przecież wspaniała przekąska, nasza, polska, jakiej gdzie indziej nie znajdziecie. Nasz własny tapas albo pattie, tym smakowitszy, że raczej nie jest jedzony na co odzień, ale w pięknych okolicznościach wigilii. Domowe kapuśniaczki – warto spróbować Jeśli nigdy nie robiliście kapuśniaczków musicie spróbować. Jest to przepyszne ciasteczko z wytrawnym nadzieniem, dość łatwe do zrobienia, jeśli będziecie trzymać się przepisu. Satysfakcja(...)poprzek, dzieląc je na małe kapuśniaczki. Po upieczeniu łatwiej będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż pięknie zbrązowieją. Artykuł Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzJacku Odrowążu to perełki naszej kultury, w tym również kulinarnej. Czy jest inna potrawa, która ma swojego patrona? Nic dziwnego, że tak dobrze smakują. A już najbardziej w Wigilię. Opowieści o tym skąd się wziął przydomek świętego od pierogów, który żył w XIII w. jest całe mnóstwo: jedni twierdzą, że zakochał się w pierogach podczas misji w Kijowie, przywiózł(...)powstał prostokąt. Łapiemy za dwa dolne rogi i sklejamy ze sobą. Dzięki temu uzyskamy kształt jak na zdjęciu. Ale oczywiście możecie zrobić taki jak lubicie Artykuł Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharztego wigilijnego specjału. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trojkąta, ale kto ma trójkątne uszy oprócz elfów (i Lulka)? Jeszcze nie tak dawno był obyczaj zachowywania ścisłego postu w Wigilię, posunięty tak daleko, że w ciągu dnia nie jadało się mleka, jajek i masła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka(...)osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Czas zależy od grubości ciasta, ale ponieważ jest ono delikatne trzeba uważać, żeby nie przegotować uszek, bo zaczną się rozpadać. Artykuł Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzbloga a stało się tak gdyż pewnego wieczora, nagle, całkiem niespodziewanie, kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia, rozchorowały się jej dzieci. Wbrew wszelkim oczekiwaniom chorowanie trwało i trwało, minęła Wigilia, minęły Święta, gorączka na kilka dni odpuściła by powrócić ze zdwojoną mocą. Pod znakiem ostrych dyżurów, czytania książek i oglądania bajek, biegania z termometrem oraz okładami Sylwester przemknął nie wiadomo(...)tradycyjnie dużo słodkości, m.in. fińskie ciasto świąteczne, makowce, piernik dojrzewający , moje ukochane szwajcarskie pierniczki oraz ciastka owsiane z wiśniami i czekoladą. Z wytrawnych smakołyków były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka z leśnymi grzybami oraz cebulką, pierogi z sandaczem i koperkiem, śledzie w pomidorach oraz sałatka warzywna. W pierwszy dzień Świąt ponieważ gościliśmy rodzinę Małżona
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis zrodził się w mojej głowie z potrzeby zrobienia jakiejś sałatki na wigilię w pracy. Przecież ile razy można robić tę samą sałatkę. Trzeba jednak coś zmieniać w menu, żeby smakowało. Po okresie myślenia co by tu zrobić zakupiłam produkty i przystąpiłam do produkcji. Okazało się, że wyszła naprawdę fajna sałatka. Do imprezowego menu w sam raz. Sprawdźcie sami: Składniki(...)wierzch posypujemy tartym żółtym serem, porem drobno krojonym oraz posiekanym jajkiem (tych warstw nie oddzielamy juz majonezem) Sałatka naprawdę sprawdzi się. Jest kolorowa, sycąca i ma mięsko. Na prawdziwą wigilię się nie nada, ale na sylwestrową czy tam zwykłą imprezkę w sam raz. Wszystkim smakowała ta moja kompozycja i myślę, że jeszcze ja przygotuję nie raz. Korzystając z okazji życzę
Kuchnia po mojemuWigilię oprócz karpia? Ja dziś proponuje pysznego łososia z gruszkami, cytryną na sałatce z liści pietruszki, kolendry oraz pieczonej papryki i czerwonej cebuli. Po prostu pycha :) Składniki: 4 kawałki łososia bez skóry 2 gruszki 1 czerwona cebula 10 cm papryki ramiro liście pietruszki i kolendry 4 łyżeczki słodkiego sosu chili 1 łyżka masła 1 łyżka miodu olej rzepakowy z Wielkopolski(...)minut. Gorącego obsypać sola morską. Na talerzu położyć liście kolendry i pietruszki, na tym zaserwować łososia, gruszki i podduszone warzywa, na końcu polać sosem chili. Smacznego :) Danie idealne na Wigilię lub Sylwestrowy obiad
