wilgotna babka - 1275 przepisów (strona:66/85)

Sernik gotowany na naturalnym spodzie, bez dodatku cukru i tłuszczu. 176

chciał kupić do niego prawa autorskie w imieniu swojej firmy. A więc o babce już nie będę pisać....moja. 😉 Dogadaliśmy się, że na blogu nadal będzie widnieć, ponieważ tu babka miała swój początek. Teraz czas na inny wynalazek, sernik na bogatym spodzie. Pracując nad tym przepisem, pomyślałam sobie.... robi się serniki na spodzie piernikowym, dlaczego nie zrobić na podobnym(...)takiej masy stopniowo dodajemy otręby owsiane, tyle aby masa była gęsta, jednak dała się swobodnie modelować. Gdy postoi, otręby i chia jeszcze bardziej zwiążą spód. Naczynie wykładamy folią, wilgotną dłonią rozprowadzamy masę, dość mocno uklepując, aby nie było pustych miejsc. Do szerokiego garnka wkładamy serek, jajka, sok, olej i skórkę, oraz cukier, miksujemy tylko tyle aby jajka były niewidoczne. Ilość

Dieta moja pasja
Bajaderki 196

Przy pieczeniu babki wielkanocnej z zajączkiem w środku klik zostało mi kakaowe ciasto. Szkoda było wyrzucać a okruszki podać na talerzu to trochę nie elegancko. :) Dodałam trochę bakali i zrobiłam pyszne kuleczki-bajaderki. Znikały bardzo szybko. Składniki: Ciasto 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 szkl kefiru 1 łyżeczka proszku(...)patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne i klejące by można było uformować kulki. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nutelli lub rumu. Z ciasta uformować kulki-bajaderki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w kokosie, mielonych orzechach

Ala piecze i gotuje
Zebra 510

czasach PRL – u ciasto zebra. Jedno z najłatwiejszych ciast. Pieczone w różnych formach – okrągłych, kwadratowych, prostokątnych – zawsze wychodzi… w paski. Przez dziesięciolecia użyczyła swoich barw sernikom i babkom… i nie tylko. Tradycyjna, z ubiegłego wieku – zebra. Składniki: - 2,5 szklanki mąki tortowej* - 5 jaj - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków* - 1 szklanka oleju o neutralnym smaku* - 1 szklanka(...)pieczemy ok. 60 minut. Gorące ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Zebra należy do bardzo efektownych wizualnie, a zarazem bardzo prostych ciast. Puszysta i wilgotna dzięki użyciu oleju. Piekłam z 1,5 porcji powyższych składników, w dużej prostokątnej blaszce, o wymiarach 39cm x 30cm x 6cm. Do kawy, herbaty, czy z kubkiem mleka, dla domowników

mojewypiekiinietylko
Szybkie ciasto cytrynowe 700

przyprawą, ale również samodzielną bazą smakową dla pysznych dań i deserów. Sok z cytryny jest składnikiem wielu potraw, sałatek, drinków i napojów. Startą skórkę możemy dodać do ciast, ciasteczek, babek, aromatyzowania likierów, sosów oraz lukru. Pokrojone w plasterki lub w trójkątne cząstki służą do ozdabiania ryb, napojów i drinków. Z tym bardzo aromatycznym owocem polecam Wam przepis na szybkie ciasto(...)patyczka”. Upieczone ciasto wyjmujemy, odstawiamy do przestudzenia. Z cukru pudru i podgrzanego soku z cytryny ucieramy lukier. Gotowy wylewamy na ciasto, równamy powierzchnię i zostawiamy do zastygnięcia. Intensywnie cytrynowe, wilgotne, delikatne i puszyste – szybkie ciasto cytrynowe zachwyca smakiem i aromatem. Zamiast lukru można oprószyć cukrem pudrem, ale w tym wypadku jednak skłaniam się do lukru. Przepis pochodzi z bloga

mojewypiekiinietylko
Mini babki jaglane z kawą i żurawiną 149

Nareszcie znalazłam trochę czasu i weny na małe eksperymenty w kuchni! W związku ze zbliżającymi się świętami i zakupem nowych foremek na babeczki, postanowiłam takowe słodkości

Kuchnia Ellie
Limonkowa baba wielkanocna 157

Napiszę o niej krótko... jest pyszna, wilgotna,   rozpływa się w ustach. Do tego jest bardzo kolorowa, co widać. Chciałam, żeby tak właśnie była, żeby przykuła uwagę swoim wyglądem i wyglądała prawie jak pisanka Mam nadzieję, że ta baba spodoba się Wam na tyle, że ją upieczecie na Święta Wielkanocne            Składniki: 200 g masła(...)masy przelałam roztopione ciepłe masło. Wymieszałam. Nie przerywając mieszania wlałam sok z limonek i wsypałam startą skórkę z limonek. Delikatnie wymieszałam i przelałam do foremki.         Babkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam moją babę około 40minut (do suchego patyczka).     Zrobiłam syrop: Sok i cukier zagotowałam w garnuszku około 4- 5 minut do rozpuszczenia się

Kuchnia u Krysi
Salceson gruszkowy 143

Jeżeli lubicie wilgotne ciasta, to ten przepis jest tym czego szukacie. Gruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 1 kg gruszek 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe(...)kształcie koła.   Brak komentarzy: Prześlij komentarz Nowszy post Starszy post Strona główna Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom) Jadło i czytadło PREMIERA KSIĄŻKI 18.X.2013 Kategorie Alkohole (1) Babki (4) Ciasta (53) Ciastka (21) Dania główne (58) Dekoracje (14) Desery (37) FILMY (1) Gril (4) Grzyby (4) Kreatywnie (6) Lecza (6) Makarony (5) Mufinki (6) Napoje (8) Owoce morza

Jadło i czytadło
Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką oraz "Portugalka" 188

wymieszać mąkę, rozbełtane jajko, sól, cukier i cukier waniliowy. Do miski wlać namnożone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać chłodne, stopione masło. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W czasie wyrastania ciasta drożdżowego zagnieść składniki kruszonki i wstawić ciasto do lodówki oraz obrać i pokroić jabłka na duże kawałki (u mnie ćwiartki(...)produkcji porto, a potem wgłębiłam się w fabułę dotyczącą Sophie, dwudziestokilkulatki, która decyduje się na sprzedaż winnicy przepisanej jej w spadku przez ojca. Sophie ma mieszane korzenie - jej babka, Gabriela, jest Polką z Kurpi, a dziadek Brytyjczykiem. Jego rodzina od pokoleń jest w posiadaniu winnicy w dolinie rzeki Douro w Portugalii, w obszarze szczególnie cennym ze względu na uprawę winorośli

Weekendy w domu i ogrodzie
Savarinki. 208

ponczem rumowym , wypełniona bitą śmietaną i owocami. Dzisiaj proponuję jej miniaturki czyli savarinki. Z braku małych foremek z kominkiem pieczemy w innych i układamy śmietanę i owoce na wierzchu. Babkę można podać na ciepło z gorącym sosem owocowym i owocami z syropu. Savarinki - składniki na 7-8 sztuk. 180g mąki pszennej 10g drożdży 1/2 szklanki mleka 30 dag cukru(...)góry i nasączamy. Po 10 min. odwracamy i nasączamy od góry. Teraz możemy trochę poszaleć. Ubijamy śmietanę, wybieramy ulubione owoce i wypełniamy otwór w babeczce . Babeczki są delikatne, wilgotne ,aromatyczne ,no i te dodatki

Kulinarny karnet Christophera
Wyjątkowe ciasto marchewkowe. Ze śliwkami 189

Po śniegu nie zostało ani śladu. Słupek rtęci znów radośnie podskoczył powyżej zera, i to o całe osiem kresek. Jeśli spojrzeć w błękitne, bezchmurne niebo, można

