wigilia - 5847 przepisów (strona:42/390)

Czysty barszczyk z fasolą 95

Witajcie Kochani A ja znowu ze świątecznym przepisem. Klasyka Wigilii to barszcz z uszkami. Ja mam inny pomysł - barszczyk z wielkim jasiem.Oczywiście, mam na myśli fasolę. Zupa jest pyszna. Połączenie smaku buraków i fasoli daje świetny efekt. Potrzebujemy: 20 dag fasoli duży Jaś 2 średnie buraki włoszczyzna bez kapusty masło naturalne 1 mała cebula 2 ząbki czosnek

Co w garnkach piszczy
Tatar ze śledzia po węgiersku 87

Jeśli lubisz jeść śledzie, ta propozycja jest dla Ciebie To smaczny pomysł na zimną przekąskę, która sprawdzi się, gdy trzeba przygotować coś dobrego na Wigilię, domową imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi.   Polecam również: ** Tatar z łososia z majonezem ** Tatar z łososia z oliwą ** Rybe w kukurydzianej panierce ** Rybę w sosie czosnkowym   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki

Kulinarny S.O.S.
Legumina makowa, makowiec 75

Legumina makowa według przepisu z książki 366 obiadów znakomita kuchnia krakowska Marii Gruszeckiej z początku XX wieku. Maria Gruszecka poleca leguminę makową jako danie na Wigilię Bożego Narodzenia. Poleca do wyboru jedno z trzech dań: kluski ze śliwkami, pierożki kruche i właśnie leguminę makową. Legumina makowa, podobnie jak klasyczna rolada makowa, makowiec jest z ciasta drożdżowego. Do przygotowania ciasta użyłam

królestwo garów
Strudel z makiem 95

jest podobnie, dlatego też chcielibyśmy Wam zaproponować zrobienie drożdżowego strudla z makiem oraz mnóstwem bakalii. Nasz świąteczny strudel z makiem długo zachowuje świeżość, więc można zrobić go dzień przed Wigilią. Udostępnij Strudel z makiem – składniki 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 35 g świeżych drożdży 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko 50 g masła 1 / 2 łyżeczki

niecodziennikpary
Karp pieczony w domowym sosie teryiaki w chrupiącym sezamie z ryżem jaśminowym i sałatką z awokado i pomidorków koktajlowych 88

utuczyć, bo zanim trafi na stół musi mieć co najmniej 3 lata. Jest to produkt lokalny, „slowfoodowy” – nie wiem tylko dlaczego jemy go w zasadzie tylko na wigilię? A szkoda, bo oprócz tego, że jest bezpiecznym, zdrowym produktem, to jest też po prostu delikatny, smaczny, dietetyczny. Jeśli nadal nie przekonałam Was do eksperymentu zamiany łososia na karpia

Eat me! Fit me!
Sałatka z marynowanym czosnkowym śledziem i ziemniakami 82

najpopularniejsza ryba w Polsce. Bardzo często pojawia się w naszej kuchni i na naszych talerzach, szczególnie gdy za oknem temperatury zaczynają nieco spadać. Nie wyobrażamy sobie bez niej Wigilii, świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra, Wielkanocy czy  też rodzinnych spotkań i domówek z przyjaciółmi. Ja jestem zapalonym śledziożercą i przygotowuję te pyszną rybę w wielu odsłonach. Natomiast jeden przepis uwielbiam nade

Kulinarne przygody Gatity
tatar ze śledzia 121

śledzia z pewnością Wam posmakuje. Przepis na tatar ze śledzia jest bardzo prosty i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego wykonaniem. Tatar świetnie sprawdzi się na Wigilię, a także jako sałatka na Sylwestra.   składniki: 4 filety śledziowe a'la matias 8 pieczarek marynowanych (lub innych grzybków) 2-3 małe dymki ze szczypiorem 1 łyżka ostrej

babka w formie
Kulinarne inspiracje na Święta 78

niespełna 5 tygodni wigilia i święta, a ja widzę, że już szukacie przepisów - choćby na pierniczki :)  Mam dla Was zbiór pysznych przepisów - może kogoś zainspiruję :)  U Was Święta zawsze tradycyjne, czy co roku coś nowego? Przepisy znajdzie w zakładce   TUTAJ - KLIK! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek oraz pieczenia mięsa  możecie znaleźć  TUTAJ

