostudzeniu ciasto kroimy
Karo in the KitchenIdealny na święta, wilgotny i nie za słodki. Puszysty biszkopt i domowa masa makowa z bakaliami. Przygotowanie: 40 minut Koszt: Tanie Dzisiaj wpadam na stronie tylko na chwilę, aby podzielić się z Wami jeszcze przed świętami przepisem na pyszny makowiec na biszkopcie. Tak proste i tak smaczne! Ja wykorzystałam tutaj domową masę makową i mam nadzieję, że większość(...)postąpi tak samo. Jeśli jednak użyjecie gotowej masy makowej, nie powinno być problemu. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na MURZYNKA Z MAKIEM I BAKALIAMI oraz BABKĘ TWAROGOWĄ . Wartości odżywcze 1 kawałka(12): 316 kcal B 13 g W 9 g T 25 g Składniki: biszkopt ▪ 2 jajka (w temp. pokojowej) ▪ 1,5 szklanki mąki (u mnie
zdrowo i aktywnieupiec jakiegoś romantycznego ciacha, z orzechami włoskimi - które u eM. spadają z drzewa coraz częściej :) Przepis znaleziony tu, z moimi modyfikacjami. Polecam! Wychodzi cudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy. Cudo :) "Składniki:200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła(...)poruszałam łopatką, aby powietrze nie uciekło. Masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich. Smacznego!P.S. Zachęcam do udziału w konkursie, więcej
Słodkie PrzyjemnościBaba to podstawa, w tym roku na naszym stole zagości w wersji marchewkowej z polewą z białej czekolady. Bardzo szybki przepis i przez obecność marchewki ciasto jest miękkie oraz wilgotne przez kilka dni. Składniki: 150 g cukru brązowego 150 ml oleju 350 g mąki łyżeczka proszki do pieczenia sok z połowy cytryny(...)proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny - wszystko wymieszaj do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach ciasto przelej do formy na babkę - formę wcześniej natłuść masłem oraz oprósz bułką tartą ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut ostudź ciasto Polewa: w kąpieli wodnej
Niezły Młynek