Śledzie na Wigilii to pozycja obowiązkowa. Dzisiejsza propozycja na podanie ich w musztardzie była strzałem w dziesiątkę- jedne z lepszych jak nie najlepsze jakie jadłam. Składniki: 4 płaty śledzia 2 łyżki majonezu łyżka śmietany łyżka musztardy kremskiej 1 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej łyżeczka miodu szczypta soli i białego pieprzu pół pęczku koperku Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie min. godzinę
Lena Gotujesię rzetelny, więc postanowiłam spróbować. Nie żałuję. Śledzie wyszły pyszne, wystarczająco doprawione. Uwielbiam takie dania z ryb szczególnie na święta. Można je przygotować wcześniej zaoszczędzając czas w dzień Wigilii. To moja ostatnia propozycja w tym roku na wigilijny stół. A teraz lecę zajrzeć jeszcze do makowca, który siedzi w piekarniku Śledzie w zalewie pomidorowej 1 kg świeżych śledzi 1 słoiczek
Pieguskowa Kuchniastaropolski posmakował mi tak bardzo, że postanowiłam go przygotować jeszcze przed Świętami. Najfajniejsze jest w nim to, że możecie go upiec już teraz, a na 2-3 dni przed Wigilią przełożyć powidłami i udekorować masą marcepanową i polewą czekoladową. Przetestowałam i w ten sposób przygotowany piernik jest doskonale skruszały, wilgotny i aromatyczny. Szczerze polecam! Nie pożałujecie:). PIERNIK STAROPOLSKI /keksówka
Pieguskowa KuchniaSkładniki: Naleśniki: 1 litr mleka; 2 jaja; 3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka białego cukru; 1 płaska łyżeczka soli; Olej do smażenia. Farsz: 1 duża
Gospodyni MiejskaWiadomym jest, że Wigilia nie może istnieć bez uszek, a Wielkanoc nie będzie Wielkanocą bez…. jajek… a do jajek najlepiej pasuje co?…. Oczywiście CHRZAN!!! Chrzan jest dodatkiem bez którego nie wyobrażam siebie świąt Wielkanocnych. I to nie taki kupiony w sklepie, tylko zrobiony własnoręcznie;) Bardzo ostry, doprawiony śmietaną z jajkami lub pyszną wędlinką. Uwielbiam go! Chrzan Składniki: (około
PatiGotujewiec jeśli jeszcze go nie przygotowaliście to dzisiaj jest ostatni moment. Przepis na zakwas pochodzi od mojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie! Tak jak Wigilia kojarzy mi się głównie z barszczem czerwonym, tak tradycyjnie w Wielkanoc na obiad musi być prawdziwy, domowy żurek w chlebie w towarzystwie białej kiełbaski i jajka. Tradycyjny zakwas na żurek Składniki
PatiGotujePrzygotowania do Świąt zazwyczaj wyglądają tak: najpierw wydaje nam się, że mamy jeszcze mnóstwo czasu, aż przychodzi moment w którym nagle zaczyna się on gwałtownie kurczyć. Kilka dni przed Wigilią wpadamy w panikę. Wtedy robimy przedświąteczne porządki, w pośpiechu kupujemy prezenty, zaczynamy gotować i często brakuje czasu, aby jeszcze coś upiec. Dla tych, którzy do tej pory nie zdecydowali się
Fitsweet.meodpowiedziałam z nutką zawodu w głosie. Pewnie las ją zasłonił…Nie martw się! – troskliwie położył mi dłoń na ramieniu i przytulił do siebie. Czy to znaczy, że wigilia nie będzie prawdziwa? A ja nie znajdę niczego dla siebie pod choinką? – popatrzyłam wtedy na niego swoimi 6-letnimi smutnymi oczami, a on roześmiał się serdecznie. Będzie prawdziwa
Raj dla Podniebieniazaproszenie Amber, w piekarni Majowej upiekłam ten pyszny chleb, który jak dla mnie może być również ciastem :) taka chałka. Struan - to słodki chleb szkocki wypiekany w wigilię św. Michała Archanioła. wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina) Składniki : 680 g mąki pszennej chlebowej, u mnie typ 750 45 g polenty 30 g płatków owsianych 15 g otrębów pszennych
Proste PotrawyStruan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany w wigilię święta Michała Archanioła. Amber wypatrzyła go na blogu Marcina – ( klik! ). Wybierając go do majowej piekarni idealnie wpasowała się w moje preferencje, bo zamierzałam upiec ten chleb po powrocie z majowego urlopu 😊 Marcin opracował wersję na zakwasie i właśnie taką upiekłam. Początkowo myślałam, że chleb będzie słodki i przez dodatek masła
Weekendy w domu i ogrodziebędzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi
Ugotowane pozamiatanejestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii
Ugotowane pozamiataneBARSZCZ CZERWONY Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny. Podajemy go do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem. SKŁADNIKI: 4 buraki (około 1 kg lub więcej) cebula
Moja Książka Kucharska