Święta bez rybki to nie święta Dzisiaj przepis na pyszną rybę po grecku ! Kto nigdy nie jadł niech żałuje i szybciutko nadrabia zaległości Składniki/ok. 6porcji
I LOVE LIFEjakiś pomysł przypadnie do gustu;) I oczywiście nie może zabraknąć aromatycznego wigilijnego kompotu z suszu. Żeby był esencjonalny i pełny smaku, warto ugotować go dzień wcześniej albo rano w Wigilię. Kompot wigilijny z suszu Składniki: 100g suszonych jabłek 100g suszonych śliwek z pestką 100g rodzynków 100g suszonych gruszek 0,5 szklanki suszonej aronii 1 pomarańcza 1 mała cytryna kawałek cynamonu
Obiad gotowyroku nie wiem czy oprócz smażonego, cokolwiek innego wymyślę, gdyż mamy epidemię grypy i niestety nie pałam obecnie miłością do kuchni . Raczej do łazienki ;( Cóż czasem tak bywa . Wigilia nadciąga więc będę musiała się zwlec żeby coś upichcić , tradycji musi stać się za dość bez względu na wszystko . Ta wersja karpia była na tyle smaczna ,że może powtórzę
Ogrodnik w podróżysmakoszy kociołek smaków oferuje różnorodność więc zapraszam do sklepu Miałam przyjemność wypróbować zioła i przyprawy,potrawy wyszły pyszne. Flaczki będą na drugi dzień świąt oraz ryba w zalewie na Wigilie. Użyłam listek laurowy, ziele angielskie,majeranek. Przyprawy rewelacyjne , moje potrawy smakują wyśmienicie .Zostawiam wam pyszne fotki ,przepisy muszą poczekać bo zawalona jestem jedzonkiem i przygotowaniami do świąt
Różowa kuchniapomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie wygląda dlatego sprawdzi się także na różnego rodzaju uroczystościach, Wigilii, Sylwestrze itp. Składniki – śledzie w czerwonej kapuście: 400 g (4 średnie płaty śledziowe matiasy) 100 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub oleju lnianego lub/i oleju z awokado
Ola la LCHFżur na zakwasie żytnio-owsianym, którego bazę stanowi wywar na boczku lub żeberkach, a sam żur zabiela się śmietaną i dodaje do niego swojską kiełbasę, boczek i szynkę. Podczas Wigilii podaje się tam żur postny, przygotowany na wywarze z warzyw, a zamiast wędlin, do barszczu dodaje się suszone grzyby. Żur ma lekko kwaśny smak, a aromatu dodają mu czosnek
Trzeci talerzCzysty, rubinowy barszcz wigilijny, który robi się sam. Do tego uszka z miękkiego cista bez jajek, które, jak to uszka, wymagają trochę pracy. Duet doskonały. Polecamy
Niedzielny kucharzKompot z suszu kojarzy mi się ze świętami, a jeszcze bardziej dzieciństwem. Nie wyobrażam sobie bez niego wigilii Bożego Narodzenia. Uwielbiam kiedy jest dobrze schłodzony. Gorącego nie lubię. Jeżeli nigdy jeszcze nie robiliście kompotu, zachęcam spróbować, jednak nie daję gwarancji, że posmakuje każdemu, bo jest dość specyficzny. Ci, którzy tak jak ja, kompot z suszu kojarzą z dzieciństwem, będą zachwyceni
Kuchnia Bazyliipogaństwa. Dzień 25 grudnia w kalendarzu słowiańskim był pierwszym dniem nowego roku, 24 grudnia z kolei w świecie pogańskim obchodzono święto zmarłych, które jednoczenie było ostatnim dniem roku i wigilią zimowego przesilania. Saturnalia, Laternalia… Co ciekawe starożytni Rzymianie również świętowali w podobnym okresie czasu, a zaczynali od obchodów tzw. Saturnaliów, które zaczynały się 17 grudnia i trwały dobrych kilka
Kate's KitchenŚwięta coraz bliżej, a ty ciągle nie nastawiłeś buraków na zakwas? Spokojnie, jeszcze przed Wigilią będziesz miał cały słój wspaniałej esencji do przygotowania najlepszego barszczu na świecie. Mamy dla was kilka sprawdzonych sposobów na przyśpieszenie procesu fermentacji. Potrzebujesz: dobrej jakości buraki, najlepiej małe, czosnek (kupujemy polski w warzywniaku), sól, liście laurowe, ziele angielskie, duży słój lub naczynie kamionkowe – (stalowe
Kulinarna Polskakojarzy się z Wigilia z wykluczeniem karpia czy zupy grzybowej? Kluski z makiem to znane i lubiane danie wigilijne. U męża kluski z makiem zawsze były podawane klasycznie... z masą makową bakaliową. U ans w domu były zazwyczaj 3 wersje ponieważ ja nie lubię rodzynek, ciotka preferuje klasycznie a kuzynka wolałaby bez rodzynek i żurawiny. Musze powiedzieć, że kluski
Kuchnia w oparachiernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi to jest przepis dla tych, co mają dwie lewe ręce do pieczenia, albo zostają powiadomieni dzień przed Wigilią, że cała rodzina się do nich zjeżdża na Święta. ;) Ten bardzo prosty w przygotowaniu deser można zrobić w kilka chwil. Piernikowe tiramisu nawiązuje do klasycznego włoskiego deseru, jednak zamiast biszkoptów użyłem holenderskich ciastek korzennych Speculaas
Food SquareRyby to nieodłączny element polskiej Wigilii, która tradycyjnie jest postna. W tym dniu w każdym domu na stole pojawi się śledź. Dzisiaj przepis dla wszystkich, którzy ponad wszystko cenią tradycję, ale pośród kalorycznych świątecznych dań poszukują czegoś lżejszego. Podstawą jest dobry śledź, mięsity, konkretny i dobry jogurt grecki, bez dodatków. Cebulkę przed dodaniem zawsze wygniatamy z solą. Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!