zeszłym roku na wigilie ze stawów hodowlanych w Bielanach k/Oświęcimia zakupiłam trzy ryby: jesiotra, suma i szczupaka. Było to dla mnie wyzwanie, bo nigdy wczesnej nie jadłam tych ryb ani ich nie przyrządzałam. Kierując się radami znajomych szczupaka przygotowałam prosto, usmażyłam na maśle. Wyszedł pyszny i chyba najlepszy z wszystkich ryb. Przepraszam za jakość zdjęć ale zostały zrobione dosłownie
Bernika - moj kulinarny pamietnikStara prawda głosi, że Wigilia ma smak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z krewetkami i rodzynkami zapieczonego pod ciastem francuskim (i podawanego
Szybko Tanio Smaczniesuszu ” oraz „ Wigilijnego kompotu z suszu z nutą cynamonu i pomarańczy ” a przekonacie się o czym mówię. Obie wersje cieszą się sporym powodzeniem na zakończenie Wigilii i chętnie brane są dokładki. Natomiast naszym małym pociechom proponuje lżejszą wersję kompotu. Z suszonymi morelami, rodzynkami i żurawiną, z dodatkiem świeżych winogron i skórki pomarańczowej, dosładzanego miodem do smaku. Składniki
Moja Delicjaczasie odcisnąć buraki przez sito.Przelożyc do sloiczków i pasteryzować 10-15 minut.Powstały sok przelac do butelek i zapasteryzować .Sok jest doskonały do zrobienia barszczu czerwonego na wigilię
w mojej kuchniChwilowo fotka z "Potrawy na Boże Narodzenie" Wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 2001 Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij. SKŁADNIKI FARSZ: 80 dag kiszonej kapusty 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 15 dag masła 3 łyżki oleju sól, pieprz CIASTO; 2 szklanki pszennej mąki jajko szczypta soli pół szklanki ciepłej przegotowanej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Farsz Grzyby namoczyć w wodzie, następnie
RAROSSAmnie w domu tradycyjnie jada się w Wigilię zupę grzybową, w wielu domach jednak zwyczaj wygląda inaczej i na stołach gości barszcz czerwony z uszkami. Wraz z Naturą Rzeczy zapraszamy zatem na przepis właśnie na taką pyszną buraczaną zupę ze zdrowymi, pełnoziarnistymi uszkami. Od siebie dodam, że bardzo polecam użycie sugerowanej w przepisie mąki orkiszowej, wychodzą naprawdę przepyszne! Dla maluchów
Przepysznik - BLW i nie tylkoZawieruszony przepis..ale teraz akurat się przyda..na wigilię można zrobić taką rybkę..u mnie w zalewie octowej jest tołpyga, ale oczywiście można użyć i innej ryby.. dowolna ryba - u mnie tołpyga przyprawa do ryb 1/3 szkl.octu 2 szkl.wody ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru 2 cebule Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć
Moje domowe kucharzenieBlueberry Corner by "jagodzianka" Lubię zaskakiwać swoich gości. W wigilię pasztet grzybowy będzie ciekawą odmianą od tradycyjnych dań. Ciasto jest prawie francuskie, ale lżejsze … Przeczytaj cały artykuł Post Pasztet grzybowy w cieście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerzimno. Składniki są dość tanie, a wykonanie niezbyt pracochłonne. Potrzebujemy filetów dowolnej ryby oraz warzyw korzeniowych, m.in: marchewki, pietruszki i selera. U mnie przygotowuje się taką rybę na każdą wigilię, ale nie wiem czy tak jest w całej Polsce. A Czytaj dalej... Artykuł Ryba po grecku pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuprostu ciasto ma kilka warstw, ale daję słowo, że wcale nie jest skomplikowane ani trudne. Gdybyście szukali pomysłów na świątecznie potrawy i wypieki to znajdziecie je w zakładce Wigilia i Boże Narodzenie - tam zgromadziłam wszystkie swoje pomysły na świąteczny stół . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatradycyjne polskie danie na wigilijny stół. U mnie trochę z nim na bakier, bo robię je nie tylko przy okazji wigilii, zwłaszcza że kapusta kiszona jest składnikiem robionych przez Mamę wigilijnych pierogów, a w Święta jadamy bigos. Jeśli macie możliwość kupienia śliwek wędzonych (a nie suszonych lub tzw. kalifornijskich), polecam właśnie z nimi, bo dodają dodatkowego aromatu wędzenia
Weekendy w domu i ogrodzieroku nie będę szaleć w kuchni, ale znalazłam kilka interesujących przepisów, którymi może się zainpirujecie? Coraz bliżej Święta... Jest już i u mnie zakładka Wigilia i Boże Narodzenie tam znajdziecie kilka przepisów zapraszam :) 1. Makaroniki http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Bozonarodzeniowe-makaroniki.html 2. Uwielbiam kwaskowaty smak żurawiny, a tutaj bardzo świąteczny przepis http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Swiateczny-dzem-zurawinowy.html 3. Fajne czekoladowe, malutkie ciasteczka http://www.mirabelkowy.pl
NA MOIM TALERZUkuchni polskiej i akurat w naszym kraju do popularna potrawa z wielką liczbą zwolenników. Spożywana jest przez cały rok, przy czym jest szczególnie popularna na stole z okazji wigilii Bożego Narodzenia – ze względu na mocno „rybny” charakter wigilijnej kolacji. Nie ma jakiegoś jednego konkretnego przepisu na rybę „po grecku”. Zasadniczo jednak opiera się na połączeniu smażonych i duszonych warzyw korzennych
Kulinarna Pokusanajczęściej do barszczu podane są pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno-kapuścianego, dla tych którzy postu w wigilie nie praktykują. Zresztą taki kulebiak z przyjemnością można zjeść także przy innych okazjach, pięknie się prezentuje i smakuje na uroczystych obiadach podany oczywiście z czerwonym barszczem. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrodzaj sałatki przygotowałam z myślą o wigilii. Ale żeby nie było jakiejś przykrej niespodzianki, zrobiłam ją najpierw na próbę. Mnie smakowało bardzo. Mam nadzieję, że rodzinie też posmakuje. Dzięki warstwowemu ułożeniu kolorowych składników może uda się skusić najmłodszych ;) A nielubiący śledzi zawsze mogą je przełożyć na talerze innych i zjeść dodatki ze spodu ;) Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli
Weekendy w domu i ogrodzie