również na co dzień. Was również zachęcam do jego wypróbowania wcześniej niż dopiero za rok, ponieważ wśród moich bliskich zrobiło furorę. Dlaczego? Powód jest prosty. Jest pyszne. Ciasto jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach, a masa jest bardzo kremowa i smakuje trochę jak nugat. Krem przygotowałam bowiem na bazie mojego wcześniejszego pomysłu, a mianowicie wykorzystałam sprawdzone już(...)Rewelacyjnie :) Polecam serdecznie na wszelkie rodzinne okazje lub gdy macie ochotę na coś wyjątkowego. A tak moje ciacho prezentowało się na wielkanocnym stole w towarzystwie sernika na zimno, drożdżowych babek i pięknych, wiosennych kwiatów. Smacznego
Ratunku obiadadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Celowo też napisałam że jest to tort na cieście a nie na biszkopcie orzechowym, bo ciasto jest robione na oleju i jest troszkę cięższe i bardziej wilgotne niż tradycyjne biszkopty. Chociaż prawda jest taka że biszkopty orzechowe mogą również stanowić samodzielne ciasta ze względu na ich wilgotność i konsystencję. Wystarczy taki biszkopt polać polewą czy posmarować marmoladą(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na torty i ciasta orzechowe, np.: ciasto orzechowe z kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/ciasto-orzechowe-z-kremem.html), gotowana babka orzechowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/ciasto-orzechowe-z-jabkami.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy
Waniliowe ImprowizacjePomarańcze. Dla osób urodzonych w latach osiemdziesiątych lub wcześniej to niemal symbol Bożego Narodzenia. Były dostępne w sklepach tylko w tym okresie, często znajdowały się w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj na chwilę odpuszczę dyni - w końcu mimo, że to właśnie teraz jest na nią sezon, jej smakiem można się cieszyć jeszcze długo po nim. Całe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStrasznie jestem ostatnio zajęta. Ciągle gdzieś biegam, jeszcze więcej dzwonię... Aż samej mi ciężko to wszystko ogarnąć. C. jest nieocenioną pomocą, kiedy mam ochotę rzucić telefonem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWilgotne czekoladowe babeczki z cukinią. Lubicie babeczki? Moja rodzina i znajomi je uwielbiają. Często słyszę „Mamusiu, upieczemy babeczki?” Dziś zapraszam Was na babeczki, w których składzie znajdziecie cukinię. Tak, tak dobrze czytacie Gdy pierwszy raz je przygotowywałam obawiałam się smaku, ale pozytywnie się zdziwiłam, choć od tamtego czasu udoskonaliłam przepis. Cukinia w babeczkach dodaje im wilgotności. Jeśli(...)samoostrzenia. Są tak wyprofilowane, że docierają do każdego miejsca w pojemniku i z łatwością posiekają nawet wyjątkowo twarde produkty. Spójrzcie na przepis na Shake truskawkowy lub orzechowo-czekoladową babkę . W pierwszym przypadku urządzenie z łatwością poradziło sobie z mocno zamrożonymi owocami, a w drugim w kilka chwil rozdrobniło orzechy. Magmix, to urządzenie na lata. Doskonały dla każdej gospodyni domowej
Słodkie okruszkiWakacje to jeden z najlepszych wynalazków ludzkości. Człowiek może się byczyć , spać do późna, spacerować, chodzić do kina i w ogóle robić, co mu się żywnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy w ogrodzie jabłonkę. Tak naprawdę rośnie za domem, w bardzo niedogodnym miejscu; między ścianą budynku, a wysokim żywopłotem. Mało tam słońca; tak naprawdę biedaczka nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo może nie jest najlepszy temat na bloga kulinarnego, szczególnie, jeśli w drugiej części posta chcę Wam przekonać do upieczenia naprawdę pysznego ciacha. Ale... Skoro mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzy przeprowadzce należy wykazać się sporą dozą otwartości i elastyczności. Owszem, dobrze jest wszystko sobie zaplanować - tego dnia to, tamtego - tamto; jednak nie należy zapominać, że
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczas, kiedy można spędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze(...)sól, cukier i drożdże i miksuj na na niskich obrotach końcówką w kształcie haka, dodając po trochu mleko z masłem, aż do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Gdy będzie zbyt wilgotne i lepiące dodaj więcej mąki. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, lub do podwojenia objętości. Po tym czasie wsyp
karmelowyNareszcie! Udało się!Moi drodzy, radość i energia mnie rozpierają, cieszę się jak nastolatka po zdaniu matury. A może nawet bardziej, bo maturę się jednak częściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzechlebek (obecność męskiego pierwiastka - a najbardziej tego wzbogaconego o wąsy - w stadzie powoduje zmniejszanie się zasobów niezbędnych m.in. słoiczków). Trzeba sobie jakoś radzić! My to jednak fajne babki jesteśmy - 1 szklanka ma 3 funkcje podczas jednej naszej czynności - pojemnik ze smarowidłem, foremka, szklaneczka. Ale co my tu o szklaneczce, jak bananowiec ma być dziś numerem jeden. SKŁADNIKI:- banany(...)ochota, a po odkręceniu będzie równie smaczny. Jest to też świetny sposób na prezent... od serca. Chlebek z łatwością "wyskakuje ze słoika" i nie potrzebuje pomocy. Jest delikatny, wilgotny i pyszny! Karob dodaje charakterystycznego smaku, który jest trudny do porównania z czymkolwiek. Chlebek z nim wygląda jak czekoladowy/kakaowy, ale smak jest troszeczkę inny. Coś warte wypróbowania. Do tego ziarenka
Wypisz Wymaluj