wigilia - 5847 przepisów (strona:106/390)

Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec 139

cytryny lub zakwas buraczany. Przyprawiamy wedle własnego uznania, dążąc do osiągnięcia równowagi między słodyczą i kwaskowością składników. Barszcz grzaniec podajemy w filiżankach z kapuśniaczkami drożdżowymi. Smacznego! Artykuł Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wesołych Świąt! 113

Kochani! To była pierwsza Wigilia z Miłoszkiem. Zaczynamy najpiękniejsze Święta w naszej rodzinie. Wam również życzymy spokojnych, rodzinnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia, Świąt w duchu zero waste:) Zobaczcie co zrobić, by w Święta nie marnować jedzenia – Święta Zero Waste. Nasze chłopaki po wizycie Mikołaja. Artykuł Wesołych Świąt! pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 127

mąki 2 łyżki oliwy plus 1 łyżka do posmarowania formy do pieczenia 5 łyżek wody 1/4 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Jajko Nadzienie : Kopiasta szklanka kiszonej kapusty np. z Wigilii 1 ziemniak Jajko do posmarowania wierzchu tarty 1/2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Krok 1 W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz 1/4 łyżeczki cukru. Odstaw

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – leftovers 192

razem pięć pieczarek, które zostały z sobotniego English breakfast, resztkę otwartego cheddara i brukselki z zeszłego tygodnia. W kuchennej szufladzie znaleźliśmy też suszone grzyby, których nie zużyliśmy przygotowując wigilię i trochę grzybów mun. To właśnie te produkty zainspirowały nas do stworzenia menu na tydzień – leftovers. Kiedy przejrzycie przepisy zobaczycie, że niektóre dania równie dobrze można zrobić z nieco innych

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Pęczotto z grzybami, warzywami i szpinakiem 177

grzybów i gotujemy jak zwykłą kaszę. W drugim płyn dolewamy stopniowo – jak w risotto. I w jednym i w drugim przypadku danie pysznie smakuje, pachnie lasem, jesienią i Wigilią:) Składniki: (dla 2 osób) ½ szklanki pęczaku Mała garść suszonych grzybów, czyli około 20 g 1 marchew 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 2 szalotki lub 2 dymki 1 łyżka masła

Niedzielny kucharz
Kransekage, czyli Nowy Rok po duńsku 193

zdziwienia, z zapamiętaniem pokazywał prawie dziesięć kresek. Rozglądając się wokół miało się wrażenie, że to marzec i pierwsze, nieśmiałe jeszcze, podmuchy wiosny. Byłam na to przygotowana; tydzień przed Wigilią w radiu mówili, że na białe Święta mamy... Całe dwa procent szans. I choć jestem niepoprawną optymistką, to jednak nie aż taką. Pogodziłam się z losem, a nawet znalazłam jasne strony

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kasza jaglana z suszonymi śliwkami 190

Bardzo smaczne i zdrowe danie, które w wielu domach serwowane jest na Wigilię. Ja jestem zdania, że z powodzeniem można ją przygotować na co dzień jako zdrowe śniadanie lub podwieczorek.  Smak kaszy jaglanej prażonej ma lekko orzechowy posmak dzięki czemu danie nabiera wyjątkowego smaku.  Świetnie smakuje na ciepło lub zimno, sama lub z dodatkiem kleksa jogurtu naturalnego

Smakołyki Asi
śledziowa sałatka z burakiem... 136

śledzie, cebula, jabłka, pieprz mielony, buraki, groszek, jajka, sos majonezowy, dekoracja, pieprz mielony schować do lodówki na 3 godziny - sałatka jest bardzo smaczna, zawsze jest u nas na każdą Wigilie, robimy ja raz do roku, najlepiej ją przygotować z 3 godziny przed podaniem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zdrowy kompot z suszonych owoców. 153

ompot z suszonych owoców  doskonale gasi pragnienie ( nie może być tylko zbyt słodki ), ale również przyspiesza trawienie, łagodzi skutki przejedzenia, dlatego polecany jest po obfitych posiłkach np. po wigilii. :)                          Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Kokosowo- szafranowe risotto z roladką drobiową w szynce parmeńskiej 116

jedną z tych świątecznych potraw, które doskonale wszyscy znamy. Pierników w Święta w ogóle nie mam ochoty jeść bo wcinam je od połowy listopada aż przez cały grudzień, zatem Wigilia to jedyny dzień w roku kiedy rzeczywiście są ostatnim produktem, który bym zjadła. Jedynie makowiec nie nudzi mi się bo cały rok czekam na ten jeden kawałek a mak lubię

Mango Papaja
uszka z prawdziwkami suszonymi... 131

cedzakiem wyjmować na talerz i podać z czerwonym barszczykiem - uszka są pyszne, pracochłonne, nie zawsze mi wychodzą idealnego kształtu, ale i tak nam smakują do barszczyku czerwonego w każdą Wigilię..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) 191

Wigilia bez maku ? Nieeeeee….. Mak w polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny

Kulinarna Patilogia
Piernik z suszonymi śliwkami 129

świąteczne później, lecz mam nadzieję, że wybaczycie mi nie tą kolejność i chętnie zobaczycie przepis :) W takim razie jeszcze raz - Wesołych Świąt! :) Bardzo prosty piernik do przygotowania nawet w Wigilię. Oczywiście jak chwilę postoi zyskuje na smaku. Piekłam go już jakiś czas temu ale wiem, że jest to przepis, do którego będę wracać, bo piernik jest przepyszny. Przepis znalazłam tutaj

My simple kitchen
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku 159

cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować.   Wesołych Świąt i smacznego!   A jeśli szukacie przepisu na wigilijną potrawę z ryby, koniecznie zaglądnijcie tutaj: Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Artykuł Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Zupa krem z dyni z pomarańczą i batatem 119

lepsze życie. Twoje ciało i umysł odwdzięczą się na pewno! Skorzystałam z przepisu Ani z tej książki i przygotowałam wspaniałą zupę krem z pomarańczą i batatem. Idealne danie przed Wigilią, kiedy musimy przygotować żołądek przed polowaniem na 12 potraw. Niech ten krem towarzyszy nam nie tylko dziś , ale zawsze wtedy ,kiedy będziemy potrzebowali detoksu, rozgrzania, siły i energii! Ta książka

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania