Znikły w mgnieniu oka. Na pewno wrócę do nich w święta i nie tylko ;) Was też zachęcam :) Śledzie można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! ;) Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku
Czerwona Porzeczkamoim blogu możecie znaleźć zakwas na barszcz czerwony oraz na żurek. Dziś chcę pokazać zakwas na barszcz biały, bo w wielu domach na wigilię pojawia się barszcz biały z grzybami. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżki zarodków pszennych (nie są jednak konieczne, ale ja dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka
Czerwień i błękitsię świeczki na stole ale sama nigdy przy kolacji wigilijnej nie mam odwagi ich zapalić, czy też znacie te zabobony;) ? Ja niby nie wierzę, ale mimo wszystko w Wigilię... nie kroję jabłek, nie jem orzechów i nie palę świeczek a u Was w domu jakie są zwyczaje ? Zastanawialiście się kiedyś
dlaSmaQCoraz bliżej święta..... Szkoda tylko, że śniegu jeszcze nie ma. Jednak bądźmy optymistami i uwierzmy, że w Wigilię spadnie miękki biały puch. Wprowadzi nas w nastrój świąt. Ale jeszcze nie ma świąt, a ja mam dla Was kurczaka pieczonego w rękawie. Pewnie wiecie o jakim rękawie mówię. Można kupić takie specjalne rękawy foliowe do pieczenia. Polecam Wam, bo mięso
O kuchni z uczuciempoziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu można przygotować tażin dzień przed Wigilią, a podać w pierwszy lub drugi dzień Świąt. Najlepszy jest właśnie odgrzany. Kuskus musimy przygotować przed podaniem. Post Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuŚwięta Bożego Narodzenia, Wigilia w szczególności kojarzą się z popularnymi polskimi śledziami. W dzisiejszym poście proponuję przygotowanie bazy śledziowej, która stanie się dla nas wyjściem do przyrządzenia rożnych rodzajów śledzi. Śledzie w oleju z odrobiną cebuli , ziela angielskiego i liścia laurowego są naprawdę doskonałe same w sobie. SKŁADNIKI 1 kg słonych płatów śledziowych np. matias 2 cebule
W kuchennym oknie EwyBoże Narodzenie piec ciasta w kształcie baby;) Padło więc na wianuszek, ale następnym razem będzie zwykła strucla. Potica to klasyczne ciasto jakie na Słoweni piecze się właśnie na Wigilię. Przepis zaczerpnięty z dodatku na Święta, jaki niegdyś wypuściła Gazeta Wyborcza. Drukuj Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym Składniki Ciasto 600 g mąki pszennej (trzymanej w ciepłym miejscu) 60 g świeżych
Mieszam w GarnkuPierniczki pieczemy w 180 C, czas pieczenia ok. 7-10 minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż przepieczone. Po ostudzeniu przełożyć do puszki na kilka dni aby skruszały. W Wigilię wiążemy sznureczki i wieszamy na naszym świątecznym drzewku. Można je również polukrować i ozdobić, ale ja wole je w wersji naturalnej
Apetyczna babeczkaroku Wigilię (i święta) spędzam poza domem. Nie mam okazji do obmyślania świątecznego menu i, będąc zupełnie szczerą, nie spędza mi to snu z powiek. Jedyne, co na święta przygotowuję, to kutia. Na nią przepis już niebawem. A tymczasem bawię się w kuchni planując poświąteczny obiad rodzinny. Zaczęłam
Gotuj z Blue RavenPyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego pieprz cukier olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy
Bajeczna KuchniaJuż za tydzień Wigilia, te święta będą inne niż zawsze... Tak się życie układa... Nawet lepiej, że w domu nie wszystko jeszcze gotowe, jest się czym zająć. Aktualnie czekamy jeszcze na dowóz stołu i mebli do jadalni, przed świętami mają być. Heh, jestem pewna, że będą, w końcu http://meblohand.eu/ to solidna firma, nie pierwszy raz korzystamy z ich usług
Domowa cukiernia Ewygrochem to tradycyjne danie nie tylko kuchni podkarpackiej. Gości na polskich stołach od morza aż do „Tater” :). Dla mnie jest to danie, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii, podobnie zresztą jak bez kapusty z grzybami. Od lat przygotowuję je obie, bo nie ma lepszego dodatku do wigilijnego karpia i ziemniaczków, jak dobrze przyprawiona kapusta. Jako że tradycyjnie jest
Trzeci talerzzaplanowane, tak też jest z planowaniem prac przedświątecznych. Umieściłam tu swój spis potraw jaki zamierzam zrobić wraz z harmonogramem co i kiedy zacząć przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis
greenscarfcałości około 1,5 kg 4 duże cebule Majeranek Sól, pieprz, mąka do obtoczenia Masło klarowane do smażenia 100-150 g zimnego masła SPOSÓB WYKONANIA: Dwa dni przed Wigilią czyścimy i patroszmy karpia. Wycinamy dzwonki lub płaty. Kawałki mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku przekładając obficie plasterkami cebuli oraz posypując z jednej strony majerankiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu
Pyry na Gazroladki są świetną propozycją na świąteczny obiad. Tym bardziej można je przygotować jeśli zostanie Wam sporo kapusty z Wigilii. Przecież nic nie może się zmarnować a zawsze to będzie coś innego i pysznego. Dzięki kapuście mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam, nam bardzo smakują :) Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 5 plastrów schabu
Smakołyki Asi