Filet z karpia panierowany. Filety z karpia w chrzanowej panierce - nowoczesna odsłona wigilijnego przysmaku Wigilia to czas tradycji, ale także okazja do eksperymentowania z klasycznymi daniami. Oto nowoczesna odsłona klasycznego, wigilijnego przysmaku - karpia. Przepis na filety z karpia w chrzanowej panierce łączy tradycję z nowoczesnym smakiem, sprawiając, że ten świąteczny klasyk zyskuje zupełnie nowy wymiar. Składniki: 4 filety z karpia
Moja Książka Kucharskaciągu roku to jednak w Boże Narodzenie smakuje ono najlepiej. U mnie w domu robi się w wersji z duuuuużą ilością warzyw, gdzie ryba jest w sumie dodatkiem. W Wigilię jemy ją na ciepło a w kolejne dni już na zimno. Przepis na rybę po grecku jest bardzo prosty. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu, dodatkowo można je jeść
Do Garów!Mamy co prawda jeszcze trochę czasu do wigilii ale już teraz warto zacząć do niej przygotowania tworząc chociażby listę dań, które w tym roku potencjalnie będziemy przygotowywać. Jednym z takich dań, którego na pewno nie zabraknie na moim stole wigilijnym jest barszcz czerwony . Jak co roku zaserwowany zostanie on z dodatkiem uszek grzybowych . Przepis na barszcz czerwony wigilijny jest dość
MeCooksŚwięta z żurawiną 9. Orzechowe ciasteczka Snickers 10. Rurki z orzechami laskowymi 11. Ciasteczka z borówkami, orzechami i czekoladą 12. Kruche ciasteczka jaglane Zobacz również pomysły na pierogi na Wigilię: 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych PRZEPISY NA CIASTECZKA NA ŚWIĘTA 1. Szybkie pierniczki z lukrem Te ekspresowe kruche pierniczki przygotujesz w kilka chwil! Ciasto ma nutę cytrusową
Via Gustoogórkami konserwowymi, kukurydzą i jabłkiem. To pyszna sałatka, którą podasz do pieczywa jako przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Super prosta sałatka śledziowa smakować będzie na świątecznym stole podczas Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Jeśli lubisz potrawy ze śledzia sprawdź koniecznie mój przepis na śledzie pod pierzynką . Tymczasem zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę śledziową oraz kilka porad. Sałatka
Zasmakuj KuchniPyszna rybka, inaczej, na przekąskę, z pieczarkami i fetą. Idealna na imprezę czy wigilię. Może być na ciepło i na zimno...Polecam Zobacz przepis
Swojskie jedzonkociasteczka migdałowe – tort czekoladowy z owocami – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie : 30 minut + 3-8 tygodni dojrzewania Składniki: – 500 g miodu – 250 g masła – 200-220 g cukru
nietylkopasta.plPyszne knedle ze śliwkami z nutką bakaliowo-korzenną. Idealne na Wigilię. Składniki: ? 1 kg ugotowanych ziemniaków ? 300 g mąki pszennej ? 100 g mąki ziemniaczanej ? 2 jajka ? mrożone śliwki – 1 opakowanie ? sól do smaku Nadzienie dla śliwek ? 1/2 szklanki orzechów włoskich ? 1/2 szklanki migdałów ? 1/2 szklanki rodzynek Sos ? 1/2 litra kompotu z suszu Hortex ? 1 limonka ? laska cynamonu Wykonanie: ? Ugotowane
To co kochamGęsta jesienna zupa – krem z grzybów, podawana z różą z puree ziemniaczanego z żółtym serem i pesto rukolowym. Alternatywa dla czerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: ? 1 kg ziemniaków ? 200 g sera żółtego ? 200 g masła ? 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex ? 500 ml śmietany 30% ? garść rukoli ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie
To co kochamotwierają się jak muszelki. ? Wykładać na ręczniki papierowe do osączenia z tłuszczu. ? Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Pierożki można zamrażać, więc robimy je dużo wcześniej i rozmrażamy w dniu Wigilii i dopiero wtedy pudrujemy. Z tej porcji wyszło mi 68 pierożków.{jcomments
To co kochamsosem pomidorowym i z ziemniakami. Są smaczne, ale ja nie mogę się do nich przekonać, bo to nie ten smak, jakiego oczekuję. Moja propozycja związana jest ze zbliżającą się Wigilią. Postanowiłam, że u nas w tym roku zagoszczą na stole właśnie gołąbki. Dobrze, że zabrałam się za nie wcześniej, bo są bardzo pracochłonne. Oczywiście zamroziłam, a podam je z sosem
To co kochamjuż pora na wigilię, to już czas”… Składniki: Ciasto piernikowe ? 300 g masła ? 300 g miodu ? 200 g cukru ? 1 jajko ? 700 g mąki pszennej ? 50 g kakao ? 1 przyprawa do pierników ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier ? 1 białko ? 125 g cukru pudru ? 1 łyżeczka soku z cytryny Karmel ? 1/2 szklanki cukru Dekoracja – drobne cukierki czekoladowe
To co kochamMoja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych
To co kochamostry i mocno palony, i nawet dodatek gruszek i czereśni go nie uratował. Monika do tej pory wypomina mi to nieudane dzieło, a z Michałem wspominają go na każdej Wigilii. Składniki: ? 10 suszonych śliwek ? 10 suszonych moreli ? 10 plastrów suszonych jabłek ? 10 połówek suszonych gruszek ? 5 suszonych daktyli ? 1 łyżka rodzynek ? 1 litrowy słoik kompotu z gruszek ? 1 laska cynamonu
To co kochamprzygotować z każdego gatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z przygotowanych składników wychodzi ok. 15 sztuk pulpetów. Składniki: ? 300 g filetu z dorsza ? 200 g filetu z łososia ? 1/2 łyżeczki suszonej
To co kocham