jabłko starte w środku placka Dzisiaj ostatnie przygotowania do świat :o W domu co chwila ktoś coś sprząta, gotuje, czegoś szuka...Trzeba zapiąć wszystko na ostatni guzik, mimo, że Wigilię spędzimy w skromnym - 3 osobowym gronie :) Jedziemy jeszcze z mamą na zakupy żeby uzupełnić potrzebne składniki do świątecznych potraw, a także kupić ostatnie prezenty :D Nie mogę doczekać się jutra
breakfast of dreamsmnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie grzyby
e-PrzepisyKulinarneOdliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta
Grunt to przepis!tego co nam wiadomo nie ma szans na śnieg w Boże Narodzenie,a wielka szkoda.Tęsknie za wigilią w śniegu,za lepieniem bałwana.Dlatego odwiedzając moje rodzinne miasto w weekend postanowiłam razem z siostrzenicą wyczarować takie oto bałwany.Podobają się Wam? Może i Wy takie zrobicie? Składniki: 27 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 20 dag masła
Niespełnione zdolności kulinarnestole zawsze w dniu Wigilii . Śledź z cebulką skropiony octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci. Składniki: matias solony 6 płatów cebula 3 szt ocet do skropienia cebuli pieprz ziołowy olej do zakrycia śledzia Wykonanie: Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno
Różowa kuchniaKutia bożonarodzeniowa to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Nie we wszystkich domach praktykuje się jej podawanie, jednak tam, gdzie tradycja przetrwała, kutia jest najważniejszym deserem na Wigilii. Zwyczaj podawania kutii dotarł do nas z Kresów – taką kutię właśnie prezentuję. Na pszenicy, z dużą ilością miodu i bakalii. Ja kutię wzbogacam dodatkowo domową, kandyzowaną skórką z pomarańczy i ziarenkami
Poezja smakubyć makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 125 ml mleka 30 g drożdży świeżych 2 żółtka 80 g cukru
Ala piecze i gotujekleisty i chyba nie muszę już dodawać, że do grzybów dobrze dodać odrobinę oliwy truflowej Każdą pieczarkę wypełnij kaszą. Ja tak przygotowanie pieczarki zawinęłam w folię, a w dzień wigilii (pół godziny przed podaniem) posypię je delikatnie wegańskim parmezanem i podpiekę w piekarniku w temp. 180 C około 10-15 minut. Smacznego
greenscarflokalne (i nie tylko) jedzenie, trunki, rękodzieło, świąteczne ozdoby, pamiątki, kosmetyki i biżuterię. Podczas weekendów na gości czekały dodatkowe atrakcje, np. pokazy pakowania prezentów lub przygotowania świątecznych ozdób oraz Wigilia Miejska. Organizatorzy zapowiadają, że jarmark będzie wydarzeniem cyklicznym. Opracowano na podstawie: jarmark . czekoladowe narzędzia, ciekawy pomysł na prezent :) Soy and pepper stew with Protein steak The stew is very satiating
Qlinarnie i QlinarnieŚwięta już lada chwila pora poza Wigilią pomyśleć o całej reszcie!Postanowiłam zrobić pyszny aromatyczny schab - super przekąska i bardzo dobry dodatek do kanapek!Pamiętacie mam nadzieję mój schab na zimno, trochę go zmodyfikowałam, bardziej zapachniał ziołami i smak zadziwia! Nadszedł świąteczny czas... SKŁADNIKI: 1kg. schabu 1/4 szkl. soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku roztartego
Kuchnia BeatyKluski z makiem – wigilijny przepis Kluski z makiem – to danie wigilijne, ale u nas na stole nie gościły .. zaczęły gościć od
Kuchnia na wzgórzudzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest on spłukiwany, a następnie obkładany plastrami cytryny. Następnie mrożę go i wyjmuję z zamrażarki dzień przed Wigilią, a dokładnie wieczór przed wieczerzą wigilijną. Karp pomału rozmraża się, abym mogła się nim zająć w wigilijne popołudnie. Co dokładnie wtedy z nim robię? ;-) I przede wszystkim, z czym
WielopokoleniowoWigilię klasową zrobiłam pierniki przełożone czekośliwką i marcepanem. Robiąc pierniki, korzystamy z mamą z dwóch przepisów. Naszym ulubionym piernikiem jest piernik staropolski. Ten też jest pyszny i ma bardzo ważną zaletę, można go zrobić szybko i od razu jest miękki. Z tej ilości składników można zrobić 2 duże podłużne pierniki. Lub tak jak my robiłyśmy z mamą
Lili w kuchnikakaowa owsianka ze startą pietruszką (w środku) i nerkowcami~ Ostatni dzień w szkole ♥ I to w dodatku bardzo luźny - mamy tylko trzy pierwsze lekcje, a potem klasową Wigilię, na którą wczoraj piekłam wegański piernik ♥ :) Prezenty dla rodziców też już mam prawie gotowe, jedna partia uszek w zamrażarce, ale przed nami i tak jeszcze sporo przygotowań
breakfast of dreamswszystkie kawałki ryby, garnek z nimi wstawiam do nagrzanego piekarnika i opiekają się tam bez przykrycia, w temp.180-200, jeszcze kilka minut, na termoobiegu. Na drugi dzień ryby pozostające z Wigilii odgrzewam również w piekarniku, są nadal jak świeżo smażone. Smacznego
Smaczne Zdrowe