wigilia - 5847 przepisów (strona:100/390)

Kompot z suszu 129

Kompot z suszu kojarzy mi się ze świętami, a jeszcze bardziej dzieciństwem. Nie wyobrażam sobie bez niego wigilii Bożego Narodzenia. Uwielbiam kiedy jest dobrze schłodzony. Gorącego nie lubię. Jeżeli nigdy jeszcze nie robiliście kompotu, zachęcam spróbować, jednak nie daję gwarancji, że posmakuje każdemu, bo jest dość specyficzny. Ci, którzy tak jak ja, kompot z suszu kojarzą z dzieciństwem, będą zachwyceni

Kuchnia Bazylii
Boże Narodzenie – wierzenia i tradycje 134

pogaństwa. Dzień 25 grudnia w kalendarzu słowiańskim był pierwszym dniem nowego roku, 24 grudnia z kolei w świecie pogańskim obchodzono święto zmarłych, które jednoczenie było ostatnim dniem roku i wigilią zimowego przesilania. Saturnalia, Laternalia… Co ciekawe starożytni Rzymianie również świętowali w podobnym okresie czasu, a zaczynali od obchodów tzw. Saturnaliów, które zaczynały się 17 grudnia i trwały dobrych kilka

Kate's Kitchen
Przyśpieszony zakwas z buraków na barszcz. Zdążysz przed świętami! 150

Święta coraz bliżej, a ty ciągle nie nastawiłeś buraków na zakwas? Spokojnie, jeszcze przed Wigilią będziesz miał cały słój wspaniałej esencji do przygotowania najlepszego barszczu na świecie. Mamy dla was kilka sprawdzonych sposobów na przyśpieszenie procesu fermentacji. Potrzebujesz: dobrej jakości buraki, najlepiej małe, czosnek (kupujemy polski w warzywniaku), sól, liście laurowe, ziele angielskie, duży słój lub naczynie kamionkowe – (stalowe

Kulinarna Polska
WIGILIJNE MAKIEŁKI CZYLI KLUSKI Z MAKIEM 127

kojarzy się z Wigilia z wykluczeniem karpia czy zupy grzybowej? Kluski z makiem to znane i lubiane danie wigilijne. U męża kluski z makiem zawsze były podawane klasycznie... z masą makową bakaliową. U ans w domu były zazwyczaj 3 wersje ponieważ ja nie lubię rodzynek, ciotka preferuje klasycznie a kuzynka wolałaby bez rodzynek i żurawiny. Musze powiedzieć, że kluski

Kuchnia w oparach
Piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi 179

iernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi to jest przepis dla tych, co mają dwie lewe ręce do pieczenia, albo zostają powiadomieni dzień przed Wigilią, że cała rodzina się do nich zjeżdża na Święta. ;) Ten bardzo prosty w przygotowaniu deser można zrobić w kilka chwil. Piernikowe tiramisu nawiązuje do klasycznego włoskiego deseru, jednak zamiast biszkoptów użyłem holenderskich ciastek korzennych  Speculaas

Food Square
Doskonały śledź w sosie jogurtowym - fit - ulubiony 298

Ryby to nieodłączny element polskiej Wigilii, która tradycyjnie jest postna. W tym dniu w każdym domu na stole pojawi się śledź. Dzisiaj przepis dla wszystkich, którzy ponad wszystko cenią tradycję, ale pośród kalorycznych świątecznych dań poszukują czegoś lżejszego. Podstawą jest dobry śledź, mięsity, konkretny i dobry jogurt grecki, bez dodatków. Cebulkę przed dodaniem zawsze wygniatamy z solą. Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ŚLEDZIE KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 133

przepis na śledzie korzenne. Nie każdy lubi takie połączenie, ale amatorzy śledzi i przyprawy piernikowej uwielbiają tę wersję. Proste i szybkie w przygotowaniu śledzie korzenne świetnie sprawdzą się na Wigilię, ale i na inne uroczystości. Śledzie korzenne pachnące cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami stają co roku na naszym wigilijnym stole obok tych z cebulą, po kaszubsku, curry czy pod tłustą

Ola la LCHF
ŚWIATECZNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I MAKARONEM 123

Święta to nie tylko Wigilia, ale też 2 dni Bożego Narodzenia. Wtedy do karpi czy ryby po grecku dochodzą inne sałatki czy dania. Jedną z moich propozycji jest przygotowanie świątecznej sałatki z tuńczykiem. Sałatkę robi się bardzo szybko więc gospodynie będą zadowolone.  Składniki: 1 szklanka makaronu Arc Pol kółeczka 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1 puszka tuńczyka w oleju

Kuchnia w oparach
Babka świąteczna bezglutenowa po prostu przepyszna 120

Wigilii zostało równo 7 dni, macie już zaplanowane wszystkie wypieki? U nas ze słodkości na pewno pojawi się TEN makowiec, TEN piernik i babka świąteczna z dzisiejszego przepisu – to chyba powinno starczyć Wczoraj spadło odrobinę śniegu i dla dzieciaków to była mega frajda. Wybraliśmy się na chwilę na spacer, ale niestety obiecanej wojny na śnieżki nie udało się

PaleoLife
Zakwas z buraków 163

Pachnący, intensywny w kolorze, niezbędny do świątecznego barszczyku - zakwas z buraków. Zróbcie tydzień przed Wigilią i dodajcie do barszczu. Wzmocni kolor, smak i zapach. Składniki: 1 kg buraków 6 ząbków czosnku 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 25 ziaren pieprzu czarnego 3 płaskie łyżeczki soli 1,5 litra przegotowanej wody Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki

Smak mojego domu
Śledź w orzechach wg Lidzi 164

kilku godzinach bosko się przegryza ze lekko słodką pierzynką i wyrazistym porem - ma przepyszny smak. Genialne w swojej prostocie. Sprawdźcie i przekonajcie się, że to prawdziwy pewniak na Wigilię i nie tylko

Kuchnia po mojemu
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka 175

naszych stołach już od 200 lat. W swojej pierwotnej wersji farsz na gołąbki przygotowywany był z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ponieważ było to danie bezmięsne, często podawano je podczas wigilii Bożego Narodzenia. Można domniemywać, że z tą tradycją wiąże się również ich nazwa. W kulturze słowiańskiej bowiem potrawom podawanym na szczególne okoliczności często nadawano nazwy zwierząt. Gołąbki, na które dzisiaj

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania