Dziś miałam piec paszteciki do barszczu na Wigilię ale poszłam troszkę w drugą stronę i zrobiłam pyszne kruche ślimaczki. Pójdą do zamrożenia a potem na chwilkę do piekarnika i będą jak znalazł. Po co stać przy garach od świtu do nocy jak można niektóre dania zrobić wcześniej i zamrozić ? Ja właśnie to co mogę przygotuję wcześniej, gdy byłam młodą mężatką
Ewa w kuchnipropozycję na śledzie z papryką, cebulą i pysznymi ziarnami. Takie śledziki najlepiej smakują jak się przegryzą czyli na trzeci dzień od przygotowania. Niby zwykłe ale jednak inne. Na Wigilię czy Sylwestra jak znalazł. Ale możecie też je zrobić bez okazji, bo takie łasuchy jak ja zawsze się skuszą. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniŚwięta to taki czas, który kojarzy mi się z zapachem pomarańczy i cynamonu. Nie wiem jak Wam, ale te dwie nuty zapachowe wykołują u mnie obrazy śniegu, choinki i Wigilii. Kiedy zobaczyłam na słynnej stronie „Moje wypieki” babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem pomyślałam: "Kwintesencja Bożego Narodzenia." Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała tego przepisu i wierzcie Mi, było warto
Kolizje SmakówBarszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybko Składniki: barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula
Z Majeczką w kuchniRyba po grecku od dzieciństwa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole. W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby. Przepis ten powstał w ramach projektu
Kulinarne przygody Gatityrodzinnym domu potrawy wigilijne pojawiały się na stole tylko raz w roku. Mimo moich próśb mama nie chciała mi ugotować barszczu z uszkami w jakikolwiek inny dzień niż na Wigilię. Teraz jestem jej za to wdzięczna - dzięki temu bardziej doceniam wyjątkowość świątecznych potraw i chwil. Taką wyjątkową świąteczną potrawą jest kompot z suszonych owoców. Odkąd poszłam na studia do Krakowa
W kuchni Katieśledzi nie wyobrażam sobie Wigilii. A moje ulubione to śledzie w śmietanie. Jednak ostatnio postanowiłam je zmienić o dodatek domowych grzybków marynowanych. Wyszło świetne połączenie, a dodatkowo kawior wzbogacił je o morski, lekko słonawy smak. Dlatego te śledzie w tym roku zagoszczą na moim świątecznym stole. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKluski z makiem i bakaliami... Domowej roboty makaronowe kluski o blepione pachnącą masą makową. W towarzystwie aromatycznych bakalii. Czar prawdziwie tradycyjnej Wigilii Bożego Narodzenia. Polecam! Składniki: Kluski: 100 g mąki pszennej + 30 g do podsypywania; 1 żółtko; 50 ml ciepłej wody; 1 łyżeczka oleju; Szczypta soli. Masa makowo-bakaliowa: 250 g maku; 120 g miodu; 2 łyżki cukru pudru
Gospodyni MiejskaKapusta z grochem i grzybami... Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta. Dodatek grochu i suszonych grzybów. Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia. Smacznego! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty; 50 g suszonych grzybów; 2 cebule; 200 g grochu łuskanego; 125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli; 1 łyżeczka cukru; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; Sól
Gospodyni MiejskaBarszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów... Intensywnie czerwony, mocno buraczany. Na wywarze z suszonych grzybów. Z dodatkiem majeranku. Znakomity z uszkami czy krokietami. Smak i aromat polskiej Wigilii Bożego Narodzenia. Składniki: 2,5 kg czerwonych buraków; 3 litry zimnej wody + 1 litr wody do ugotowania grzybów. 500 ml wywaru z suszonych grzybów; 50 g suszonych grzybów
Gospodyni MiejskaLubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli przyrządzam go poza świętami podaję go na obiad gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu. Składniki: 1,5 kg karpia zatorskiego 5 cebul 3 marchwie kawałek selera pietruszka
Z Majeczką w kuchniminut. Uwagi! Pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie, następnie twardnieją i ponownie miękną po 3-4 tygodniach. Upieczone pierniki należy przechowywać w puszcze. Można je upiec w dzień wigilii bądź kilka tygodni wcześniej-najlepiej pod koniec listopada
Mango PapajaChciałabym podać coś innego bardziej świątecznego na tegoroczną Wigilię. Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się. Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników. Do śledzi używam jedynie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wyłącznie króluje w mojej kuchni. Ma niezliczone pokłady wartości odżywczych. Znakomicie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Więc dlaczego
Malinowe PocałunkiWigilia i śledź to dwa nieodłączne elementy, przynajmniej w naszym domu. Śledzia jadamy w wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego
Kulinarne przygody Gatitypieczarkami lub z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią. To już ostatni moment, żeby nastawić zakwas na burakach. . Potrzebuje on 7 dni, aby był gotowy do użytku. Zachęcam do gotowania barszczu na zakwasie właśnie
Kulinarne przygody Gatity