sprawia, że przyroda budzi się do życia. Według wierzeń, kapusta miała zapewnić siły witalne. Natomiast grzyby miały być łącznikiem ze światem zmarłych. Były podstawowym składnikiem obrzędów magicznych. Podawane podczas Wigilii potrawy z grzybami miały zapewnić szczęście i dostatek. Każdy dom, każda gospodyni ma swój jedyny i właściwy sposób na każdą potrawę wigilijną. Ja pokażę wam sposób mojej babci. Twierdziła
ladykitchennastępnie zawijamy na palca robiąc pierścionek. I tak bez końca :D Powodzenia! :) PS. Moje uszka przed gotowaniem zamroziłam - najpierw jeden obok drugiego, a następnie przesypałam do woreczków. W Wigilię wystarczy je wyjąć i ugotować (2-3 minuty) :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!danie niespodzianka, gdyż powiem szczerze, takiej wersji i takiego smaku się nie spodziewałam! Wersja lekka, mega zdrowa, ale przede wszystkim niesamowicie pyszna! Byl to eksperyment...wyszło pysznie , a w wigilię będzie powtórka! Dla miłośników czekolady i bakalii...niebo w gębie! Składniki wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel Makarony Polskie biała czekolada lub gotowa biała polewa czekoladowa olej kokosowy nierafinowany extra
Z Kuchni Do Kuchnimasłem orzechowym gotowana rano, na chęć tego "budyniowego" mleka które się tworzy przy okazji .. no i nie mogłam też tych klasycznych dodatków pominąć :) dzisiaj po lekcjach jeszcze wigilia klasowa, szkoda, że nie w trakcie, no, ale ostatnia
More food, love and dreamsDzisiaj na blogu mój pomysł na śledzie w bardziej słodkim wydaniu. Zapewne bardziej przypadnie do gustu kobietom. Bo choć śledzi nie jemy na wigilię, to już na święta, Sylwestra lub Nowy Rok śledzie muszą być! Składniki: 4 marynowane filety śledziowe 2 połówki brzoskwiń z puszki 3 jajka 2/3 szklanki marynowanego selera 4 płaty marynowanej papryki 2 łyżki majonezu 3 łyżki
Czerwień i błękitulubione wytrawne winko... I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały ! Bez mrugnięcia okiem. To wyjątkowy chleb. Posmarowany, jeszcze ciepły, olejem kokosowym robi niesamowite wrażenie. U mnie zagości w Wigilię. Bo chcę aby te Święta były NATURALNIE ZDROWE
Z Kuchni Do KuchniBoże Narodzenie nie może się rozpocząć. Wigilijny barszcz z uszkami Wigilijny barszcz z uszkami – specjalnie przygotowany czerwony barszcz z postnymi uszkami, będący tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia. Barszcz wigilijny różni się od tej samej zupy przygotowywanej w ciągu roku (np. barszczu wielkanocnego). Składniki: 1 1/2 l wody 1 l kwasu burakowego 25 dkg włoszczyzny
Gotowanie-ukogórków i konserwowej papryki. Tytułowa ryba z Japonią ma tyle samo wspólnego, co jej koleżanka – ryba po grecku – z Grecją. Mniejsza o nazwę. Ryba jest idealna na Wigilię – można ją przygotować wcześniej, ponieważ podaje się ją na zimno, a gdy „smaki się przegryzą” jest jeszcze lepsza. To hit stołu – proste składniki, proste smaki, smakowita
Poezja smakuLada chwila nadejdą Święta Bożego Narodzenia, a grudzień to miesiąc, w którym odbywają się Wigilie w rożnych miejscach, byśmy mogli się podzielić opłatkiem i życzyć sobie nawzajem Wszystkiego Co Najlepsze nie tylko w rodzinnym gronie. Tak też było i u mnie. W naszym klubie w grupie plastycznej "Impresja" także odbyło się spotkanie wigilijne. I na to spotkanie przygotowałam
Moje Pyszne Siódme NieboPierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis Pierogi z suską sechlońską – przepis na pierogi, które dzisiaj serwowałam na krzeszowickim Rynku wraz z Berniką
Kuchnia na wzgórzumożna nie osiągnąć pożądanej delikatności. Jak każda potrawa z kiszoną kapustą, kapusta z grochem zyskuje na smaku z każdym odgrzaniem. Dobrze jest więc zrobić ją trzy dni przed Wigilią. Potrzebujemy 1,5 kg kiszonej kapusty 0,7 kg łuskanego grochu 2 marchewki 4 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziaren czarnego pieprzu dwie duże cebule sól, pieprz kminek Kapustę płuczemy
ladykitchenMoja ukochana świąteczna sałatka według przepisu mojej Mamy, którą zajadamy się we wszystkie święta, nie tylko w Wigilię. Bardzo prosta i przepyszna, im dłużej stoi w lodówce tym lepiej, wtedy wszystkie smaki idealnie się przegryzją. Sałatka jest bardzo kolorowa i pięknie prezentuje się na półmisku. Idealna również na wszelkie imprezy okolicznościowe. Bardzo Wam ją polecam! SKŁADNIKI: 6-8 płatów śledziowych
Słodko-Słony Świat IlonySuszenie nie jest trudne - jest wręcz bardzo przyjemne, ponieważ zapach unosi się po domu cały czas. Metod na suszenie jest też kilka i naprawdę warto minimum dwa dni przed Wigilią Bożego Narodzenia się za to zabrać, wprowadzimy dzięki temu już bardzo świąteczny nastrój. Pomarańcze przed suszeniem wyszorować - zwłaszcza jeżeli mamy w domu małe pociechy które mogą zakradać się po takie
Poezja Smaków - blog kulinarnyPewnie nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa
Smaki Ewywinnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego w Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże
Poezja smaku