Gosia gotujeWigilia to rodzina przy jednym stole pochylona, miłością, zapachem, smakiem, śpiewem połączona. To czas szczególny, pełen wewnętrznej radości i wzajemnej życzliwości. Wigilia, to tradycja wspólnych posiłków zjadania, w przerwach kolęd śpiewania. Ja kocham pierogi ruskie, z kapustą słodką i kiszoną, zupę grzybową mojej mamy ulubioną. Zresztą wszystko mi zawsze smakuje, bo na ten dzień z jeszcze większą miłością
Moniki Smakołykipochodził z Kresów, pozwolę sobie go zacytować: „Do jakby obrzędowych potraw wigilijnego obiadu zalicza się kucya i kisiel. Gospodynie przyrządzają te potrawy podczas poprzedniej nocy lub rano w dniu Wigilii. Kucyę robią z pęcaku, tj. jęczmienia otłuczonego stęporem w stępie, który następnie gotują na gęsto i osładzają przaśnym miodem, dodając niekiedy mak uwiercony w donicy lub mleko makowe rozcieńczone wodą(...)Kisiel z misą stawiają tuż obok kucyi bądź na tramie (siestrzanie) pod powałą. Jak kucyę uważają za potrawę gospodyni, tak kisiel za potrawę gospodarza (…).” W moim domu kutia na Wigilię była zawsze. A teraz czas na przepis: Składniki: 300 g pszenicy na kutię 300 g maku Ok. 200 – 250 g miodu (zależy, jak bardzo słodkie lubimy) Mieszanka bakalii: rodzynki, suszone
Kate's Kitchensię z upodobaniami domowników. Prezentowany przepis jest jednym z nich. Długo zastanawiałam się jak Was przekonać do wypróbowania śledzi w pomidorach...Napiszę tak- śledziki przygotowałam wczoraj, z myślą o Wigilii, dzisiaj, dzień przed Wigilią już ich nie ma ;) Czytaj więcej
Pichceniomaniaroku, na kilka dni przed Wigilią babcia wyjmuje skrzętnie schowany słoik z grzybami, zebranymi podczas jesiennych zbiorów. Gotuje je, sieka drobno i łączy z podsmażoną cebulką. Ja w tym czasie wykazuję się siłą i zagniatam ciasto. Potem zaparzamy herbatę, wyjmujemy stolnicę, posypujemy ją mąką i zabieramy się do lepienia. W tle lecą kolędy z programu pierwszego radia, które pomagają poczuć(...)kubka i zalewam barszczem instant, od którego zimą jestem uzależniony (#małegrzechyblogerakulinarnego). Test smaku zaliczony pozytywnie. Uszka czekają na swoją kolej na święta, a ja czekam z wytęsknieniem na Wigilię, aby znów się do nich dobrać. Wspólne lepienie uszu to nasza tradycja. A Wy, lepicie sami uszka do wigilijnego barszczu? * SKŁADNIKI na 6 porcji (ok. 50 uszek) Ciasto na uszka
Food SquareJest tyle gatunków ryb, że nie trzeba karpia na Wigilię. Wiem że to tradycja, ale karpie są coraz droższe, a ich jakość gorsza ....niestety, bo bardzo lubimy te ryby. No ale cóż, jest okazja do próbowania innych, nowych smaków:) Polecam nototenię, jej mięsko jest delikatne i bardzo smaczne :) 1 kg tuszek nototeni sok z cytryny sól pieprz
Takie tam pichcenieSzukasz przepisu na śledzie na Wigilię? Zapewne znasz przepis na śledzie w oleju czy pod pierzynką, a czy przepis na śledzie w sosie... The post Przepis na śledzie na Wigilię – śledzie w sosie pomidorowym appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comnaszym rodzinnym domu odkąd pamiętam na Wigilię Bożego Narodzenia obowiązkowo zawsze była kapusta z fasolą. Najpierw robiła ją babcia,potem mama a teraz ja podaję ją u siebie troszkę wzbogaconą,bo dodaję do kapusty suszone grzyby leśne. Bez tej kapusty nie wyobrażam sobie Wigilii. Kapustę zaprezentowałam w garnku żaroodpornym od Tarka i Miarka. 1,5 kg kiszonej kapusty
Kolorowa kuchnia ElkiRoladę można przygotować dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Nadzienie nabierze koloru od buraczków, a smaki się ze sobą dobrze zgrają. Jeżeli tak jak ja nie wyobrażacie sobie Wigilii bez dań rybnych to zapraszam po kilka inspiracji pod tym linkiem- potrawy rybne na Wigilię-klik Przepis bierze udział w akcji #jednazdwunastu zorganizowanej przez firmę SEKO Rolada buraczkowa ze śledziami
Pieguskowa KuchniaPrzepisy na fińskie wigilijne smakołyki specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na temat Wigilii w Finlandii znajdziecie w poście Wigilia Świętego Mikołaja Uwaga: w Finlandii często stosowaną miarą, także w przypadku produktów sypkich są decylitry. 1 dl to 100 ml Bliny 2 dl. wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata