Czerwony barszcz z postnymi uszkami , który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole. Składniki: 1,2kg buraków 80g suszonych leśnych grzybów 1 ząbek czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 pora 150g selera 4 liście laurowe 3 łyżki majeranku 10 ziarenek czarnego pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego
Szalona Kuchnia Ewelinypuchate i drożdżowe paszteciki wprost proszą się aby stać się nieodłącznym towarzyszem gorącego barszczu. U nas pojawiają się do przegryzania przed, w trakcie i nawet w kilka dni po Wigilii, nawet zimne smakują obłędnie. Tutaj podałam przepis na 16 niewielkich sztuk, ale polecam podwoić przepis jeśli mamy w domu więcej niż 2 sztuki ludzi, dla nas było wystarczająco
Smaczna Stronabarszczu dodawano chrzan i kiełbasę, ale na co dzień wystarczało jajko i kromka chleba, czasem posmarowanego masłem. W niektórych zakątkach puszczy bez barszczu nie mogła się obejść również wigilia. W okolicach Kolbuszowej, od Widełki aż po Cmolas i Majdan Królewski, na bazie barszczu gotowano wigilijną zupę grzybową podawaną z ziemniakami. W okolicach Baranowa Sandomierskiego do barszczu dodawano zaś zaledwie kilka
Trzeci talerzPaszteciki z kapustą i grzybami sprawdzają się podczas wielu okazji, jednakże tym razem przygotowałam je z myślą o Wigilii. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta
Be Fit Be StrongSernik krówkowy Za chwilę Wigilia i Boże Narodzenie, a ja znów zastanawiałam się jakie ciasto upiec na Święta. Na blogu znajdziecie całą masę przepisów na SERNIKI i inne pyszne ŚWIĄTECZNE CIASTA , dlatego jak zwykle mam pieczeniowe dylematy. Po krótkim namyśle, stwierdziłam, że tym razem upiekę jedno z ulubionych wypieków mojego męża, czyli sernik z masą krówkową o smaku advocata
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznam tradycji podawania zupy grzybowej na Wigilię. Pojawiła się raz, ale nie mam akurat z tym świątecznym wieczorem miłych wspomnień... Jednak sama zupa grzybowa przy każdej innej okazji - jak najbardziej! Tu pojawiła się przy okazji przygotowywania farszu do uszek, które tradycyjnie lepię jakieś 2-3 tygodnie przed świętami. W tym roku przeliczyłam się nieco z ilością i nie pytajcie
bistro mamagospodarzem naszego spotkania była Julianna, która zapewniła nam piękne, świąteczne dekoracje, profesjonalną obsługę ;) i wyjątkową atmosferę uświetnioną dźwiękami staropolskich kolęd. A na stole mieliśmy mnóstwo smakołyków i jak na wigilię przystało świątecznych i postnych: kapustę z grochem, którą przygotowała Edyta , śledzie z rodzynkami Doroty , „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez
Życie zaczyna się w kuchniświęta. Boże Narodzenie dla wielu z Was nadal jest kwintesencją tradycji, gdzie króluje barszcz z uszkami, pierogi z grzybami, karp, sałatka śledziowa. W domu babci, u której zazwyczaj spędzam wigilię, jest zawsze słodki akcent, a mianowicie racuchy. Jak to wygląda w Waszych domach, gdzie spędzacie święta, czy są one tradycyjne, czy trochę odbiegają od tradycji. Czekam na Wasze historie
Słodkie Gotowaniewiem kto wymyślił tę nazwę, ale ryba jest wyśmienita. Zapiekane filety w cieście naleśnikowym w sosie słodko-kwaśnym z chrupiącymi warzywami są bardzo dobre. Gorąco polecam nie tylko na Wigilię, ale też na inne okazje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg filetów z ryby (po rozmrożeniu) olej do smażenia Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej
Danka Pichcisię na grudniowych słodkościach, czyli piernikach. Są podstawowym elementem okresu bożonarodzeniowego w naszym domu. Obowiązkowo muszą być domowej roboty, obowiązkowo lukrowane - tym razem lukrem królewski. Obowiązkowo zjedzone tuż przed Wigilią. Poniżej znajdziecie zatem przepis na pierniki pszenno-orkiszowe, które charakteryzują się jaśniejszym ciastem, mniej intensywnym smakiem, choć nadal mocno piernikowym oraz tym, że są miękkie i pyszne już po dwóch
W kuchni Karmel-itkikilka przepisów na serniki, pierniki i ciasta z makiem i z kremami. Dla tych co już planują słodkie świąteczne menu przygotowałam zestawienie świątecznych ciast . Najlepsze przepisy na ciasta na Wigilię i święta Bożego Narodzenia, na Wielkanocnym stole też nie może zabraknąć pysznego ciasta. Można powiedzieć, że te ciasta można podać na każde Święta, również na urodziny, imieniny, bez okazji też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię