Każda rodzina ma swoje świąteczne tradycje. Nasza też. Jedną z takich tradycji jest to, że każdy ma za zadanie przygotować jakąś potrawę na Wigilię. Taki podział, żeby gospodarze wieczerzy wigilijnej mieli trochę łatwiej ;) Przez lata każdy wyrobił sobie swoją specjalizację, albo śledzie albo ciasto albo kapusta z grzybami, albo w wyniku rozmaitych kolei losu trzeba było nauczyć się także innych
Na kulinarnym poligonieszczególny dzień Wigilii Bożego Narodzenia życzę Wam wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt, przepełnionych wiarą, nadzieją i miłością. Aby wszystkie spotkania w gronie rodziny i znajomych przebiegały w spokojnej i miej atmosferze, a pokój, który zagości w waszych sercach nie trwa cały czas. I jeszcze na ostatnią chwilę śledzik po kaszubsku, bo przecież to też musi być ;) Taki śledzik to doskonała przekąska
Na kulinarnym poligoniemoim rodzinnym domu zazwyczaj robiło się kapustę z fasolą i ja taką właśnie lubię, ale zdarza się, że robię ją też z grochem łupanym. Często robimy ją na Wigilię (wtedy bez okrasy). A Wy, którą wersję znacie i robicie? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kapusta z grochem (fasolą) Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg małej lub średniej fasoli
To co lubię - gotuję i polecamnajkrótszą noc w roku, czyli w 2020 r. z 20 na 21 czerwca przypada tzw. noc kupały. Z kolei noc świętojańska przypada w wigilię św. Jana, czyli z 23 na 24 czerwca. Mam wrażenie, że w Polsce odżywa dawna tradycja formowania i puszczania wianków, skakania nad ogniem, wróżenia sobie przyszłości itp. W czasie pełni z kolei (najbliższa 5 lipca
Weekendy w domu i ogrodziesmak moich wigilii i nie tylko :) Rybka idealnie pasująca na wszelkie świeta i imprezy. Zbliżają się andrzejki więc jako zakąska - rewelacja. nawet mój mąż, który jak wiecie ( lub jeszcze nie) nie jada ryb prócz śledzi potrafi zjeść samodzielnie zawartość całego litrowego słoika więc musi po prostu być smaczna. Polecam z serca bo jest cudowna i ma jeszcze jedną zaletę - można
Kuchnia Pełna EmocjiOpis Pierogi z kapustą i grzybami: Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami, które najczęściej goszczą na naszych stołach w Wigilię. Takich pierogów nie może zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok. Jednym Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem cynamonu, innym z prezentami i choinką, a jeszcze innym
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnegotować dużej porcji, tylko gotujecie coś dla siebie jak np. 15 sztuk pierogów z wędzonym twarogiem . Niekiedy przygotowuję duże ilości pierogów, czasami dla kogoś na zamówienie, albo na Wigilię gdzie muszę zrobić dwa rodzaje pierogów: ruskie i pierogi z kiszoną kapustą i grzybami dla 10 osób, którzy są wielbicielami pierogów. Niekiedy zostają nam jakieś składniki z przygotowywania jakiejś potrawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDanie, za który mam czarny pas w dziedzinie awangardy, smaku i konsystencji oraz prędkości znikania z talerzy gości. Tatar z wędzonego łososia to danie, które przygotowuję na każdą wigilię, święta i urodziny oraz w każdym innym dowolnym momencie. Zawsze wychodzi doskonały, chociaż dodatkami żongluję lepiej niż nie jeden klaun siedmioma cytrynami. Do rzeczy. Co zatem zrobić aby tatar z łososia
Mango Papajapowodu zasolenia. Sporządza się z nich także konserwy i marynaty. Śledź jest bardzo cennym pokarmem dla człowieka. Lecz wciąż zbyt mało i rzadko go konsumujemy. Najczęściej robimy to podczas Wigilii, dni postnych lub przyjęć okolicznościowych. A szkoda, że przynajmniej raz w tygodniu nie króluje na naszym stole, gdyż posiada szereg cennych właściwości. Śledzie są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego
ProstePesto.plinnych przysmaków. Warto pamiętać, że zamiast upieczonych pasztecików, możecie też zamrozić tylko kruche ciasto i/lub farsz. Po rozmrożeniu będą gotowe do szybszego przygotowania świeżych tuż przed Wigilią. Ja najbardziej lubię formować je w kształt pierożków, ale możecie nadać im dowolny kształt i złożyć tak, jak macie ochotę. Z tym ciastem bardzo przyjemnie się pracuje. Po Świętach
Lekcje w kuchniidealny wypiek, jeśli nie zdążyliście przygotować na Święta tradycyjnego piernika staropolskiego. Jest tak banalnie prosty, że nie potrzebujecie wyciągać do niego miksera, możecie go upiec nawet rano w Wigilię. Poradzi sobie z nim nawet początkujący w kuchni. Przepis na szybki piernik jest troszeczkę ,,oszukany", bo bazuje na recepturze ciasta muffinkowego, które zawsze się udaje. Podczas przygotowań należy więc pamiętać
Lekcje w kuchniwrzucam je w całości do zamrażarki. Bigos – możemy wykorzystać go jako nadzienie do naleśników lub zamrozić w pudełkach plastikowych z przykrywką Smażone ryby – te często zostają np. po wigilii – zamrażamy je układając pojedynczo na tackach lub macie silikonowej – potem zbieramy do torebki foliowej – po rozmrożeniu możemy wykorzystać je np. do ryby po grecku Ryba wędzona – jeśli zostanie nam połówka
Dorota SmakujeIdealne zarówno w roli świątecznej potrawy (dodatku do czerwonego barszczu w Wigilię na przykład?), jak również jako np przekąska piknikowa Składniki (na ok 20 pierogów): ciasto: 3 dl mąki orkiszowej + do podsypania przy wałkowaniu 125g masła 100ml kefiru szczypta soli 1 jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem nadzienie: 15g suszonych grzybów 220g pieczarek 110g boczniaków 110g cebuli 25g masła pieprz
SandraFrej.comOpis Ryba po grecku: Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Oczywiście Wigilia nie odbędzie się bez tego dania, ale przygotowuję je zawsze kiedy najdzie mnie ochota. Danie to nie jest trudne ani czasochłonne do zrobienia, więc jest to ogromnym plusem. Ryba po grecku wcale nie ma wiele wspólnego z Grecją. Jest za to daniem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne