wigilia - 5847 przepisów (strona:98/390)

Potrawy wigilijne – przepisy 105

Potrawy wigilijne to w tym tygodniu zapewne najczęściej wyszukiwana fraza. Niestety w tym roku na blogu z różnych przyczyn nie pojawiło się zbyt wiele nowych przepisów

Kulinarne Przeboje
Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci 126

Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby

Kulinarne Przeboje
Śledzie po chłopsku 3065

Śledzie – jedni je uwielbiają, drudzy nienawidzą ;) Ja należę zdecydowanie do tych, którzy śledzie mogliby jeść i jeść, zmieniając tylko formę ich podania :) Tak więc na

Kulinarne Przeboje
Jak ugotować kaszę pęczak? 144

papryki składnik farszu do gołąbków  dodatek do gulaszu połączenie z różnymi sosami dodatek do mięsa na pulpety bazę do krupniku kotleciki, placuszki z kaszy składnik kutii na Wigilię składnik słodkiego deseru z bakaliami samodzielny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub ryżu Jak ugotować kaszę pęczak? Kaszy ani ryżu nigdy nie gotujcie w torebkach, gdyż w wodzie zostaje większość cennych

Gotuj w domu
Wigilijny wianuszek z kapustą i grzybami 100

Wigilia zbliża się dużymi krokami  Moja propozycja na Wigilijny stół to wianuszek z kapustą i grzybami.Alternatywa dla tradycyjnych pasztecików . Pięknie się prezentuje ale zachwyca też smakiem . Przepis krok po kroku Na moim blogu  Tutaj

Andzia Pichci
Smażone filety śledziowe 217

Śledź przez wielu z nas uważany jest za rybę wykorzystywaną tylko do przygotowania przystawki na przyjęcie. To bardzo błędne pojęcie, jest to ryba trochę zapomniana i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wielkanocne menu – co powinno znaleźć się na stole? 112

Początek kwietnia to dobry czas na zaplanowanie świątecznych przygotowań. Sprzątanie i dekoracja to tylko ich cześć. Najważniejsze są wielkanocne potrawy. Choć nie musi ich być aż dwanaście jak na Wigilię, to w polskiej tradycji jest kilka smakołyków, których nie może zabraknąć na stole. Co trzeba włożyć do wielkanocnego koszyczka? Jednym z pierwszych etapów przygotowań wielkanocnych pyszności jest koszyczek – muszą znaleźć

Kuchcik gotuje
Podsumowanie tygodnia #1 108

Wielkanoc: Sałatka z białą rzodkwią, żółtym serem i jajkiem Śledzie po włosku Śledzie w pomidorowej marynacie Śledzie w sosie słodko-kwaśnym Wigilijne śledzie  (tak, wiem, że do Wigilii jeszcze daleko, ale śledzie obok żuru to symbol Wielkiego Postu, na zakończenie którego kiedyś wieszano śledzia). Dzisiaj i w kolejnych dniach nowego tygodnia pojawiać się będą kolejne przepisy. Na koniec

blog.moje-pasje.info
Kapusta po Dębowsku – kuchnia podkarpacka 169

Choć danie jest proste i niewymagające, różni się w zależności od okoliczności, na jakie się je przygotowuje, zasobności domowej spiżarni i lokalnych tradycji, które pozwoliły zachować dawne smaki. Na Wigilię i Boże Narodzenie gotowano kapustę z grzybami, albo z grochem. Na co dzień do kapusty dodawano głównie smażoną cebulę, czasem też fasolę lub groch. Na północy Podkarpacia podsypywano ją również

Trzeci talerz
Stek z kapusty na specjalny dzień 101

święto patrona chorych psychicznie, z niewiadomych przyczyn nazywane świętem zakochanych. Obchody tego święta, mniej więcej jak innych świąt w roku, polegają na masowej konsumpcji. W odróżnieniu jednak do tzw. wigilii, tu jest ona mniej wysublimowana i ociera się o kicz, gdyż głównie kupuje się różne gadżety w różnych odcieniach czerwieni, produkowane z plastiku w dalekiej Azji. Z jakiegoś powodu, powodzeniem

Kryzysowa Książka Kucharska
Najlepsze przepisy na bigos – top 5 157

więcej mięsa i wędlin niż kapusty. Niektórzy robią go z białej kapusty, inni z kiszonej. Bardzo popularny jest bigos wegetariański, który każdy je co najmniej raz do roku na Wigilię, a niektórzy przez całą zimę, kiedy mają ochotę na coś zdrowego, probiotycznego i treściwego. Każdy zna typową wersję z kapusty, ale jest też bigos galicyjski z kapusty z ziemniakami

Ugotowane pozamiatane
Ryba po grecku (najlepsza) 123

ryby... A ja poszłam jeszcze o krok dalej, dodałam kukurydze i paprykę, więc można by to danie nazwać nawet rybą po meksykańsku:) I nieważne, że już dawno po Wigilii, ponieważ ryba w takim wydaniu jest pyszna i smakuje każdemu niezależnie od pory roku.  Składniki: 2 marchewki (ok 200g) 1/4 selera (ok 150g) 1 pietruszka (ok 100g) 2 cebule (średniej

Obiad gotowy