Mała przymiarka do świąt Bożego Narodzenia. Sałatka świąteczna ze śledziami w buraczkach - idealna na Wigilię. A do tego kawałki sera feta, ziarna słonecznika i sos musztardowy. Całkiem niezła kompozycja 😉 Składniki: 2 duże buraki 1 duże jabłko 4 filety śledziowe natka pietruszki garść ziaren słonecznika 120 g sera feta Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny
Kuchnia MagdaLenySkładniki: 500 g mąki pszennej; 200 g białego cukru; 1/3 szklanki zimnej wody; 100 g miodu; 1 jajo; 50 g miękkiego masła; 1 łyżeczka sody
Gospodyni Miejskawielu domach na Wigilię z pewnością na stole pojawi się czerwony barszczyk, a do barszczu jak wiadomo trzeba podać jakiś dodatek. U niektórych będzie to barszcz z uszkami. W moim domu do barszczu podaję kruche paszteciki lub kapuśniaczki. ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki
Kolorowa kuchnia ElkiBigos chyba każdemu kojarzy się ze świętami i tradycją. Najlepszy to taki z dobrej kapusty kiszonej, przygotowywany przez 3 dni, wtedy wówczas nabiera lepszego smaku, a
Kuchnia PaulettesPaszteciki to jedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę
Kuchnia Paulettesczas o który należy dbać całą rodziną, by każdy mógł wnieść coś od siebie, pamiętajmy by przygotowania zacząć na długo przed pierwszą gwiazdką..... to buduje atmosferę rodzinnego ciepła Wigilii Bożego Narodzenia. Idą święta idą ... Składniki: 1 kg.mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 1 kostka masła 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany kwaśnej
Z notatnikaletniego, śledzia-maties, który nie rozpoczął jeszcze tarła. Polacy od wieków kochają śledzie dlatego w czasie świąt ryb tych nie brakuje na stole. Ze śledziem związana jest Wigilia, wielki post i adwent oraz Wielkanoc. A oto i przepis, śledź, który moja mama obowiązkowo robiła na każdą domówkę ☺ Składniki: -6 solonych filetów śledziowych -mleko -jedna cebula sałatkowa
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 500 g mąki pszennej; 200 g cukru pudru; 200 g płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy); 120 g miękkiego masła; 1 jajo; 10 g sody
Gospodyni MiejskaWigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki
Zakątek rozkoszy kulinarnychJego słoneczna barwa i korzenny aromat urzekły wszystkich członków rodziny. Oto kolejne weekendowe ciacho pachnące Świętami. Czego tu się innego spodziewać skoro do Wigilii pozostał już niecały miesiąc! Jeśli lubicie wilgotne ciasta to bardzo przypadnie Wam do gustu. Znalazłam go w listopadowej KUCHNI, w dziale Marty Dymek. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Ilość mleka podana w oryginalnym przepisie wg mnie
Dzieje kuchennej Wiewiórysię prezentuje, dobrze smakuje i jest bardzo popularna. Jajka, tuńczyk, ser żółty i majonez to cała tajemnica jej wyśmienitego smaku. Dodatek tuńczyka sprawia, że na Wigilię również można ją podać. Składniki: • 5 jajek • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym • 5 ogórków konserwowych • 150 g sera żółtego • 8 łyżek majonezu • sól do smaku Wykonanie: • Jajka
To co kochamMoje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane pierogi po uszkach z grzybami, które robiłam na Wigilię. Zawsze odgrażałam się, że będę lepić pierogi wnukom na emeryturze, nie wcześniej! Ale złamałam się i oto są – smaczne, kształtne, nie rozpadające się podczas gotowania. Z przepisu mojej mamy. Najbardziej podoba mi się
To co kochamjaglaną, gryczaną i ryż. Stąd więc moje umiłowanie jaglanki, której to w dzieciństwie i niedalekiej przeszłości nie tykałam. Kasza jaglana zawsze była na Wigilię jako dodatek do kompotu z suszu i należało ją zjeść, bo gwarantowała bogactwo w następnym roku. Tak przynajmniej nas namawiali do zjedzenia jaglanki, więc razem
To co kochamprzepisu na dobre, elastyczne ciasto, pomogła mi koleżanka, która uwielbia pierogi swojej mamy- wiadomo nie ma jak u mamy. Zajrzałam też do internetu i pyszne pierogi zamrożone czekają na Wigilię. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mąki + do podsypania 1 szkl. gorącej wody 2 żółtka 1 łyżeczka soli(szczypta do ciasta, reszta do wody) FARSZ: 40 dag. grzybów leśnych 1 szalotka
Kuchnia Beatyzaplanować, ale co chwilę coś staje nam na drodze; mam już tylko nadzieję, że uda się przed dwudziestym czwartym grudnia), planu pracy nadal nie dostaliśmy, a przecież to pierwsza Wigilia, którą organizujemy z C.! I tak, wiem, że to on jest odpowiedzialny za przygotowanie jedzenia, ale mimo wszystko jest całe mnóstwo innych rzeczy, które muszę zrobić ja. Brzmi
Pożeraczka, czyli raz adobrze