Cześć Nadchodzące święta to nie tylko Wigilia i postne potrawy. Dlatego też przychodzę do Was z przepisem na pyszną przystawkę, którą możecie podać na świąteczne śniadanie lub kolację lub w Sylwestra. Za rybą w galarecie nie przepadam. Uwielbiam za to wszystkie inne galarety. Jedną z moich ulubionych jest właśnie schab w galarecie. Schab w galarecie Przygotuj garnek, głębszy półmisek, łyżkę
blog.moje-pasje.infobardzo prosty do zrobienia. To sernik z wiaderka, na dużą blachę, z budyniem i makiem. Jest bardzo kolorowy i ślicznie się prezentuje. Ten sernik szczególnie polecam jako ciasto na Wigilię i Święta
AniaGotuje.plŚledź – ryba, która w karnawale króluje na naszych stołach. Nie może go zabraknąć także na świątecznym stole. U nas w Wigilię, tradycyjnie podaje się go w śmietanie Natomiast na świątecznym stole panuje już dowolność- zazwyczaj jest śledzik pod pierzynką lub tatar ze śledzia. Składniki: 6 płatów śledziowych, solonych 2 ogórki kiszone 12 marynowanych grzybków 1 cebula czerwona
Kasia i jej kobiecy światpiekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą. Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta na pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile
Kuchnia MagdaLenyblogu znowu zupa. Gdy ją przyrządzałam mój mąż stwierdził, że czuć już święta, a gdy jej spróbował to oznajmił, że w tym roku na Wigilię prosi właśnie o tą zupę. Do świąt jest jeszcze chwila więc i Wy zdążycie przetestować ową zupę, kto wie może w tym roku znajdzie się również na Waszym stole. Zupa niby zwyczajna, bo żadnych
Przysmaki KarolkiRosji i na Ukrainie, a w Polsce najczęściej spotyka się ją na Podlasiu. Moja rodzina za nią wprost przepada i jest obowiązkowym punktem każdych większych, rodzinnych spotkań. W Wigilię zaczynamy nią dzień – rano obchodzimy imieniny mamy i nigdy nie może jej zabraknąć. Do sałatki warto użyć dobrej jakości majonezu – przekłada się nim każdą warstwę i jest tutaj kluczowy
Poezja smakuWigilijny bigos - kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym, to danie, które najbardziej kojarzy mi się z Wigilią. Intensywny zapach suszonych grzybów pachnących lasem, kapusty i grochu roznosi się w ten ważny dzień, bardziej niż zapach wypieków czy innych potraw świątecznych. Nie może go zabraknąć. Z utęsknieniem odliczam już dni, nie mogąc się doczekać rodzinnej atmosfery, dzieci wypatrujących Świętego
Poezja Smaków - blog kulinarnyczułam całą magię tych świąt był... umiar. Tak, dokładnie. Umiar w przygotowaniach (no kto tam widział już w listopadzie stawiać choinkę). Czekało się z radością na ten magiczny czas Wigilii i świąt, kiedy to następował radosny koniec tych wyczekiwań. A teraz? Święta w październiku? Nie ma problemu - wystarczy zajrzeć do byle jakiego supermarketu... W tym całym świątecznych ferworze
My simple kitchenŁososiowe śledzie są delikatne w smaku, charakteru nadają im ziarenka czerwonego pieprzu, które po przegryzieniu wyostrzają łagodną rybę. Śledzie, cebula, odrobina oliwy i czerwony pieprz
Rusty Forkpomocników (nie ma to jak dobra motywacja). Dzięki temu będziemy mieć coś pysznego w nagrodę za ciężką pracę i unikniemy pokusy, żeby zjeść wszystkie pierogi przygotowane na Wigilię, zamiast je zamrozić jak planowaliśmy. Dziś nadzieniem do raviolo będzie ser z kaszą gryczaną i szczypiorkiem. Składniki na każdą porcję: ciasto jak na pierogi – 2 duże kółka wycięte miseczką lub dużym
Ugotowane pozamiatanetniemy rulony do końca na nasze paszteciki-poduszeczki. Takie paszteciki sprawdzą się również jako dodatek do wigilijnego barszczu. Można je zrobić już na początku grudnia i zamrozić, a w Wigilię pozostaje je wyjąć z zamrażarki i odświeżyć w piekarniku przed podaniem. Ja tak robię, bo paszteciki nic nie tracą na smaku, a zyskujemy cenny w tym gorącym okresie czas
Mieszam w Garnkupiernik należy do tych świątecznych ciast, które spokojnie możecie przygotować sobie nieco wcześniej rezerwując czas przed samą wigilią na jakieś przyjemności (pakowanie prezentów? :) ). Przykryty może stać w chłodnym miejscu do 3 dni, a obowiązkowo powinnien odstać przynajmniej noc po zrobieniu, żeby wszystkie aromaty się połączyły, a śliwkowe powidła nieco wsiąkły w ciasto – wtedy smakuje najlepiej! Mój piernik piekłam
Ciastkozercybarszcz czerwony z pieczonych buraków gotuję na rosole jarzynowym, przez co jest naprawdę bardzo, bardzo pyszny o zdecydowanym przyjemnym smaku. Barszczyk należy zacząć przygotowywać minimum jeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już na początku grudnia, zagotować w słoikach i tylko wyjąć w odpowiednim momencie (sprawdzone). Barszczyk jest postny - wigilijny, na bulionie jarzynowym, jednak jeżeli najdzie Was ochota
Poezja Smaków - blog kulinarnyaczkolwiek myślę, że smakuje wyśmienicie. Delikatny, miękki i kruchy zarazem, przesmaczny ze względu na dodatek masy orzechowej w formie pasty do przełożenia. Glazurowany piękną polewą czekoladową. Przygotuję go na wigilię! Składniki (forma keksowa duża): 250 gram mąki żytniej 125 gram miodu 125 gram masła łyżeczka sody łyżeczka cynamonu łyżka korzennej przyprawy 1/3 szklanki miodu
Mango Papajazostały polane. Wiem, że to składniki trudno dostępne, ale warto wybrać się na ich poszukiwanie, by spróbować smaku tych pysznych pierogów Jeżeli nie uda Wam się przygotować ich przed wigilią, zróbcie je innym razem, a nie pożałujecie – jestem tego pewna. Pamiętajcie też, że kimchi należy przygotować minimum kilka dni przed przygotowywaniem pierogów. Przepis na czarne pierogi z karpiem
Kuchnia Bazylii