przygotowań, lubię planować prezenty, to jaki kolor w tym roku będzie miała choinka i to jaki wystrój będzie w moim mieszkaniu. Ten cały czas poprzedzający święta powoduje, że w Wigilię siadam z uśmiechem na ustach przy stole. Przygotowana by w pełni, zupełnie bez stresu, w rodzinnej atmosferze, z pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić
Mango Papajapewno się nie zmarnuje. Można go po prostu wypić bo jest bardzo zdrowy albo przechować i zakwaszany nim barszcz ugotować po Świętach a w tym roku podać na Wigilię barszcz z malinami. Wierzcie mi, że jest bardzo smaczny i esencjonalny. Dodatek jabłka i malin świetnie niweluje ziemisty posmak buraków i przyjemnie wzbogaca go o owocową nutę. Podać go można
Smaczna Pyzarobi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę go bez mieszania i zaglądania do niego. Można przygotować już kilka dni przed Wigilią – po kilku dniach będzie jeszcze smaczniejszy, albo dużo wcześniej i zamrozić, tak jak ja to robię. Podawać jako jedną z potraw wigilijnych, jako dodatek
To co kochamZebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie zabrakło napoi i deserów. Kolejne przepisy będę jak zawsze dodawać i do bloga, i do tej listy na bieżąco. Smacznego! Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero
Karo in the Kitchenzrobicie go na te dwie okoliczności :) Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia, nr 12/2009. W oryginalnym przepisie znajdziecie rodzynki, które ja podmieniłam na suszoną żurawinę ;) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie […] The post Śledzie w sosie słodko-kwaśnym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZima bez grochu z kapustą to nie zima. Uwielbiam wegetariański bigos, taki jak na Wigilię. Często dodaję też do niego soczewicę, żeby całość była bardziej pożywna i świąteczna, bo postny bigos to przecież tradycyjna potrawa, zwłaszcza na chłopskich stołach świątecznych. Jest kwaśna i syta, więc żadna pogoda nie będzie nam potem straszna. Niech puryści się burzą, że bigos bez mięsa
Ugotowane pozamiatanestopni. 7. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią. Podajemy z pierożkami. Smacznego! Kategoria: Przekąski , Przepisy Tagged: bita śmietana , Boże Narodzenie , dip , Indie , mak , naleśniki , pierogi , serek mascarpone , Wigilia , żurawina
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWigilii i Świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie więc najwyższa pora zastanowić się jakie śledzie w tym roku będą na naszym świątecznym stole. Nie zawsze robię i podaję takie same. Muszą być obowiązkowo śledzie w oleju z cebulką bo to przysmak Żarłoczka, ale ja wolę śledzie po kaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem? Są bardzo
Smaczna Pyzateż tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego też można przygotować ją wcześniej i dzięki temu mieć mniej do zrobienia w samą Wigilię. Rybę po grecku, podobnie jak karpia, jada się właściwie raz w roku właśnie w Święta Bożego Narodzenia, a szkoda bo to bardzo smaczna potrawa i warto włączyć ją do codziennego
Codzienne GotowanieWigilia czy ogólnie Święta Bożego Narodzenia są czasem ekperymentów kuchennych. Jeżeli macie ochotę przetestować coś nowego to zachęcam Was do wypróbowania. Może komuś opadnie szczęka ; ) Do przygotowania terriny potrzebujemy: 1 opakowanie żelatyny + zimną wodę 1 łyżeczkę mąki (bezglutenowej) 1 łyżeczkę cukru odrobinę soli i pieprzu 2 jajka 1/2 kubka śmietany kremówki 1/4 kubka mleka 1/4 kubka octu winnego 1 łyżeczkę
Szybko Tanio Smaczniemyślę, że mi się udało, ale uprzedzam, nie jest to danie lekkostrawne. Kapustę z grochem można zamrozić i wyjąć dzień przed Wigilią oszczędzając sobie w ten sposób czas. Składniki: – 1 kg kapusty kiszonej – 500 g grochu żółtego – 3 cebule – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka majeranku
To co kochamTradycyjnie chodzi o te z kapustą i grzybami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem inną jakość niż kupne. W wigilię według tradycji nie powinno się spożywać mięsa, za wyjątkiem tego z ryb. Z tego powodu prawie w każdym domu podaje się smażonego karpia w różnych wydaniach. Ryby można spotkać też
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!moim domu nie przygotowywało się kutii. Zaczęłam ją jeść na Wigilię już jako dorosła osoba, kiedy sama mogłam zdecydować, co podam na świątecznym stole. Najpierw kupowałam gotową kutię w Grycanie. Podobał mi się jej minimalizm – była tylko z orzechami włoskimi, bez nadmiaru bakalii. Przestałam kupować gotowce, kiedy odkryłam jak szybko i łatwo można zrobić własną kutię. Jeśli kupimy już
Ugotowane pozamiataneŚledź podany w inny sposób-tatar ze śledzia z marynowanymi grzybkami i papryką-czemu nie-pycha i prezentuje się bardzo ciekawie,super propozycja na zbliżającą się Wigilię,sylwestra i nie tylko-polecam Składniki: 500 g filetów śledziowych w oleju kilka papryk konserwowych, mały słoiczek grzybków marynowanych mała cebulka pół jabłka łyżeczka musztardy pieprz, 1-2 łyżki soku
Swojskie jedzonkoPierogów u mnie na blogu jest mnóstwo..prawie wszystkie z grzybami i kapustą - takie najbardziej lubią moje córki..Takie też będą na wigilię -z kapustą i grzybami..Ile razy robię pierogi, tyle razy muszę wypróbować nowy przepis na ciasto pierogowe..tym razem ciasto z dodatkiem śmietany..pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj . 4 szkl.mąki 2 duże jajka 5 łyżek
Moje domowe kucharzenie