Śledzie w śmietanie to potrawa, która nie tylko w Wigilię gości na naszym stole. Lubimy śledzie, często podaję je na obiad w towarzystwie pieczonych kartofelków. Ile miłośników śledzi tyle przepisów. U nas najczęściej jada się śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka i ogórka, które dobrze komponują się z pozostałymi składnikami nadając kwaskowatości i słodyczy oraz wzbogacając strukturę potrawy. Składniki
Kasia i jej kobiecy światCześć! Taką właśnie kapustę na Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia dzisiejszego. W domu uwielbiamy różnego rodzaju bigosy z mięsem, śliwką od czasu do czasu. Jednak tak wigilijnie przygotowana kapusta jest prawdziwym rarytasem. Robię zawsze jej więcej i wekuję nadmiar. Jest banalna
Pieprzyć z FantazjąŚwięta zbliżają się już wielkimi krokami. Nie wiem jak Wy, ale ja już zastanawiam się powoli co będę robić, tym bardziej, że dzień przed Wigilią czeka mnie jeszcze impreza rodzinna, więc muszę się w tym roku trochę sprężyć. Mój syn już jakiś czas temu namówił mnie do testowania różnych przepisów na ciasteczka, których u nas na święta nie może zabraknąć
kruche babeczkiNajpiękniejsze święta to te kiedy na dworze biały puch przykrywa ulice i drzewa. Ostatnio niestety u nas słabo ze śniegiem na Wigilię. Co roku więc na stole gości u nas prosty ale wspaniały tort zimowy. Tort to biszkopt przekładany delikatnym jak chmurka i puszystym jak śnieg kremem kokosowym. Szklanka Ambition Latte Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 1,5 szklanki mąki
Kuchnia w oparachpapierem do pieczenia w 180°C ok 20-30min. Gotowe Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu moje fit krokiety . A nóż ktoś może będzie chciał odchudzić swoją Wigilię na Boże narodzenie, to ten przepis idealnie się sprawdzi SMACZNEGO A jeśli i Wy nie wiecie do czego spożytkować zalegające w lodówce pieczarki to oprócz tego dania, polecam Wam również
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiipieprzem jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego przyrumienienia. Podawać z czystym czerwonym barszczem lub sosem grzybowym. Zobacz również: bigos z grzybami (Wigilia
Kuchcik gotujePolska długa i szeroka na Wigilię wszyscy jedzą kapustę. Różnorodność jej gotowania jest ogromna. Jedni dodają do niej grzybów, inni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną, polaną na talerzu lnianym olejem. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji
Kulinarne przemysleniaCześć! Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Czas biegnie nieubłaganie. Ten barszczyk, który gotuję na Wigilię robię tak jak moja mama. Jest bardzo prosty w wykonaniu a smaczny przy tym niesamowicie. Nie gotuję go na zakwasie, mimo to jest obłędny w smaku. Postny wigilijny barszczyk. Składniki: * 3 średniej wielkości buraki * 1-2 marchewki * 1 pietruszka * 1 cebula
Pieprzyć z Fantazjąpięknie nakrytych wigilijnych stołów. I nieważne, czy wolimy tradycyjną aranżację czy zdecydujemy się na eksperymentowanie z dodatkami i kolorami. Ich nieodłącznymi elementami pozostaną: obrus, zastawa stołowa i sztućce. Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po piękne przedmioty lub nawiązujemy do rodzinnych tradycji. Układamy na stole dopiero co kupione albo przekazywane z pokolenia na pokolenie srebrne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który przygotowujemy na Wigilię i zachwycamy się jego smakiem i aromatem. Suszone jabłka to świetna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Zawiera dużo błonnika i witaminy C, a cukru tylko tyle
Kuchcik gotujeKartuzom, zakonnikom o bardzo surowej regule, nie zmienianej od tysiąca lat, która zabrania im jedzenia mięsa i nakazuje ostry post o chlebie i wodzie w każdy piątek i w wigilie świąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji, gdzie powstał pierwszy klasztor. Tak samo nazywa się niezwykle popularny likier
Niedzielny kucharzWszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Odstawić aby marynata się wystudziła – smaki powinny się przegryźć. Wystudzoną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc. Śledzie marynowane z imbirem na Wigilię gotowe :) Śledzie marynowane z imbirem #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important
Cztery Fajeryuszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Piernik świąteczny dojrzewający należy upiec minimum tydzień przed Wigilią. U nas w domu, upieczony i zawinięty w folię spożywczą, już od kilku dni czeka na parapecie okna na ten magiczny świąteczny czas. PS. Zdarzało mi się już przygotowywać piernik
Cztery FajeryJako dziecko uwielbiałam miesiąc grudzień. Nie dość, że 6 -tego znajdowało się już torbę słodyczy koło poduszki (bądź dla żartu znajdowało się rózgę, a potem prezenty) to jeszcze w Wigilię pojawiały się kolejne. Do tego wypijałam litry kakao! Ten zwyczaj do dzisiaj mi pozostał. W żadną porę roku kakao nie smakuje tak dobrze, jak na […] Artykuł Gorąca czekolada
Pink Envelope