Zakwas z czerwonych buraków jest zazwyczaj polecany w przypadku anemii. Przygotowuje się go też przed Wigilią z myślą o wigilijnym barszczu czerwonym z uszkami. Warto jednak przypomnieć, że wzmacnia organizm i jest skutecznym napojem na odkwaszenie organizmu. Polecam zatem przygotowanie większej jego ilości, by w czasie Świąt i po nich zadbać o żołądek poddany dużym próbom w postaci bigosów, pierogów
Weekendy w domu i ogrodzienasze garnki/miski na duży słoik, dodajemy chleb (opcjonalnie, ja tego nie robię, ponieważ spokojnie dojdzie do siebie do świąt). Po 14 dniach jest już super. Na dzień przed Wigilią przecedzamy go i wlewamy już czysty do butelek lub słoika. Polecam! Smacznego
pichcisztopolskiej tradycji podczas Wigilii spożywa się tylko dania bezmięsne. Na stole królują ryby: karpie , sandacze , szczupaki ... . Wśród (według tradycji) 12 dań obowiązkowo pojawia się śledź . Śledź w wielu odmianach, wariacjach: rolmopsy , śledzie z koperkiem , pod pierzynką , z piernikiem , z kapustą kiszoną i wiele innych. Grzyby suszone też kojarzą się ze smakami świąt, dlatego proponuję śledzie z grzybami. Przepis funkcjonujący
królestwo garówTradycyjne potrawy takie jak kapusta z grzybami podawane podczas Wigilii można przygotować w nieco odmienionej i nowoczesnej formie. Takiej własnie jak ta tarta z kapustą i grzybami, w całości na słono, choć jej wygląd sugeruje słodki smak. Polecam Wam także przepisy na: – wigilijna kapusta z grzybami – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami
nietylkopasta.plroku na naszym wigilijnym stole pojawią się dwie nowe potrawy. Jedną z nich prezentuję Wam dziś, kolejną za kilka dni. Uznałam, że całkiem ciekawą potrawą na wigilię mogą być właśnie bliny z tatarem z wędzonego łososia. Przepis na tatar jest inspiracją tego co kiedyś widziałam na warsztatach kulinarnych. Zbierałam się do zrobienia go ponad trzy lata, więc pomysł nabrał mocy
Mango Papajatych pierniczków są przekazywane z pokolenia na pokolenie i właśnie do takich wypieków wracamy najchętniej i powtarzamy je w swoich domach w dorosłym życiu. Jak wiemy jest taki dzień –Wigilia który zasługuje na wyjątkową oprawę pod względem nakrycia stołu. Zasiada do niego cała rodzina i spędza przy nim większość wieczoru aż do pasterki. Tego dnia powinien być elegancki i ponadczasowy
Wanilia i Kardamonprzepis, wiedziałam, że muszę je koniecznie wypróbować :) Inspirację do nich znalazłam na stronie Mniam mniam. Śledzie po chłopsku tak mi zasmakowały, że na pewno przygotuję je także na Wigilię lub podam w święta Bożego Narodzenia jako jeden z posiłków na kolację. Jeśli też lubicie śledzie jak ja, to powinniście koniecznie zapisać sobie ten przepis :) Śledzie po chłopsku przypominają nieco sałatkę
Kulinarne PrzebojeKarpia tradycyjnie zjadamy podczas Wigilii, w pozostałej części roku dość sporadycznie gości on na naszych stołach. A szkoda, bo zupa z karpa to jedna z najlepszych rybnych jakie zdarzyło mi się robić. Dziś jednak klasyk, karp smażony idealny na wigilijny stół. Kilka podpowiedzi i trików jak sprawić aby ryba była pyszna. Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół
nietylkopasta.plskąd przybyło i jaki jest na nie przepis? Pochodzenie kutii Kutia to przysmak, który doskonale znany jest kuchni kresowej. Na terenach dzisiejszej Ukrainy i Białorusi serwowany był w czasie wigilii jako deser, ale kutię podawano także prawdopodobnie w czasie dziadów i na stypach. Obecnie danie to pojawia się w czasie Świąt na Lubelszczyźnie, w okolicach Białegostoku oraz w przygranicznych regionach
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyobrażacie sobie Święta lub Wigilię bez śledzi? Ja nie. To taka tradycja kulinarna, którą wyniosłam z domu rodzinnego. Zawsze u mnie są śledzie w oleju, ale tym razem pokażę Wam też przepis na moje śledzie w śmietanie . Składniki: - 4 śledzie a'la matias - śmietana 18% (około 4-5 łyżek) - 1 łyżeczka musztardy (u mnie kremska) - 1/2 cebuli - 1 łyżeczka
Kuchnia co dniaDorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tych, którzy podobnie jak ja „ze słodyczy najbardziej lubią śledzie”. Terrina śledziowa to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub dekoracyjną przystawkę podczas różnego rodzaju uroczystości czy Wigilii. Nasi goście są zawsze zachwyceni jej smakiem i formą podania więc znika ekspresowo ze stołu. W oryginalnej wersji podawana jest na kromeczce chleba, ale ten element pomijam i nawet nie używam
Ola la LCHFpolecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane z filiżanką barszczu czerwonego będą samodzielnym daniem obiadowym. Gorąco polecam – na Wigilię, Karnawał… i nie tylko. Smacznego. Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami
mojewypiekiinietylkoNowym Rokiem. Tym razem się nie udało... Trochę z powodu generalnego zamieszania, a trochę zamieszania z blogiem i jego przenosinami. Zdarza się, nie ma co narzekać! :) A Wigilia? Spokojnie było... Relatywnie spokojnie... Tak spokojnie, jak może być przy czwórce lekko już znudzonych dzieci. Zjedliśmy rybę po grecku, ziemniaczki puree na bardzo bogato (z duża ilościa śmietanki i masła), kapustkę
Lejdi of the houseJaglana kutia, punktem docelowym tego deseru jest oczywiście wigilia ale czemu nie zjeść jej także w ciągu całego roku, wtedy kiedy potrzeba nam dużo energii i mocy. Zapraszam na deser marzeń, jest w nim wszystko co jest pyszne i warto go sobie czasami zrobić, polecam. Nie zjecie tego dużo bo jest mega słodkie ale dodaje "kopa" i energii
Moje Małe Czarowanie