Coraz bliżej święta! Na Wigilię nie musisz podawać tradycyjnego, smażonego karpia! Przed Wami wspaniałe danie na świąteczny stół, które nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. To nic innego jak pyszne chrupiące ciasto drożdżowe pieczone na kształt ryby z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki na farsz
Podróż w kulinariaszczęściem, ale najpierw przepis, a potem już trochę ciekawych historii co się zmieniło za ten rok :D Jak impreza urodzinowa bez tortu, a jako urodziny są dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, to musi w tym torcie być trochę smaku świąt. Dziś prezentuję tort, w którym są połączone moje ulubione składniki - tort piernikowy z solonym karmelem. Jak można zauważyć
Kuchnia ŁukaszaSałatka śledziowa bez majonezu, brzmi groźnie. Hmmm no bo jak, to tak bez mojego ukochanego kieleckiego. Jest to możliwe, jest to wręcz pyszne. W sobotę organizowałam wigilię w gronie najbliższych znajomych i w ten oto sposób trafiła ta sałatka na stół, przyniesiona przez Anię. Na początku, tak patrząc kątem oka dałabym sobie rękę uciąć, że to rzodkiewka.Oczywiście zostałam
pieprzny smaczekPrzygotowania do świąt idą pełną parą:) Lubię ten magiczny, bożonarodzeniowy czas... W dzisiejszym wpisie chciałam przedstawić uszka, jakie przygotowałam na tegoroczną wigilię. Nadziałam je nietypowo - po góralsku tak trochę- wędzonym oscypkiem i suszoną żurawiną! Myślę, że będą się dobrze komponować z wigilijnym barszczem. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej ok 450 ml jogurtu naturalnego szczypta soli nadzienie: 250 g sera
6nieboDzisiaj przedstawiam Wam zwykłego a jednocześnie niezwykłego karpia bo takiego smażonego w głębokim tłuszczu bez jakiejkolwiek panierki. Ten pomysł powstał gdy szukałam idealnej panierki LCHF i
Ola la LCHFJuż sama nazwa odkrywa wszystkie składniki tej przekąski, która będzie idealną propozycją na wigilię, a ponadto robi się ją szybko, więc nie zabierze nam czasu, który w okresie świątecznym jest niemal bezcenny :D Składniki: 300 g ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 500 g kapusty kiszonej sól pieprz jajko sezam, mak, sól gruboziarnista itp. Przygotowanie: Kapustę gotować
Malinowo w kuchniznów mam propozycję na śledzie. Śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i imbirem świetnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem. Już możecie je przygotować na Wigilię. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniśledzi na wigilię, tradycja się utarła odkąd pamiętam.W tym dniu na naszym stole mamy prawie wszystko z rybki :) Polecam wam prostą sałatkę warzywną z marynowanymi płatami rybki. Składniki: 4 płaty marynowanego śledzia groszek konserwowy 1 puszka kukurydza konserwowa pół puszki marchew ugotowana 3 spore sztuki ogórki kiszone z 8 szt ziemniaki 6 szt majonez tyle
Różowa kuchniaRyba po japońsku 4. Śledzie z cebulką 5. Śledzie pod pierzynką z burakami Karp w klarowanej galarecie Wigilii nie wyobrażam sobie bez makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków. Słodkości: 1. Domowe pierniczki 2. Sernik na zimno
Ugotowaćdość szybko, a to też za sprawą gotowej masy makowej w puszcze (nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać ją samemu). Najlepiej przygotować je max. 1 dzień przed Wigilią (lub w wigilijny poranek), aby cieszyć się ich smakiem i świeżością przez wszystkie świąteczne dni. Do ich wykonania nie potrzeba specjalnych umiejętności, a efekt murowany :) Jedynym warunkiem ich wykonania jest
MyCookBook.plPrzepis na idealny barszcz na zakwasie znajdziecie na blogu. Zajmijmy się pasztecikami. Paszteciki z kapustą i grzybami wcale nie są takie trudne do zrobienia. Wystarczy, że robiąc pierogi na Wigilię, zrobicie nadzienia trochę więcej i będziecie mieli połowę roboty mniej. Jednak jeśli macie w nosie pierogi a wstręt do lepienia pierogów jest tak wielki, że nawet nie podchodzicie to tego
ladykitchenKolejna tradycyjna potrawa wigilijna, która jest absolutnym hitem w moim domu to śledzie po kaszubsku. Zawsze przygotowane samodzielnie, według tego samego przepisu. Wystarczy zrobić je na dzień przed Wigilią, ale najsmaczniejsze są po dwóch, trzech dniach Pamiętajcie, że śledzie są mile widziane w dietach LCHF ponieważ zaliczają się do tłustych ryb. Poza tym mają sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru
Ola la LCHFPrzepis inspirowany kuchnią rosyjską. Filety śledziowe można spokojnie zamarynować już teraz, a w wigilię rano przygotować sos. Przed wieczerzą wystarczy ułożyć śledzie na talerzu, polać sosem i udekorować. Przepis lekko przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z wydawanego przed laty pisma kulinarnego „Smaki i Aromaty”.” Czytaj więcej
Wiem co jempierwszy w życiu - próba przed świętami i tak nam posmakowały, że od razu je zjedliśmy. Drugi raz robiłam już na święta i czekają w lodówce na Wigilię. Przepis powstał po przeglądnięciu internetu, książek kucharskich oraz mojej inwencji twórczej 😉 Składniki: 5-6 filetów śledziowych 1 szklanka mąki 2 jajka 500 ml maślanki olej do smażenia 2 cebule 3 łyżki
Kuchnia MagdaLenyteż jest u mnie w rodzinnie. Ja zawsze taki kompot gotuję i piją go ci, którym smakuje. Jedno jest pewne, że taki kompot jest zdrowy i poprawia trawienie. W Wigilię jest tego jedzenia sporo, więc bez obaw można zjeść do woli, popić kompotem i nie martwić się niestrawnością. Składniki: 100 g jabłek suszonych wędzonych kilka plasterków jabłek suszonych
Kuchnia u Krysi