zrobić. Przy dwójce dzieci ciągle uczę się, że nie wszystko musi być idealne, tak jak sobie zaplanowaliśmy. Te święta też nie będą idealne, nie będzie 12 potraw na wigilii. Nie dam rady wszystkiego perfekcyjnie przygotować. Trudno, najważniejsze, aby święta spędzić rodzinnie w pełnej miłości atmosferze. Z wiekiem coraz częściej dochodzę do wniosku, że to całe szaleństwo nie ma sensu
Pani domowaChyba trzeba to zmienić. Podsumowując naszą wizytę stwierdzam, że warto. To ogromny, zróżnicowany teren, a szklarnie są atrakcją nie tylko dla wielbicieli roślin. Ogród otwarty jest cały rok (poza Wigilią) i z pewnością ciekawie odwiedzić go w różnych miesiącach. I tradycyjne pytanie- jaka inspiracja dla nas? Tym razem roślinna- pluskwica. Miłość od pierwszego wejrzenia, na szczęście stosowana w zielarstwie
les mirabellesZawsze na wigilię galaretę robi mój tatuś, tym razem i ja chciałam spróbować. Wyszła super jestem z siebie dumna . Tym samym sposobem robiłam również drobiową, oczywiście zamiast ryby z dodatkiem mięsa z indyka i kurczaka. Na wywar : 2 średnie cebule 1 por 1/2 średniego selera 1 pietruszka 2 marchwie liść laurowy 2-3 ziarenka pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego
Mam apetyt na ...gotujemy tak przez około pół godziny, aby sos naszedł aromatami. Na koniec w małej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do sosu, gotujemy aż zgęstnieje. Podajemy na wigilii z ryżem ugotowanym na mleku. Kategoria: Deser Tagged: cukier , karmel , mąka ziemniaczana , woda , śliwki , śliwki suszone
Mam apetyt na ...jedzenia, ale też pasji do gotowania dla innych i urządzania domowych przyjęć. Po przeczytaniu “Pysznie…” sztuka ta będzie prostsza niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę, która ma doświadczenie w wydawaniu proszonych obiadów, ponieważ jest żoną dyplomaty. Będzie prosto i pysznie, z elementami kuchni
Ugotowane pozamiataneMakowiec na kruchym spodzie. Edyta Guhl. Według ludowych wierzeń mak, spożywany w wigilię Bożego Narodzenia, ma zapewnić nam sytość, zdrowie i powodzenie w Nowym Roku. Mak jest symbolem płodności i urodzaju. Już Hippokrates polecał go jako doskonały środek nasenny. Stosowały go nasze babki, które moczyły szmatkę w wywarze z maku, dawały niemowlęciu do ust i szły do pracy na polu
dolcevitainmykitchenwagą z bardzo prostej przyczyny – nie przejadam się. Zjadam tyle, żeby zaspokoić głód, a gdy już po prostu nie mogę, nie wciskam na siłę, bo muszę, bo święta. W Wigilię zawsze, absolutnie zawsze kosztuję (! – słowo klucz) wszystkich 12 tradycyjnych potraw, ale nigdy nie obżeram się pod przysłowiowy korek. Oczywistym jest, że podczas rodzinnego biesiadowania zjada się trochę więcej, niż zwykle
Kate's Kitchensernik chciałam upiec już na Wigilię, ale w planach przeszkodziła mi choroba. Teraz nadrabiam zaległości. Małż zjadł dwa kawałki i mówi, że pyszny. Ja też potwierdzam – to zdecydowanie najlepszy sernik pod słońcem. Puszty, równo się wypieka, nie pęka i bosko smakuje. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki z moimi małymi modyfikacjami. Muszę się przyznać, że to mój pierwszy sernik
Szybko Tanio SmacznieKarp nie zawsze był rybą na Wigilię. I choć teraz stał się wręcz kultową rybą, na stołach Polaków masowo zagościł w czasach PRL. Jedni go lubią, inni nie specjalnie, ale chyba każdy skubnie kawałek ryby podczas kolacji:) W moim rodzinnym domu nie było tradycji przyrządzania dań z karpia. Teraz więc odkrywam jego smak i i różnorodność sposobów przygotowania. Najprostszym sposobem
Obiad gotowyjedną całość. Ogórek i szczypiorek dodają kontrastu, śledź z kolei przyjemnie słonawego posmaku. Fajnie wprowadzić w ten sposób śledzia do codziennego jadłospisu, nie tylko w minioną niedawno Wigilię :) Składniki na 1 średnia miskę: 2 płaty filetów śledziowych typu matias 1 jajko - duże; ugotować na twardo 2 ogórki kiszone - duże 1 czerwona cebula - średnia 1/2 pęczka szczypiorku - małego 1-2 łyżeczki
Grunt to przepis!piątek dzień przed Wigilią zapukał wieczorem do mych drzwi kurier. Byłam trochę zdziwiona bo nic nie zamawiałam, a prezenty doręczono na czas. Na IG i FB co prawda widziałam zdjęcia innych ambasadorek z informacją, że oczekują paczki od #LePetitMarseillais. Szybko zalogowałam się na swój profil i takiej informacji nie znalazłam. Pomyślałam, że przegapiłam zapewne etap zgłaszania się do kolejnej
ClauditteMissCookingsamego rana, bo kończę go mleczną zupą migdałową, która kiedyś była daniem świątecznym, ale teraz chociaż jest pyszna, została zdegradowana do śniadaniówki. Tymczasem jeszcze Julian Ursyn Niemcewicz opisując Wigilia Bożego Narodzenia w swoich czasach pisał, że tego dnia ulubionymi zupami Polaków są migdałowa z rodzynkami, barszcz z uszkami, grzybowa i zupa z siemienia słodzona miodem. Zupę z siemienia jedli
Ugotowane pozamiatanePrzyznam się szczerze, że pierwszy raz przyrządzałam tołpygę. Jak co roku, przed wigilią, mąż pojechał do zaprzyjaźnionego właściciela stawu, aby kupić karpia. Wrócił z pięknym karpiem, ale również z bardzo dorodna tołpygą. W całości ważyła 3 kg. Oprócz tego, że obie ryby były wypatroszone, to dodatkowo z tołpygi ściągnięta była skóra. Do dziś nie wiem w jakim celu
Kulinarne przemysleniakażde święta czy Bożego Narodzenia czy Wielkanocne przygotowuje się galaretę wieprzową. Wiadomo jednak że konsumujemy ją w Boże narodzenie lub Szczepana, w Wigilię pomimo że post zniesiony jemy typowo postne potrawy. Taka galareta gotowana jest na golonce wieprzowej z dodatkiem warzyw, głownie marchewki, czosnku i zielonego groszku. Pisząc dla Was ten przepis wierzcie mi że sama zrobiłam się głodna
Życie zaczyna się w kuchni