Moje Kuchenne Rewelacje
ŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM 90

aromatyczne śledzie. Śledzie które w oleju z cebulą i kolorowym pieprzem, tracą słoność i przybierają innego wymiaru smakowego. Course Breakfast, Dinner, Przystawka Cuisine Polska Keyword Śledzie w oleju, Śledź, Wigilia, Wielkanoc Prep Time 4 days Cook Time 10 minutes Servings 4 Author Globus Kulinarny Ingredients Płaty śledziowe – 4 sztuki Cebula biała duża Oliwa z oliwek – 2 łyżki Olej słonecznikowy – pół

globuskulinarny
Pyszna ryba smażona w zalewie słodko-kwaśnej 280

Pyszna ryba,idealna na każdą okazję,jako przekąska,sprawdzi się również świetnie na Wigilię,smażona w cieście i potem zalana słodko-kwaśną zalewą-nie znam lepszej,u nas zawsze obowiązkowo na święta-polecam gorąco

Swojskie jedzonko
Sałatka imprezowa brokułowo - pieczarkowa 139

pyszna. Zachwyciła moich gości . Piękna i kolorowa super prezentuje się na stole i każdy chce spróbować. Sprawdzi się na każdej domowej imprezie ale i na święta również ,nawet na Wigilię bo jest bez mięsa. Na stałe zagości w moim menu.... wam również bardzo polecam spróbować

Swojskie jedzonko
Wigilijny kompot z suszu z nutą cynamonu i pomarańczy 97

Wigilia nie może obejść się bez kompotu z suszonych owoców. Poniżej prezentuję przepis na Wigilijny kompot z suszu z przyprawami. Oczywiście bez cukru. Cynamon, goździki, imbir, do tego skórka starta z pomarańczy i cytryny … Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnego kompotu z suszu bez przypraw. Składniki kompotu z suszu: 150 g suszonych jabłek 150 g suszonych gruszek 150 g suszonych śliwek

Moja Delicja
Szybkie pierniczki świąteczne 96

już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które możecie przygotować nawet w Wigilię. Są bowiem miękkie, ale lekko kruche i nie wymagają leżakowania. Można je dekorować od razu po upieczeniu. Trzymane w szczelnej puszce dość długo zachowują świeżość. Piekę je co roku. Pierniczki

Moja Delicja
Wigilijny kompot dla dzieci 84

roku: “ Wigilijnego kompotu z suszu ” oraz “ Wigilijnego kompotu z suszu z nutą cynamonu i pomarańczy ” a przekonacie się o czym mówię. Obie wersje cieszą się sporym powodzeniem na zakończenie Wigilii i chętnie brane są dokładki. Natomiast naszym małym pociechom proponuje lżejszą wersję kompotu. Wigilijny kompot dla dzieci z suszonymi morelami, rodzynkami i żurawiną, z dodatkiem świeżych winogron i skórki pomarańczowej

Moja Delicja
Piernik błyskawiczny 91

cynamonu i imbiru. Ciasto na piernik przygotowuje się błyskawicznie. Gotowy do zjedzenia jest od razu po upieczeniu, nie wymaga leżakowania, to wariant last minute. Wystarczy, że upieczecie go w wigilię lub dzień wcześniej, a na święta będzie idealny. Żeby piernik nie obsychał i nie kusił należy przechować go w zamkniętym pojemniku. Jeśli chodzi o przyprawy, które dodajemy do piernika można

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania