jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii
Ugotowane pozamiataneBARSZCZ CZERWONY Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny. Podajemy go do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem. SKŁADNIKI: 4 buraki (około 1 kg lub więcej) cebula
Moja Książka Kucharskablaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Podajemy z barszczykiem ciepłe lub zimne. SMACZNEGO! Akcja: "Pierogi na Wigilię
Smak mojej kuchnisię namówić Agnieszkę na pierogi. Oczywiście z kapustą bo pierogi z serem lub mięsem nie są zgodne z dietą rozdzielną... 😄 Doskonały przykład dania na święta i Wigilię wg diety rozdzielnej, o czym napiszę w najbliższych dniach. 😆 Składniki na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kapustę ugotować, wystudzić i dobrze odcisnąć
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzygotowanie czegoś nowego, samodzielnie wymyślonego, z tego co akurat jest pod ręką, w lodówce, spiżarni... 😆 A ile frajdy można tym sprawić domownikom... 😄 tylko oni to wiedzą!😋 Potrawa w ramach wigilii Walentynek 😙 Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka ok. 300g pieczarek 1 cebula 2-3 jajka 2 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki natki pietruszki tłuszcz do smażenia Przygotowanie
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWigilia zbliża się wielkimi susami-ani się obejrzymy a będzie 23 grudnia- wtedy nie wiadomo za co najpierw się zabrać. Chcąc oszczędzić Wam nerwów-proponuję już teraz zająć się pracochłonnymi uszkami. Moje już zamrożone i popakowane w woreczki. Robiąc ostatnio uszka-myślałam,że lepienie nigdy nie skończy się. Chyba najważniejszym elementem jest dobra, KISZONA (nie kwaszona) kapusta i dobre, elastyczne
Kopystką po garachbarszcz na zasadzie-buraki w jednym garnku, reszta w drugim. Gdzieś rok temu zakochałam się w dwóch przepisach na barszcz.Barszcz z kiszonych buraków oraz barszcz z pieczonych buraków. Przed Wigilia nie mogła się zdecydować, który przepis wybrać. Na wigilijnym stole pojawiły się oba barszcze. Jeden zrobiłam ja, drugi mój Nass. Ja postawiłam na pieczone buraki. SKŁADNIKI: 1 kg małych buraków
Kopystką po garachŚledziem w depresję i nie tylko! Śledź jak śledź, każdy go zna i na Wigilię z przyjemnością wcina. Ale poza bożonarodzeniowym sezonem gości na stołach zdecydowanie rzadziej niż powinien. Rybka ta to bowiem samo zdrowie ! Że o zaletach materialnych nie wspomnę: powszechnie dostępna, niedroga, łatwo dostać ją świeżą. A czemu ten śledź taki zdrowy ? [źródła: www.poradnikzdrowie.pl ; poradnikprzedsiebiorcy.pl ] jest bogatym źródłem
Grunt to przepis!Pierogi robię raz w roku na Wigilię . Jeśli domownicy zatęsknią za słodkimi czy z mięsem muszą zadowolić się tymi kupnymi. Ale wczoraj mnie tak naszło, że nie mogłam się oprzeć! Zakasałam rękawy i uszczęśliwiłam całą rodzinę... Ponieważ jak w każdą sobotę na obiad był rosół, oczywiście z domowym makaronem (może trzeba więcej czasu, aby go przygotować, ale smak...) skorzystałam
Kuchnia Beatypiekarnika i piec 25 minut. Po przeczytaniu " Siódmego sekretu szczęścia " Sharon Owens wiedziałam, że sięgnę jeszcze po jej książki. I tak oto nastał czas na "Zimowy ślub ". W Wigilię Emily postanawia pozbyć się z mieszkania i swojej szafy zbędnych przedmiotów i nietrafionych prezentów. Oddaje je do sklepu prowadzonego przez Sylvię zbierającą w ten sposób fundusze na pomoc starym koniom
Weekendy w domu i ogrodziemoim odczuciu nie zachęca niestety do zagłębienia się w przepis. Nazwa solanka kojarzy się raczej ze słoną zawiesiną z białek i soli, w której piekę ryby na Wigilię, by były smaczniejsze ;-). Ale nie o tym dzisiaj. Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także rybną lub grzybową). Zupa
Poezja Smaków - blog kulinarnyŚwięta Bożego Narodzenia jak zawsze wyczekiwane i pełne niesamowitości... W tym roku również były prawdziwymi świętami :) Oczywiście najpierw modlitwa, potem kolacja... a w tym roku ludzi na wigilii było u nas jak w ratuszu :) nawet na godzinę przed "znalazła" się osoba na puste miejsce przy stole :) :) :) Mikołaj dał prezentów co nie miara :) dla każdego coś miłego :) Ania
chleba naszegoDawno już po Świętach, ale są takie smaki, za którymi się tęskni. Przez cały rok wyczekuję Wigilii, by skosztować pierogów z kapustą i grzybami. A co mam zrobić, gdy apetyt na pierogi jest silniejszy ode mnie? Oczywiście inną, uboższą wersję pierogów - czyli z kapustą i pieczarkami. Nie oszukujmy się, nie smakują tak jak te wigilijne, ale przecież nie oznacza
Obiad gotowyroku miało nie być piernika, ale 2 dni przed Wigilią koleżanka dała mi przepis na szybki piernik, który postanowiłam wypróbować jeszcze na te święta i jak widać sie udało. Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1/2 szkl anki oleju, 2 duże łyżki miodu, 2 łyżeczki sody, przyprawa do piernika/cynamon, bakalie (ja dalam rodzynki
Państwo Wojtczuk gotująryby faszerowanej już dawno się przymierzałam, ale ciągle jakoś nie po drodze, no bo to tyyyyleee roboty. W tym roku zostałam wytypowana do zrobienia na Wigilię ryby w galarecie. Ponieważ nie lubię wyjmować ości i sobie i dzieciom zdecydowałam się na podjecie wyzwania i zrobienie tej rybki. Składniki: 1,5 - 2 kg ryby bez skóry (ja wzięłam mirunę), 3 łyżeczki
Państwo Wojtczuk gotują