każdym domu, który zamieszkują zwierzątka, istnieje taka mała świąteczna tradycja. Poza tym, że zwykle zwierzaki przemawiają do nas w Wigilię o północy, co roku zwierzak coś musi spsocić. Czy jest starszawy, czy młodziutki, każdego roku psiak albo kociak, jest źródłem małej katastrofy i po latach mieszkania ze zwierzakami muszę przyznać, że ma to swój urok. W tym roku źródłem małej
Przepysznik - BLW i nie tylkodużym płaskim garnku. Lekko posolić. Uszka władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Uszka można przygotować nawet 3 tygodnie przed Wigilią i zamrozić luzem
Atlas SmakówTydzień ( a nawet dwa ) przed Wigilią warto zrobić śledzie w oleju. Śledzie mogą stać w słoju w lodówce. Do świąt się przemacerują i będą najsmaczniejsze :) 0,5 kg śledzia solonego w płatach ( ok 5 szt. ) 3 duże cebule ziarenka kolorowego pieprzu liście laurowe ziele angielskie dobrej jakości olej ( lub oliwa, olej lniany ) ocet ( ewent. cytryna ) mleko ( ewent. zimna woda ) Śledzie
Atlas Smakówryba i bigos smakują inaczej. W swoim życiu jedliśmy wiele wariacji tego dania. Dzisiaj pokażemy przepis prosty i zarazem nasz ulubiony. Zapraszamy do wypróbowania… nie trzeba czekać do wigilii. Przepis Składniki: 800g ryby 600g marchewki 400g cebuli 200g selera 200g korzenia pietruszki przecier pomidorowy sól cukier pieprz olej jajko bułka tarta wegeta My kupujemy mrożonego mintaja w kostkach. Kostki
KasiaiKrzysiu.plporcji, bo chciałam by choć jeden słoik doczekał do Sylwestra, chociaż znając mojego męża i jego zamiłowanie do ryb to może być różnie. Ryba jest przepyszna, podaję ją na Wigilię już kilka ładnych lat i zawsze jest hitem. Oprócz ryby w słoiki upycham też marynowaną paprykę, sparzoną cebulkę i ogórki kiszone, co w rezultacie daje niesamowity efekt. Po tygodniu ryba
Rozpustne gotowanieŚwięta tuż, tuż. W mojej kuchni od jakiegoś czasu czuć magię przygotowań. Przeglądam przepisy, planuję wypieki, potrawy, piekę ciasteczka i już nie mogę się doczekać Wigilii ;) Dziś upiekłam makowce zawijane z przepisu mojej babci. Przez lata przygotowywała je dla całej naszej rodziny, później piekła je moja mama, a jakiś czas temu i ja dołączyłam do tego grona
Rozpustne gotowanietygodnie w chłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie, a na 2-3 dni przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą, ale o tym później... :) Myślę, że jeśli choć raz go przygotujecie, to wpisze się w Wasze świąteczne menu na wiele, wiele
DefinicjaSmakuJuż za chwilę Wigilia więc to ostatni moment aby przedstawić Wam moje śledzie korzenne. Są baaaaardzo aromatyczne i już niedługo zajmą swoje miejsce na Wigilijnym stole. Przepis na 6 płatów matiasów. 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 mała suszona papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela
Jemy Pijemyelementem to musicie również zrobić nasz bigos Kiedy postanowicie – a wierzymy, że tak będzie – uraczyć gości takim bigosem to polecamy zabrać się za niego kilka dni przed Wigilią gdyż im dłużej się przegryzą wszystkie składniki tym smak będzie lepszy. Raz, drugi, trzeci – podgrzewamy i podgrzewamy a tym samym uwydatniamy to co najlepsze To jedna z potraw, która
Kuchenne Wariacjeminiony weekend na krakowskim Rynku spacerujący mogli spróbować potraw przygotowanych przez kucharzy i blogerów podczas Wigilii Małopolski Smak. Były słodkie zupy jak i wytrawne (barszcz, zupa migdałowa czy czekoladowa), różne ryby (karp, pstrąg), kanapki z kapustą i oscypkiem czy sałatki śledziowe w kilku wariantach. To kolejna impreza z cyklu Małopolski Smak i choć tym razem było dużo zimniej niż
Kuchenne WariacjeKompot z suszu robię jeden jedyny raz na Wigilię kojarzy się nam wyłącznie ze świętami ma magiczny niepowtarzalny smak i aromat, cały rok na niego czekamy. Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po całym domu...Do tego kompotu użyłam wspaniałej mieszanki firmy PIĄTNICA która była miłym dla mnie zaskoczeniem, jest delikatna i aromatyczna, wyważone smaki, paczuszkę od firmy
Wanilia i Kardamonfareast-language:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w marynacie karp w galarecie jesiotr w galarecie ryba w pomidorach oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówpolecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie ryba w pomidorach oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówlanguage:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie ryba w pomidorach oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów
królestwo garówfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} polecam również: gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami gołąbki z pęczakiem i pieczarkami oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garów