Początek kwietnia to dobry czas na zaplanowanie świątecznych przygotowań. Sprzątanie i dekoracja to tylko ich cześć. Najważniejsze są wielkanocne potrawy. Choć nie musi ich być aż dwanaście jak na Wigilię, to w polskiej tradycji jest kilka smakołyków, których nie może zabraknąć na stole. Co trzeba włożyć do wielkanocnego koszyczka? Jednym z pierwszych etapów przygotowań wielkanocnych pyszności jest koszyczek – muszą znaleźć
Kuchcik gotujeWielkanoc: Sałatka z białą rzodkwią, żółtym serem i jajkiem Śledzie po włosku Śledzie w pomidorowej marynacie Śledzie w sosie słodko-kwaśnym Wigilijne śledzie (tak, wiem, że do Wigilii jeszcze daleko, ale śledzie obok żuru to symbol Wielkiego Postu, na zakończenie którego kiedyś wieszano śledzia). Dzisiaj i w kolejnych dniach nowego tygodnia pojawiać się będą kolejne przepisy. Na koniec
blog.moje-pasje.infoChoć danie jest proste i niewymagające, różni się w zależności od okoliczności, na jakie się je przygotowuje, zasobności domowej spiżarni i lokalnych tradycji, które pozwoliły zachować dawne smaki. Na Wigilię i Boże Narodzenie gotowano kapustę z grzybami, albo z grochem. Na co dzień do kapusty dodawano głównie smażoną cebulę, czasem też fasolę lub groch. Na północy Podkarpacia podsypywano ją również
Trzeci talerzświęto patrona chorych psychicznie, z niewiadomych przyczyn nazywane świętem zakochanych. Obchody tego święta, mniej więcej jak innych świąt w roku, polegają na masowej konsumpcji. W odróżnieniu jednak do tzw. wigilii, tu jest ona mniej wysublimowana i ociera się o kicz, gdyż głównie kupuje się różne gadżety w różnych odcieniach czerwieni, produkowane z plastiku w dalekiej Azji. Z jakiegoś powodu, powodzeniem
Kryzysowa Książka Kucharskawięcej mięsa i wędlin niż kapusty. Niektórzy robią go z białej kapusty, inni z kiszonej. Bardzo popularny jest bigos wegetariański, który każdy je co najmniej raz do roku na Wigilię, a niektórzy przez całą zimę, kiedy mają ochotę na coś zdrowego, probiotycznego i treściwego. Każdy zna typową wersję z kapusty, ale jest też bigos galicyjski z kapusty z ziemniakami
Ugotowane pozamiataneryby... A ja poszłam jeszcze o krok dalej, dodałam kukurydze i paprykę, więc można by to danie nazwać nawet rybą po meksykańsku:) I nieważne, że już dawno po Wigilii, ponieważ ryba w takim wydaniu jest pyszna i smakuje każdemu niezależnie od pory roku. Składniki: 2 marchewki (ok 200g) 1/4 selera (ok 150g) 1 pietruszka (ok 100g) 2 cebule (średniej
Obiad gotowyDziś zapraszam na pyszne śledzie w delikatnej zalewie octowej. A tu znajdziecie przepis na śledzie w śmietanie lub z pieczarkami . Składniki
magiczna kuchnia KasiPrzepis na te pierniczki świąteczne towarzyszy mi już co rok. Są od razu miękkie, więc można je przygotować tuż przed Wigilią. U mnie tym razem zostały wykonane 2 dni przed i jak zwykle smakowały domownikom i gościom. Składniki: ciasto: - 250g mąki pszennej (u mnie typ 450)- 100g cukru- 2 łyżki naturalnego miodu - 15g przyprawy korzennej do piernika (u mnie
Kuchnia co dniaśliwką podawany na krążkach z pumpernikla to przystawka bez której nie wyobrażam sobie grudnia. Odkryłam ją kilka lat temu w trakcie firmowej wigilii w restauracji “Smaki Warszawy” i smakowała mi do tego stopnia, że odważyłam się poprosić kucharza o przepis. A ten, o dziwo
PatchworkWigilię Bożego Narodzenia niechaj Gwiazda Pokoju drogę nam wskaże Zapomnijmy o uprzedzeniach Magia świat niech zjedna nas wszystkich“. Kochani, z serca dziekuję wszystkim za dobre życzenia i pamięć. Życzę Wam cierpliwości, odwagi, radości i wdzięczności za wszystko, co mamy. No i najważniejsze dużo zdrowia i miłości. Oczywiście i dzisiaj nie może obejść się bez przepisu
dolcevitainmykitchenDzień dobry Jak tam Wasze brzuszki po Wigilii i pierwszym dniu Świąt? Jeśli już zdążyliście zjeść wszystkie pyszne ciasta, które upiekliscie na Święta, to proponuję przyrządzić ten mega łatwy i bardzo smaczny sernik gotowany. Przygotowanie tego sernika zajmie Wam dosłownie kilkanaście minut, a pałaszowanie sprawi dużo radości Składniki: – 1kg sera (używam sera z wiaderka z firmy Piątnica
Smaki Armine