wigilia - 5847 przepisów (strona:91/390)

Smażone ryby w zalewie octowej 135

ościste, co utrudnia jedzenie. Dlatego postanowiłam spróbować zrobić je w zalewie octowej, która podobno zmiękcza ości i nadaje charakteru jedzeniu.Rybki rzeczywiście wyszły fajne i smaczne. Będą fajną odmianą na Wigilię lub po prostu na co dzień. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5kg ryb filetów lub dzwonków (u mnie szczupak i leszcz) sól, pieprz mąka pszenna do panierowania

Waniliowe Improwizacje
Naleśniki bananowe 108

kilka dni Wigilia, więc pewnie większość osób już przygotowuje świąteczne potrawy, likiery, lub robi przedświąteczne zakupy. Ale pomiędzy tymi obowiązkami trzeba też coś zjeść, a przede wszystkim zadbać o coś smacznego do jedzenia dla dzieci. Wymyśliłam więc na podwieczorek bananowe naleśniki. Bardzo proste do zrobienia, z fajną nutką smakową i przemyconym owocem. Można je dodatkowo podać z serem, dżemem, cukrem

Waniliowe Improwizacje
Piernik gotowany 81

Jednym z najpopularniejszych ciast na nadchodzące święta jest piernik. Tradycyjnie powinno się robić piernik długodojrzewający, którego przygotowanie rozpoczyna się na ponad miesiąc przed Wigilią. Jeśli jednak zapomnieliście o przygotowaniu na czas ciasta na taki piernik, to możecie zrobić ciasto piernikowe tuż przed świętami. Ono też popularnie nazywa się piernikiem, bo wygląda i smakuje podobnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z reguły takie

Waniliowe Improwizacje
Gotowane muffinki pomarańczowe 87

Już wielokrotnie podkreślałam na moim blogu walory wypieków gotowanych. Znajdziecie u mnie sporo przepisów na babki gotowane w różnych smakach. Na Wigilię był nawet piernik gotowany, a jakiś czas temu migdałowo - czekoladowe ciasto gotowane. Aby nie było nudno, tym razem postanowiłam ugotować muffinki. Nie są to jakieś nadzwyczajne muffinki, bo zrobiłam je z resztek produktów pozostałych po świętach

Waniliowe Improwizacje
Uszka z kaszą i soczewicą 133

Już po Wigilii, ale to nic. Uszka można jeść całym rokiem, a nie tyko w wigilijnym barszczu. Można je podać jako samodzielne danie, składnik dania obiadowego lub sałatki. Tym razem proponuję wam uszka z farszem z zielonej soczewicy i kaszy jęczmiennej. Z takim farszem można zrobić również pierogi i wtedy jest trochę szybciej, ale ja dziś postanowiłam się trochę pobawić

Waniliowe Improwizacje
Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej 68

dziś - mogły stać się prawdziwą ucztą. Tak było przez wieki. A potem przyszedł PRL... W okresie PRLu bardzo trudno było kupić ryby - z wyjątkiem karpia raz w roku na Wigilię. Kilkadziesiąt lat mocno ograniczonego dostępu do ryb zrobiło swoje - Polacy w dużej mierze zapomnieli o sztuce przyrządzania ryb i stosunkowo rzadko goszczą one teraz na naszych stołach. Biorąc jednak

Z notatnika dietetyka
Pasztet z soczewicy 133

Święta tuż, tuż - to już ostatni dzwonek, by przygotować coś pysznego na Wigilię. Dziś pokażę Wam jeszcze jeden przepis na pasztet z wykorzystaniem soczewicy. Na blogu znajdziecie już przepis na pomidorowy pasztet z soczewicy . Fani cieciorki też znajdą coś dla siebie - przepis na pasztet z ciecierzycy . Ja w tym roku postawiłam wyłącznie na pasztety wegetariańskie, rodzina będzie się więc raczyła

Z notatnika dietetyka
Jaglany pudding piernikowy 115

Wigilia już jutro, większość potraw zapewne już gotowa. Dla tych, którzy jeszcze nie skończyli, albo którzy doszli do wniosku, że może jednak przydałoby się jeszcze coś słodkiego mam przepis na jaglany pudding piernikowy - szybki (nawet bardzo!), łatwy i przyjemny deser o smaku najbardziej świątecznych ciastek 😉 Jaglany pudding piernikowy - przepis na 2 porcje Do przygotowania puddingu będziesz potrzebować: 6 łyżek kaszy

Z notatnika dietetyka
Ciasto z owocami z kompotu wigilijnego 326

Kompot z suszonych owoców jest obowiązkową pozycją na Wigilię w moim domu. Ale święta się skończyły, kompot wypity, a owoce zostały... Żeby nie wyrzucać owoców postanowiłam spróbować zrobić z nimi ciasto. Co ważne - ciasto wyszło! Wszyscy zjedli, więc wyszło smaczne 😄 Owoce wykorzystałam do zrobienia drożdżowej rolady z owocami. Większość osób robi ciasto drożdżowe tylko na mące pszennej - ja wymieszałam mąkę

Z notatnika dietetyka
Moje kulinarne hity X-XII 2019 100

owoce, najpierw trzeba je rozmrozić i odlać sok.  2.  Kiszone buraki, które można później zjeść, np. na kanapce, a z płynu zrobić barszcz (świetnie sprawdził się na wigilii) albo po prostu go pić, ma właściwości prozdrowotne, tj. woda z kiszonych ogórków. Kiszę w dużym szklanym słoiku, ustawiam przy oknie, przykrywam lnianą ściereczką, gotowe po 7 dniach. Sam kiszony

Qlinarnie i Qlinarnie
Zapach goździków - Agnieszka Lis 92

spotkanie w śród zapachu pomarańczy i goździków, w warszawskiej restauracji Prowansja. Rozmawiają o winnicy w Alzacji którą odziedziczył dawno temu Michał.  Jest okres przedświąteczny, trwają przygotowania do wigilii. Co roku Arkadiusz zaprasza najważniejszych dla siebie ludzi. Byłą żonę Barbarę, dzieci i przyjaciół.Jak twierdzi te wyjątkowe raz w roku dni che spędzić z osobami które mają dla niego najważniejsze

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche gwiazdki z kapuścianym farszem 104

Pyszne kapuściaczki na kruchym drożdżowym cieście. Pięknie prezentują się wśród ciepłych lub zimnych przystawek. Idealnie pasują również do barszczyku. Polecam na domowe imprezy. Sprawdzą się na Wigilii, Sylwestrze czy podczas karnawału. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 żółtka 0,5 łyżeczki soli ¾ szklanki gęstej śmietany 18% 1/3 kostki świeżych drożdży (30 g) 100 g masła 1 łyżeczka cukru Farsz

VioletoweKucharzenie
Barszcz grzybowy na zakwasie. 105

przez chwilkę gotować. Wyłączyć gaz. Podawać z uszkami z grzybami lub z pierogami ruskimi lub z kapustą. W naszym domu jest tradycja, że w Boże Narodzenie wyjadamy potrawy z Wigilii i wtedy właśnie pierogi zostają podgrzane w barszczu i w nim zjedzone! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zakwas buraczany i barszcz czerwony wigilijny. 96

straci swój rubinowy kolor. Jeśli lubisz czosnek, dodaj go na początku gotowania, a potem odcedź razem z warzywami. Warzywa zużyj do sałatki jarzynowej. Barszcz podawaj z uszkami na Wigilię lub w szklankach ,np. do pasztecików. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Piernik (ciasto bez dojrzewania) 89

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez piernika i pierniczków, dlatego przedstawiam Wam kolejny przepis na szybki piernik, który nie wymaga dojrzewania. Ciasto można przygotować nawet rano w dzień Wigilii, jest od razu miękkie i gotowe do jedzenia. Przełożone powidłami i otulone polewą czekoladową zachowuje długo świeżość i jest wilgotne. Przepis pochodzi ze strony Wędrówki po kuchni . Polecam serdecznie :) Składniki

Kocham..lubię..gotuję..

Proponowane wyszukiwania