wigilia - 5847 przepisów (strona:126/390)

Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 159

potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy, w formie przystawki, a także z nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym, ale w smaku nie odstają niczym od bardziej szlachetnych gatunków ryb. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam (4 porcje

Pichceniomania
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z GROSZKIEM 119

Sałatka śledziowa tym razem z groszkiem, ziemniakami, jabłkiem i jajkiem. Przepis jest prosty a przygotowanie łatwe i szybkie. To doskonała sałatka na Wigilię, Sylwestra czy ostatki.                                                                  SKŁADNIKI

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierniczki leckerli 121

baaardzo twarde, potrzebują ok. miesiąca, a nawet półtora. aby za naszą cierpliwość odpłacić naprawdę cudownym smakiem. Najczęściej staram się przygotować ciasteczka zaraz po 1 listopada, są gotowe, idealne na Wigilię, kilka dni wcześniej tylko je lukrujemy i zdobimy, teraz nie jestem pewna, czy nie będą bardziej na Nowy Rok. Ich dojrzewanie zależy od warunków, w jakich są przechowywane

I tu będę miała takie te
Tortillas na wigilię dnia następnego 180

świętowanie pod hasłem: Over 100 likes;). Ale, ale: pamiętajcie -  każdy powód jest dobry, by świętować. Choćby fakt, że - cytując klasyka wiecznej zabawy, króla Juliana - każdego dnia "mamy wigilię dnia następnego, świętować czas!" Najlepiej w dobrym towarzystwie osób, które sami wybierzecie i zaprosicie pod swój dach. Poczęstunek? Oczywiście watro zaproponować coś pysznego, co nie sprawi Wam wiele kłopotu

I tu będę miała takie te
Pstrąg w zalewie octowo pomidorowej, pyszny 145

Uwielbiam takie rybki, super nadaje się na kolację, imprezy czy wigilię. Pstrągi oczyścić, obciąć głowy, umyć. Każdego pstrąga doprawić solą, pieprzem, pociąć na mniejsze kawałki. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ryby na średnim ogniu z dwóch stron. Tak długo, aż ryby będą przesmażone. Włożyć usmażone ryby do naczynia w którym chcecie je podawać. Na tą samą

Kuchnia Pokoleń
Kolorowa sałatka ryżowa z tuńczykiem 211

Sałatkę z tuńczykiem przez wiele lat jedliśmy tylko na Wigilię. Była wtedy bardziej "na zielono", z ogórkiem kiszonym i konserwowym groszkiem. Tą sałatkę wymyśliłam z potrzeby chwili (i przy okazji porządków w spiżarni). Jest bardzo smaczna, chrupiąca, z mnóstwem warzyw.  Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu (u mnie basmati) 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 puszka tuńczyka w sosie

Cakes By Kejt
Daktyle zapiekane w boczku 115

spotkało się kilku Europejczyków i każdy z Nas przyniósł własnoręcznie przygotowane danie. Na stole stanęło wtedy bardzo dużo szybkich i łatwych w przygotowaniu dań typu sałatki i kilka przystawek. Wigilia […] The post Daktyle zapiekane w boczku appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Pieczone pierogi drożdżowe z serem 244

także element obiadu czy kolacji, jeśli przygotujemy je z wytrawnym nadzieniem. Przepis na pierożki znalazłam na stronie kotlet.tv , kiedy szukałam alternatywy dla klasycznych krokietów z kapustą i grzybami na wigilię. Przygotowałam pieczone pierogi, które okazały się hitem i świetną przekąską, gdyż większość z nich zamroziłam i w miarę potrzeby i chęci, wyjmowałam po kilka sztuk. W poniższym przepisie proponuję

Smakołyki Bereniki
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ KSIĄŻKĘ DETOKS CUKROWY 220

oczyszczający, odchudzający i wzmacniający organizm" PANI ALICJA: "Jestem słodyczoholikiem - takim malutkim chochlikiem co psoci i kręci byle tylko coś słodkiego zgrabnie "zwędzić". Nie odstraszają mnie Mikołaje - te co po Wigilii milion ich zostaje, nie straszne mi pralinki, żelki i chrupki - byle tylko stworzyć z nich zgrabne kupki. Każdą z tych porcyjek pochłaniam z zachwytem walcząc równocześnie z przestarzałym mitem

Słodkie okruszki
Pierniczki nadziewane w polewie czekoladowej - ciąg dalszy 155

pierniczki. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 - 12 minut. Studzimy na kratce, a następnie przekładamy do szczelnego naczynia żeby zmiękły. Dzień przed wigilią polewamy polewą

Czary - gary w kuchni
Jajka marynowane w zakwasie buraczanym i wędzone sery a'la sałatka 163

Jajka na tydzień należy zamarynować w zakwasie do barszczu czerwonego. Takim jak robimy na wigilię. Sery wędzone sałata, pomidorki koktajlowe roszponka szczypiorek Jajka przekroić ułożyć z innymi produktami na paterze. Na sos .. kilka łyżek majonezu, 2 łyżki musztardy, 2-3 łyżki keczupu, 1 łyżka ostu jabłkowego sól, pieprz.. Sos wymieszać, podać do sałatki

Gotowanie jest łatwe
Barszcz czerwony, zabielany, z tłuczonymi ziemniakami 286

ziemniaki w tej postaci podaje się oddzielnie, ale mnie smakuje bardziej danie podane właśnie razem. Pewnie ze względu na sentymentalne wspominki. Najczęściej gotuję barszcz na zakwasie , taki jak na Wigilię, ale jak widać nie zawsze. Ten zabielany zakwaszam octem jabłkowym bo buraki zawsze trzeba choć trochę zakwasić - inaczej kolor potrawy mógłby być raczej rudy niż czerwony. I pamiętajcie, że barszcz

Smaczna Pyza
Żurek po poznańsku 117

Wielkanoc bez żurku jest jak Wigilia bez barszczu... Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;) Składniki: 1,5 l wywaru z gotowania kiełbasy lub zamiennie bulionu 2 marchwie Korzeń pietruszki ½ selera 4 szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu) 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól 8 ziaren

Pyry na Gaz
Łazanki z kapustą i grzybami 418

Łazanki obok tradycyjnych pierogów wigilijnych są moim ulubionym daniem. Tak naprawdę dla mnie w Wigilię mogły by być na stole tylko one. Tradycyjnie próbuje po trochu każdej potrawy, ale nic nie równa się z łazankami i smażonymi pierogami z kapustą. Poniżej podaję trochę uproszczoną wersję , to znaczy z gotowymi łazank ami (do ku pienia w każdym sklepie) , ale jeś

Bon appetit mon amie
Dorsz w panierce kukurydzianej 315

Dorsz w panierce kukurydzianej... Soczysty, mięsisty filet z dorsza. W delikatnej, lekko chrupiącej panierce. Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki. Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby

Gospodyni Miejska