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczna babka z kaszy manny 211

Prosta, dla wielu z Was pewnie dobrze znana, łatwa w przygotowaniu z kaszą manną, polewa mleczna sprawia że jest wilgotna lekka i wyjątkowa.Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole, jeszcze zdążycie ją upiec choćby jutro? Ja polecam, bardzo ją lubię :) Ważne jest aby z polewą trzymać ją w piekarniku nie dłużej niż 2 minuty, tak tylko 2 minuty, jeśli(...)formy na babę, pieczemy około 40 minut w temp 190*c. POLEWA MLECZNA:  Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym oraz wydrążonym miąższem z wanilii i gorącą polewę wylewamy na babkę pieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej polewy.  Wyjmujemy z piekarnika,zostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Zimna babę dekorujemy lukrem i skórką kandyzowaną z pomarańczy

Wanilia i Kardamon
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 235

Sierpień to pora jesiennych już owoców. Jabłka, gruszki i śliwki z tygodnia na tydzień są coraz słodsze i coraz chętniej po nie sięgamy. Gdy kupiliśmy działkę

Posadzone i zjedzone
Herbaciane babeczki z musem truskawkowym i kremem mascarpone 222

więc je jakoś zacząć wykorzystywać. Malutką porcję owoców wykorzystałam do przygotowania musu idealnego do nadziania babeczek i udekorowania kremu. Do babeczek dodałam trochę zielonej herbaty, dzięki czemu są nieco wilgotne. Dla jeszcze lepszego efektu nadziałam je po upieczeniu odrobiną musu. Całość dopełnia chmurka z mascarpone oraz esy-floresy z reszty musu. Babeczki po prostu rozpływają się w ustach...  Babeczki(...)Smacznego:))\ Przepis dodaję do akcji Babki, babeczki na FB     Razem ze mną piekli: Joanna - Sama słodycz u Asi Paulina- Smaczne przepisy Joanna - Może coś zjemy Joanna - Różowa kuchnia

Z miłości do słodkości
Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków 237

inną nazwą „Siedem kubeczków”, ponieważ dokładnie 7 kubeczków ingrediencji potrzeba aby je upiec, nie licząc jajek i p.d.p. Kubeczkowe jogurtowe jest wyjątkowo miękkie i puszyste, oraz odpowiednio wilgotne, takie jak lubimy. Bardzo proste w przygotowaniu. Do jego wykonania nie potrzeba nawet wagi, ponieważ miarką jest kubeczek po jogurcie. Wesji jogurtowca jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem(...)Piec około 45 minut w 180 st. C. Moja wersja (poniżej) różni się trochę od oryginału. Użyłam 125 gr jogurtu, taki kubeczek był moją miarką, a ciasto wykonałam jak babkę, przy użyciu miksera. Wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, a jogurt wyjęłam z lodówki 2 h przed przystąpieniem do pieczenia.   1 kubeczek 125 g jogurtu   waniliowego

Mia Cucina Sofieta
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 152

właśnie dlatego.  Mała przyjemność, by rozbudzić apetyt na więcej.  Podwieczorek. " Fait petit!"   Te słowa trzeba mówić z południowym akcentem, wymawiając drugie t - petite.  Moje dwie babki z Tarn-et-Garonne rzucały mi je w dialekcie w porze podwieczorku.  "Fait petit ". Weź mało.  Innymi słowy, ukrój grubą pajdę chleba z kilogramowego bochna i dodaj(...)gazeta przy śniadaniu i leniwy podwieczorek. Tang zhong to popularna metoda wśród piekarzy azjatyckich, zwłaszcza w Chinach i Japonii. Pieczywo z wykorzystaniem tej metody jest niezwykle miękkie, puszyste, wilgotne i długo pozostaje świeże. Metoda polega na podgrzaniu niewielkiej ilości mąki z wodą do temperatury 65 C. Otrzymaną emulsją dodaje się do ciasta właściwego. Można przygotować większe ilości

KUCHARNIA