wigilia - 5847 przepisów (strona:35/390)

Sałatka śledziowa 35

ogórkami konserwowymi, kukurydzą i jabłkiem. To pyszna sałatka, którą podasz do pieczywa jako przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Super prosta sałatka śledziowa smakować będzie na świątecznym stole podczas Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Jeśli lubisz potrawy ze śledzia sprawdź koniecznie mój przepis na śledzie pod pierzynką . Tymczasem zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę śledziową oraz kilka porad. Sałatka

Zasmakuj Kuchni
Zawijana przekąska z rybką 45

Pyszna rybka, inaczej, na przekąskę, z pieczarkami i fetą. Idealna na imprezę czy wigilię. Może być na ciepło i na zimno...Polecam Zobacz przepis

Swojskie jedzonko
Piernik staropolski dojrzewający 35

ciasteczka migdałowe –  tort czekoladowy z owocami –  ciasteczka z melasą –  wafle z kajmakiem –  kruche ciasteczka świąteczne –  ciasto makowe na biszkopcie – zestawienie  12 potraw na Wigilię  wraz z kalendarzem przygotowań PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie : 30 minut + 3-8 tygodni dojrzewania Składniki: – 500 g miodu – 250 g masła – 200-220 g cukru

nietylkopasta.pl
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami 43

Pyszne knedle ze śliwkami z nutką bakaliowo-korzenną. Idealne na Wigilię. Składniki: ? 1 kg ugotowanych ziemniaków ? 300 g mąki pszennej ? 100 g mąki ziemniaczanej ? 2 jajka ? mrożone śliwki – 1 opakowanie ? sól do smaku Nadzienie dla śliwek ? 1/2 szklanki orzechów włoskich ? 1/2 szklanki migdałów ? 1/2 szklanki rodzynek Sos ? 1/2 litra kompotu z suszu Hortex ? 1 limonka ? laska cynamonu Wykonanie: ? Ugotowane

To co kocham
Krem grzybowy z puree ziemniaczanym 54

Gęsta jesienna zupa – krem z grzybów, podawana z różą z puree ziemniaczanego z żółtym serem i pesto rukolowym. Alternatywa dla czerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: ? 1 kg ziemniaków ? 200 g sera żółtego ? 200 g masła ? 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex ? 500 ml śmietany 30% ? garść rukoli ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie

To co kocham
Pierożki makówki 51

otwierają się jak muszelki. ? Wykładać na ręczniki papierowe do osączenia z tłuszczu. ? Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Pierożki można zamrażać, więc robimy je dużo wcześniej i rozmrażamy w dniu Wigilii i dopiero wtedy pudrujemy. Z tej porcji wyszło mi 68 pierożków.{jcomments

To co kocham
Gołąbki z pieczarkami 54

sosem pomidorowym i z ziemniakami. Są smaczne, ale ja nie mogę się do nich przekonać, bo to nie ten smak, jakiego oczekuję. Moja propozycja związana jest ze zbliżającą się Wigilią. Postanowiłam, że u nas w tym roku zagoszczą na stole właśnie gołąbki. Dobrze, że zabrałam się za nie wcześniej, bo są bardzo pracochłonne. Oczywiście zamroziłam, a podam je z sosem

To co kocham
Świąteczny kuferek z piernika 44

już pora na wigilię, to już czas”… Składniki: Ciasto piernikowe ? 300 g masła ? 300 g miodu ? 200 g cukru ? 1 jajko ? 700 g mąki pszennej ? 50 g kakao ? 1 przyprawa do pierników ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier ? 1 białko ? 125 g cukru pudru ? 1 łyżeczka soku z cytryny Karmel ? 1/2 szklanki cukru Dekoracja – drobne cukierki czekoladowe

To co kocham
Kluski z makiem 49

Moja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych

To co kocham
Kompot wigilijny z suszu 41

ostry i mocno palony, i nawet dodatek gruszek i czereśni go nie uratował. Monika do tej pory wypomina mi to nieudane dzieło, a z Michałem wspominają go na każdej Wigilii. Składniki: ? 10 suszonych śliwek ? 10 suszonych moreli ? 10 plastrów suszonych jabłek ? 10 połówek suszonych gruszek ? 5 suszonych daktyli ? 1 łyżka rodzynek ? 1 litrowy słoik kompotu z gruszek ? 1 laska cynamonu

To co kocham
Pulpeciki z dorsza i łososia 47

przygotować z każdego gatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z przygotowanych składników wychodzi ok. 15 sztuk pulpetów. Składniki: ? 300 g filetu z dorsza ? 200 g filetu z łososia ? 1/2 łyżeczki suszonej

To co kocham
Musztardowe śledzie z cebulką 47

Środę Popielcową proponuję musztardowe śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: ? 500 g śledzi solonych ? 3 łyżki musztardy ? 3 cebule ? 1/3 szklanki oleju Wykonanie: ? Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. ? Pokroić filety na mniejsze kawałki i posmarować

To co kocham
Wigilijny groch z kapustą 44

pamiętam. Starałam się odtworzyć to danie i myślę, że mi się udało, ale uprzedzam, nie jest to danie lekkostrawne. Kapustę z grochem można zamrozić i wyjąć dzień przed Wigilią oszczędzając sobie w ten sposób czas. Składniki: – 1 kg kapusty kiszonej – 500 g grochu żółtego – 3 cebule – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka majeranku

To co kocham
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 57

suszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę go bez mieszania i zaglądania do niego. Można przygotować już kilka dni przed Wigilią ? po kilku dniach będzie jeszcze smaczniejszy, albo dużo wcześniej i zamrozić, tak jak ja to robię. Podawać jako jedną z potraw wigilijnych, jako dodatek do innych dań lub w formie

To co kocham
Torcik kapuściany 46

sparzać, smażyć i piec. Gotowy torcik bardzo ładnie się kroi, ma zwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię. Jako dodatek idealnie pasuje do niego sos pomidorowy. Składniki: – 1/2 kapusty białej, ok. 1,5 kg – 8 liści kapusty włoskiej – 200 g grochu żółtego

To co kocham

Proponowane wyszukiwania