drugi już sprawdzony przepis na pierniczki. Ciasteczka można zrobić nawet dzień przed Wigilią i będą super mięciutkie. U nas i tym razem nie uchowały się nawet dwa dni, więc muszę na nowo je przygotować. Także chyba to najlepszy dowód na to, jakie dobre są te pierniki :) Składniki na około 50 pierniczków
Calzonella.comczęści ryb. Zamiast ryb rzecznych można wywar ugotować na karpiu lub innym gatunku słodkowodnym. Zupa ma delikatny smak warzyw korzeniowych z subtelnym rybnym aromatem. W Zgodzie zupę rybną na Wigilię podaje się z makaronem typu łazanki lub innym drobnym makaronem. Za przepis bardzo dziękuję Pai Uli ze Zgody oraz jej synowej, Aleksandrze Małek, która mi go przekazała. Zupa rybna wigilijna
Trzeci talerzprzecież wspaniała przekąska, nasza, polska, jakiej gdzie indziej nie znajdziecie. Nasz własny tapas albo pattie, tym smakowitszy, że raczej nie jest jedzony na co odzień, ale w pięknych okolicznościach wigilii. Domowe kapuśniaczki – warto spróbować Jeśli nigdy nie robiliście kapuśniaczków musicie spróbować. Jest to przepyszne ciasteczko z wytrawnym nadzieniem, dość łatwe do zrobienia, jeśli będziecie trzymać się przepisu. Satysfakcja
Niedzielny kucharzprzekąskę z filetów śledziowych. Z dosłownie kilku składników i to w krótkim czasie, wyczarujesz pyszne danie na przyjęcie. - przekąska w 20 minut - super pomysł na podanie śledzi - idealne na Wigilię i inne okazje
AniaGotuje.plzaczęła się moja przygoda z gotowaniem, za nim w ogóle myślałem o sławie, pieniądzach, byciu celebrytą… Co oczywiście nigdy nie nastąpiło, robiłem już te śledzie, zawsze na wigilię w rodzinnym domu, jedyna potrawa, którą robiłem i robię od blisko 20 lat. Zapraszam na moje śledzie, proste, zwykłe, ale niezwykle smaczne . 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🥩 – ❌ Składniki 1 kg śledzi
RafalCooktydzień Wigilia. Choinka już stoi, pierniczki już upieczone. Tą pierwszą bardzo zainteresował się mały M i patrząc na jego wyczyny po cichu modlę się, aby postała ona chociaż do świąt, o ile nie zdmuchnie ją trzęsienie ziemi czy dziecięcy huragan. Kto powiedział, że piernik może być tylko na miodzie? Moja dzisiejsza propozycja jest dla wielbicieli ciasta marchewkowego, bowiem to warzywo
My simple kitchennadajemy mu kształt kuli lub bochenka i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i ustawiamy w chłodnym miejscu, żeby dojrzało. Piernik pieczemy na kilka dni przed Wigilią. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części. Podłużne foremki (keksówki) smarujemy dokładnie masłem i wypełniamy ciastem na piernik staropolski. Zwykle piekę ten piernik w kilku małych foremkach aluminiowych, gdyż sprawdza
Korniszonkinadajemy mu kształt kuli lub bochenka i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i ustawiamy w chłodnym miejscu, żeby dojrzało. Piernik pieczemy na kilka dni przed Wigilią. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części. Podłużne foremki (keksówki) smarujemy dokładnie masłem i wypełniamy ciastem na piernik staropolski. Zwykle piekę ten piernik w kilku małych foremkach aluminiowych, gdyż sprawdza
Gotujemy i jemyŚwięta to nie tylko Wigilia. Po niej następują 2 kolejne dni świąt podczas których jemy odświętne obiady. Tym razem mam propozycje w postaci polędwiczki wieprzowej otulonej ciastem francuskim. Polędwiczka została zamarynowana musztardą i cebulą. Składniki: 2 polędwiczki 2 op. ciasta francuskiego 2 cebule 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy rosyjskiej sól pieprz mieszanka ziół włoskich jajko olej do smażenia
Kuchnia w oparachCzerwony barszcz z postnymi uszkami , który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole. Składniki: 1,2kg buraków 80g suszonych leśnych grzybów 1 ząbek czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 pora 150g selera 4 liście laurowe 3 łyżki majeranku 10 ziarenek czarnego pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego
Szalona Kuchnia Ewelinypuchate i drożdżowe paszteciki wprost proszą się aby stać się nieodłącznym towarzyszem gorącego barszczu. U nas pojawiają się do przegryzania przed, w trakcie i nawet w kilka dni po Wigilii, nawet zimne smakują obłędnie. Tutaj podałam przepis na 16 niewielkich sztuk, ale polecam podwoić przepis jeśli mamy w domu więcej niż 2 sztuki ludzi, dla nas było wystarczająco
Smaczna Stronabarszczu dodawano chrzan i kiełbasę, ale na co dzień wystarczało jajko i kromka chleba, czasem posmarowanego masłem. W niektórych zakątkach puszczy bez barszczu nie mogła się obejść również wigilia. W okolicach Kolbuszowej, od Widełki aż po Cmolas i Majdan Królewski, na bazie barszczu gotowano wigilijną zupę grzybową podawaną z ziemniakami. W okolicach Baranowa Sandomierskiego do barszczu dodawano zaś zaledwie kilka
Trzeci talerzPaszteciki z kapustą i grzybami sprawdzają się podczas wielu okazji, jednakże tym razem przygotowałam je z myślą o Wigilii. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta
Be Fit Be StrongSernik krówkowy Za chwilę Wigilia i Boże Narodzenie, a ja znów zastanawiałam się jakie ciasto upiec na Święta. Na blogu znajdziecie całą masę przepisów na SERNIKI i inne pyszne ŚWIĄTECZNE CIASTA , dlatego jak zwykle mam pieczeniowe dylematy. Po krótkim namyśle, stwierdziłam, że tym razem upiekę jedno z ulubionych wypieków mojego męża, czyli sernik z masą krówkową o smaku advocata
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznam tradycji podawania zupy grzybowej na Wigilię. Pojawiła się raz, ale nie mam akurat z tym świątecznym wieczorem miłych wspomnień... Jednak sama zupa grzybowa przy każdej innej okazji - jak najbardziej! Tu pojawiła się przy okazji przygotowywania farszu do uszek, które tradycyjnie lepię jakieś 2-3 tygodnie przed świętami. W tym roku przeliczyłam się nieco z ilością i nie pytajcie
bistro mama