ilości 2 razy większej niż śmietana. Nadaje on zupie bardzo charakterystycznego smaku, choć dokładnymi proporcjami każdy może manipulować wg upodobań. Uzasadnia to również pośrednio nazwę „wigilijna” – na wigilię podajemy też często uszka lub inne pierogi z farszem zawierającym kiszoną kapustę. Zazwyczaj odciskamy z niej wówczas sok, który możemy potem wykorzystać do zupy. Naprawdę wiele osób właśnie tak robi. Kolejną rzeczą
Kulinarna PokusaDziś rzutem na taśmę przygotowałam dla Was jeszcze jeden przepis, który możemy zaserwować na Wigilię, a który nie wymaga dużo czasu, aby go przygotować. Dosłownie kilka minut, dwa składniki i bardzo eleganckie danie gotowe. Przepisem tym zainspirował mnie Gienio Mientkiewicz na warsztatach kulinarnych w Smolna 8 Food , na których wspólnie przygotowywaliśmy właśnie tatara z łososiem i mango. Mam nadzieję
Kulinarne przygody Gatityautorów łączy znajomość i piszą właśnie do siebie, choć nie znają swoich adresów. Spotkali się tylko raz w życiu i od razu zaiskrzyło. Umówili się, że spotkają się w Wigilię na placu miejskim i z jakichś (są opisane w książce) od lat nie mogą się spotkać, choć oboje na te spotkania się udają. Zuzanna postanawia odnaleźć przynajmniej jedno z nich
Weekendy w domu i ogrodzieIdą, idą święta ... :) Z pewnością w waszych domach trwają już gwiazdkowe przygotowania - w końcu wigilia tuż tuż ! W moim domu nie jedną z obowiązkowych potraw tego dnia jest kapusta z grochem i grzybami. A ponieważ taka kapusta najlepsza jest na 2 - 3 dzień - to już dziś warto pomyśleć o jej przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty
Taste Therapycebulką w oleju nie były moją ulubiona potrawą w dzieciństwie. Bar dzo długo nie mogłam się do nich przekonać, do momentu kie dy po dczas je dnej z Wigilii ich spróbowałam. To był przełom, ponieważ obecnie to trójskła dnikowe danie bar dzo lubię. Świetnie spraw dzają się również na imprezach. Spróbujcie :) Skła dniki: 800g płatów śle dzia (matjasów
ChilliJemyŚledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Jemy je przy okazji spotkań towarzyskich, imprez i świąt. Ze względu na to, że śledź jest potrawą postną jest także spożywany w Wigilię oraz Wielki Piątek. Podstawą dobrych śledzi jest zakup dobrej jakości filetów śledziowych, lepiej przeznaczmy więcej pieniążków na prawdziwe filety matias aniżeli kupowanie filetów śledziowych a’la matias, jestem pewny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Karp w galarecie, ryba po grecku,śledzie, łosoś w orzechowej panierce, ryby pieczone, smażone...Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez ryb. Wśród nich wszystkich najpopularniejszy jest śledź i to jemu poświęcam dzisiejszego posta. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, zawsze inaczej, zawsze smacznie.. Kupując śledzie, które potem podam mojej rodzinie, sięgam po śledzie SEKO . Mięciutkie, bielutkie, bez skóry..Idealne Zobaczcie moje propozycje
Z Majeczką w kuchniPrzepisy na śledzie na wigilię polecam tym, którym zawsze brakuje czasu pod koniec przygotowywania kolacji wigilijnej, a chcieliby mieć na stole jeszcze jakieś dodatkowe potrawy Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę – tyle co pokrojenie śledzia i zalanie go sosem z dosłownie 2-3 składników. Proste, szybkie, nie wymagające pracy – a w smaku i tak zyskuje uznanie jedzących Idealne rozwiązanie
Eat me! Fit me!propozycja to taka na szybko na przekąskę i dla zabieganych. A dlatego na szybko, że użyłam do tego dania filetów śledziowych z puszki. Szybko i smacznie i pasuje na Wigilię. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniRavioli przygotowałam na wigilię do barszczu czerwonego, dzięki specjalnej formie bardzo szybko możne je przyrządzić. Można je podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty Garść suszonych grzybów 1 cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Mąką
Bajeczna Kuchniateraz można je dostać praktycznie w każdym sklepie. Żadne jednak nie smakują jak te z jabłek zerwanych z drzewek owocowych w przydomowym ogródku. Kompot z suszu jest podczas Wigilii idealnym dodatkiem do racuchów z wody. A jakie rarytasy znajdują się na Waszych świątecznych stołach? :) Składniki: duża garść suszonych jabłek ok 5 suszonych gruszek 6 suszonych śliwek goździki (wrzucam
ChilliJemyWigilię i Święta nie może zabraknąć ryby. To taki kręgosłup wigilijnego menu – nie da się tego punktu obejść. Tak więc nie walczmy – dzisiejsza propozycjajest szybka i bezbolesna. Ciut droższa, ale za to przygotujecie ją w kilka chwil. Do przygotowania ryby potrzebujemy: 500 g łososia (bez skóry) 3 marchewki sól, pieprz do smaku szczyptę szafranu 1 łyżeczkę posiekanego rozmarynu
Szybko Tanio SmacznieWigilia to i oprócz wyjątkowych dań wymaga też wyjątkowej oprawy.... Artykuł WIGILIJNY STÓŁ – JAK GO UDEKOROWAĆ? pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEObowiązkowym elementem na każdej wigilii jest czerwony barszcz. Podajemy go z różnymi dodatkami, jedni z uszkami, inni z pierogami, ktoś inny robi paszteciki z grzybami a jeszcze inny kulebiaka. Ile domów tyle pomysłów, smaków i tradycji. Dlatego chciałam wam podsunąć pomysł na jeszcze jeden dodatek do barszczu, a właściwie na ciekawe podanie kulebiaka z kapustą i grzybami. Co powiecie
Bernika - moj kulinarny pamietnikśledzie zasmakują wielbicielom śledzi i suszonych pomidorów. Można je już przygotować bo muszą się przegryźć ale należy je trzymać oczywiście w lodówce. Ja nie wiem czy do Wigilii wytrzymają bo uwielbiam śledzie i obawiam się, że zjem. Ale co tam, najwyżej zrobię drugą porcję. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni